Witam!
Quote: Mam kilka pytań odnośnie pomiarów odbiorczych w nowo wybudowanym domu jednorodzinnym. W protokole pomiarowym powinno się znaleźć badanie stanu izolacji przewodów (z tym nie ma problemów)...
Teoretycznie nie, ale czy pomiar rezystancji izolacji przewodów bez zamontowanego osprzętu jest pomiarem pełnym? Jak byśmy na to pytanie nie odpowiedzieli, to jest pewnym, że przewody te muszą być zakończone kostkami, które uniemożliwią niekontrolowane połączenia, ale zapobiegną przypadkowemu dotykowi przez osoby postronne.
Quote: ...badanie SWZ i tu mam kilka pytań. Czy badanie SWZ wystarczy wykonać dla każdego gniazda czy również dla każdej oprawy oświetleniowej??
Badanie spełnienia warunku SWZ należy wykonać dla każdego zamontowanego gniazda. Tam gdzie nie ma gniazd pomiar taki jest bezcelowy, ponieważ ma on potwierdzić spełnienie tego warunku w przyłączonym odbiorniku a tym w pewnym sensie jest gniazdo. Oczywiście, że dla potwierdzenia bezpieczeństwa należy warunek ten sprawdzić również w odbiornikach takich przyłączonych na stałe. Jednak to badanie nie jest wymagane przez dostawcę energii. Pomiar ten wykonywać należy po podaniu napięcia docelowego.
Quote: Co zrobić gdy np. ktoś wykańcza tylko parter a górę zostawia (bo np. nie ma środków pieniężnych) i tam nie ma założonego osprzętu elektrycznego ? jak wtedy wykonuje sie pomiary które potrzebne sa do odbioru?
Tu podstawą jest otrzymanie dokumentu od odbiorze technicznym obiektu, który z kolei upoważnia ZE do zmiany taryfy. Czy można takiego odbioru dokonać pomimo nie zakończenia budowy tego nie wiem.
Ale zakładając, że można to moim zdaniem należy w protokołach ująć część istniejącą. Jednak nie można się tu moim zdaniem kierować logiką, tylko należy zasięgnąć opinii w miejscowym ZE.