Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zanienniki do BC413B i BC415B oraz do BC211 i BC313

radmor-te 13 Paź 2010 20:34 3869 7
  • #1 13 Paź 2010 20:34
    radmor-te
    Poziom 8  

    Czym godnie zastąpić BC413B i BC415B. sytuacja ma miejsce w radmorku TE ....
    Chcę kupić nisko szumowe. Te i kilka innych po 20 latach bezawaryjnej służby odmówiły posłuszeństwa po małym zawarciu przy masie od komputera....
    W ich ślady poszły sterujące przy końcówce wzmacniacza - takie trofea jak legendarne BC211 , BC313. mieszkam za granicą i będę kupował przez internet, także sam naprawiał. Proszę o odpowiedź zrozumiałą dla zwykłego ...
    Przeglądając internet mam większy mętlik co do tych tranzystorków i na dodatek nie było na daną chwile zamienników. Po lekturze -elektrody- wymieniłem wszystkie elektrolity a na resztę dzięki waszej pomocy przyjdzie czas.
    Z serii BD139 i BD140 też nie było, nie mogłem znaleźć.
    Pozdrawiam

    0 7
  • #2 13 Paź 2010 23:03
    jurek849
    Poziom 16  

    BC413B Si npn 45V 0,1A 0,3W B=100-800 MHz
    BC415B Si pnp 45V 0,1A 0,3W B=125-800 MHz
    BC211 Si npn 80V 1A 0,8 W300MHz
    BC313 Si pnp 60V 1 A 0,8W 300 MHz

    1
  • #3 14 Paź 2010 10:01
    TOMI
    Serwisant

    BC413 --> BC550 współczesny
    BC414 --> BC560 współczesny
    BC211 --> BD139 jeżeli do stopnia mocy Radmora najlepiej 40 grupy BD139 40
    BC313 --> BD140 jw.

    3
  • #4 14 Paź 2010 10:50
    radmor-te
    Poziom 8  

    Mmm - to mam prawie całego radmorka, z tymi BD też jest problem chociaż gdzieś je widziałem.
    A ten BD135 i BD137 to jakie napięcia pracy maja i który to npn a który pnp
    No i na radiatorze z tyłu Radka jest jeszcze jeden taki skitrany- schowany też BD ...coś tam... w miejscu napisów jest dziura.. jaki ma numer i parametry jest to npn czy pnp.
    pozdrawiam i dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

    1
  • #5 14 Paź 2010 11:29
    TOMI
    Serwisant

    BD135 i 137 są oba npn podobnie jak 139, wiec za pnp się nie nadają. Musisz mieć parkę jeden z cyfrą na końcu nieparzystą drugi z parzystą.

    2
  • #6 14 Paź 2010 11:52
    radmor-te
    Poziom 8  

    >Musisz mieć parkę jeden z cyfrą na końcu nieparzystą drugi z parzystą<

    Z ta parką, co to oznacza, gdzieś na elektrodzie czytałem o tym ale nie łapię o co z tym chodzi. Udało mi się skompletować po tym zwarciu jeden kanał i chodzi jak przedtem.
    Na drugi muszę kupić prawie wszystko, ocalały tylko 2N3055 a ten tranzystorek pomiędzy nimi też się spalił, i on ma chyba nr. BD135 albo BD137...(To ten ukryty po między 2N3055) a na tym lewym kanale też jak na złość numer jest zamazany ale jest sprawny, no bo tamten kanał naprawiłem, nic się nie grzeje i gra czysto.
    Będe za około 5 godz.
    dzięki za odpowiedź

    0
  • #7 15 Paź 2010 17:18
    radmor-te
    Poziom 8  

    Dziękuje za pomoc, przydała się niewątpliwie, zamówiłem tranzystorki i pewnie za 3 tyg. Radmorek będzie w komplecie. Na Allegro zakupiłem dwa uszkodzone odbiorniki Radmorka TE do nauki i odkrywania tajników elektroniki, szkoda że tak późno trafiłem na tą elektrodę. Dziękuje wam za pomoc i zamykam mój pierwszy wątek na tym forum.

    0
  • #8 31 Paź 2010 01:17
    radmor-te
    Poziom 8  

    Oprócz uszkodzonych tranzystorków znalazłem opornik który wprowadzał niemałe zamieszanie w pracy przedwzmacniacza, to R823 schowany między isostatami
    ( skubany...!!!.) W końcówce mocy BC313 dałem BD140-16 a za BC 213 dałem BD139-10 , chodzi elegancko, blok radiowy miał dużo zimnych lutów. W zasilaczu padnięty był tranzystor oznaczony na płytce nr. T1204 na jego miejsce włożyłem ocalały BC213. Przedwzmacniacz dostał wszystkie nowe tranzystorki + wyżej wspomniany opornik. Ustawiłem +40v na przedwzmacniaczu i sprawdziłem zasilanie końcówki mocy--- na obu jest +25,2v i -25,2 to chyba jest w porządku. Potencjometry i rezystory nastawne oczyściłem i zakonserwowałem Kontaktem - PR. Radzia rozebrałem do ostatniej śrubki i złożyłem z bardzo dobrym rezultatem końcowym. Radio gra na tył i przód bardzo czysto i w pełnej ambiofonii, lepiej niż przedtem. Kondensatory wszystkie nowe z wyjątkiem tych dwóch olbrzymich pod zasilaczem-są ponoć wieczne, na pomiarach miały tyle ile trzeba. Przyczyną tych perypetii mógł być zawilgocony transformator-chyba trochę prądu przeskoczyło... kilka lat stał w wilgotnej piwnicy. Na koniec dziękuje wam za cenne rady, bardzo się przydały. Radzio TE praktycznie bez żadnych szumów!!! bardzo miło pomrukuje z głębokim efektem stereo, zawsze na 4 kolumnach. a ......SONY mmm.......odpoczywa.

    0