Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cobra 19 DX IV Brak nadawania.

nece616 15 Oct 2010 11:40 6499 29
  • #1
    nece616
    Level 26  
    Witam posiadam radyjko jak w temacie. Sprawdzone na 3 roznych antenach(sprawnych-2 magnesowki i jedna zamontowana na stale). Niestety podczas nadawania radio wysyla sygnal jedynie na odleglosc okolo kilkunastu metrow. Stad pytane do bardziej dowiadczonych uzytkownikow tego forum. Co moze byc tego przyczyna i jak ja usunac? Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie.
  • #2
    Arek_mały
    Level 9  
    albo "zimne luty" albo uszkodzona końcóka mocy albo... moze być kilka przyczyn takiego objawu...
  • #3
    nece616
    Level 26  
    A orientuje sie ktos jaka koncowka mocy przychodzi do tego urzadzenia?
  • #4
    zales.vip
    Level 29  
    Spokojnie.
    Zanim zajmiesz się wymianą końcówki, spróbuj zrobić coś żeby potwierdzić że faktycznie trzeba ją wymienić?

    Sprawdzałeś i jesteś pewny że anteny na których sprawdzałeś radio, są 100% sprawne?
    Dysponujesz miarką SWR? Jeżeli tak, to podłacz ją i sprawdź jaką masz moc na wyjściu.
    Zakładam że nie masz sztucznego obciążenia, więc sprawdź moc podłączając radio kolejno do tych trzech anten jakie masz (przy założeniu oczywiście że są one sprawne).
    Ponadto jeżeli dysponujesz zwykłym najprostszym amperomierzem, podłącz go i sprawdź jaki radio ma pobór prądu przy odbiorze, a jaki przy nadawaniu. (przypominam - amperomierz włączasz szeregowo).

    Czy wskaźnik mocy przy nadawniu wychyla się na pełną skalę sygnału?
  • #5
    nece616
    Level 26  
    Dziekuje za bardzo konkretna odpowiedz. A wiec dysponuje jedynie amperomierzem, reflektometru nie posiadam. Miarka sygnalu na radyjku pokazuje natomiast maksymalny zasieg nadawania.
  • #6
    zales.vip
    Level 29  
    Zatem zmierz pobór prądu. Przy nadawaniu, sprawne radio z nadajnikiem 4W pobiera około 1,5A.
  • #7
    nece616
    Level 26  
    Radio pobiera jedynie 0.3A przy nadawaniu
  • #8
    Novile
    Level 34  
    nece616 wrote:
    Radio pobiera jedynie 0.3A przy nadawaniu

    To za mało.Czyli trzeba sprawdzić tranzystor mocy 2sc2078.Taka jest właśnie "końcówka mocy" o którą pytasz w tym radiu.Poniżej zamieszczam schemat tego radia ,przyda się do naprawy .
  • #9
    zales.vip
    Level 29  
    Nie wiem jakie jest Twoje doświadczenie w zakresie naprawy CB, więc na wszelki wypadek przypominam:
    przy wymianie "końcówki mocy" zwróć uwagę żeby później prawidłowo podłożyć podkładkę izolującą końcówkę od obudowy radia, oraz o prawidłowym włożeniu przelotki z tworzywa izolującej śrubkę mocującą "końcówkę" do obudowy.
    Tam w żadnym razie nie może dojść do zwarcia.

    Przy okazji - jeżeli "padła" końcówka, warto sprawdzić dlaczego.
    Należy przede wszystkim sprawdzić antenę - jej SWR, żeby po wymianie nie było "płaczu" jak znowu się uszkodzi.
  • #10
    nece616
    Level 26  
    Istnieje jakis odpowiednik tranzystora mocy 2sc7078? Chcialem go kupic w 3 roznych sklepach niestety nigdy nawet o takim nie slyszeli.
  • #12
    Novile
    Level 34  
    zales.vip wrote:
    Bo powinieneś pytać o 2SC 2078 a nie 7078. Skąd to wziąłeś?


    Z treści mojego postu kolego"zales.vip".Ja spowodowałem tę pomyłkę za co przepraszam,tak bardzo chciałem pomóc że "czeski błąd"wyszedł.Już poprawiłem posta.Ale kolego autorze zamieściłem Tobie schemat radia i tam jest dobra końcówka -mogłeś sprawdzić to nic nie kosztuje.

    Może też być (nawet lepszy bo mocniejszy 10 Wat zamiast 4 Watów oraz tańszy 3.7 zł zamiast 4.5 zł) 2sc2075 :
    http://sklep.avt.pl/p/pl/75113/tranzystor+2sc2075.html
  • #13
    nece616
    Level 26  
    Zgadza sie moglem to sprawdzic zanim udalem sie do sklepu. No ale nic jutro odwiedze go ponownie i kupie to co potrzeba;] Mam nadzieje ze juz jutro bede mogl napisac ze moj sprzet jest znowu w pelni sprawny dzieki Wam;]
  • #14
    nece616
    Level 26  
    Po wymianie koncowki mocy radio pobieralo 0.4A po czym po kilku probach wartosc wrocila do 0.3A. Ma ktos jakis pomysl co teraz?
  • #15
    zales.vip
    Level 29  
    Zakładam że dobrze ją wmontowałeś?
    Zmierz napięcia na "końcówce" woltomierzem, lub podłącz małą żarówkę 12V 0,5W pomiędzy kolektor i emiter i sprawdź czy przy wciśniętym nadawaniu świeci
  • #16
    nece616
    Level 26  
    Wystepuje napiecie rzedu 13.2V. Wiec pewnie zamontowalem uszkodzona antene ktora i tym razem spalila koncowke?
  • #17
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

    Jeżeli wstawiłeś dobrze i poprawnie 2SC2078 i dalej jest źle , to teraz wymień elementy pokazane na czerwono.

    Cobra 19 DX IV Brak nadawania.


    Pozdrawiam.
  • #18
    nece616
    Level 26  
    Niestety i tym razem przyczyna nie tkwi w tych dwoch elementach ktore zostaly zaznaczone na czerwono. Ma ktos moze inne pomysly?
  • #19
    zales.vip
    Level 29  
    To jeszcze zmierz napięcie na driverze QT3 2sc2314 - to jest element który zaznaczał Ci Kolega SP5ANJ. Musisz też jednak spróbować zmierzyć moc wyjściową.

    I jeszcze jedno - z czego Ty DOKŁADNIE zasilasz to radio?
  • #20
    nece616
    Level 26  
    Dany element sprawdze jutro a radio zasilam, poprzez kable z kostki przeznaczone orginalnie do zasilania radia samochodowego. Autko w ktorym pomyka wraz ze mna ten sprzet to daewoo matiz.
  • #21
    nece616
    Level 26  
    Napiecie na 2sc2314:
    pomiedzy Base (B) a Collector (C) na właczonym cb 11,83V na nadawaniu 0,00V
    pomiedzy Collector (C) a Emitter (E) na włączonym cb 11,83V na nadawani od 2 do 3V pomiedzy Emitter (E) a Base (B) na włączonym cb 0,00V na nadawaniu 110mV. Radio w celach testowych zasilane bylo bezposrednio z akumulatora

    Dodano po 35 [minuty]:

    napięcie na 2sc2078
    pomiedzy Base (B) a Collector (C) na włączonym cb 11,85V na nadawaniu 10,96V
    pomiedzy Collector (C) a Emitter (E) na włączonym cb 11,85 na nadawaniu 10,85V
    pomiedzy Emitter (E) a Base (B) na włączonym cb 0,00V na nadawaniu 240mV
  • #22
    gregorio27
    Level 31  
    Masz uszkodzony CT14 lub RT14 ze wskazaniem na drugi element. Sprawdź przejścia LT5 i LT6
  • #23
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

    nece616 wrote:
    Napiecie na 2sc2314:
    pomiedzy Collector (C) a Emitter (E) na włączonym cb 11,83V na nadawani od 2 do 3

    Czyli nie sprawdziłeś opornika RT12 (ten na czerwono) albo masz rozwarcie na dławiku LT4 2,2uH .
    Nazwy podaję ze schematu, którego wycinek już wkleiłem w poprzednik poście.

    (mogą być inne schematy i inne nazwy elementów, ale zasada jest identyczna)


    Pozdrawiam.
  • #24
    laufer888
    Level 19  
    Witam. Ciekaw jestem czy CB radio cokolwiek odbiera ? Może synteza ,,odjechała,,?
  • #25
    nece616
    Level 26  
    Tak radio odbiera nawetr dosyć ladnie. Jedyny problem jest wlasnie z nadawaniem. RT 12 ma 10 Ohmów
  • #26
    nece616
    Level 26  
    Niestety zaden z wyzej wymienionych elementow nie jest uszkodzony . Czekam na nowe pomysly .
  • #27
    zales.vip
    Level 29  
    A może ten tranzystor 2SC2078 kupiłeś "malowankę". Ostatnio sporo ich na rynku. Zamów może w AVT - ja ostatnio zawsze tam kupuję i póki co jeszcze mi się nie zdarzyła u nich "malowanka"
  • #28
    SP8JZ
    Level 33  
    Kolego, co to za pomiar wymyśliłeś? Jest kompletnie bez sensu. Napięcia i jednocześnie wydajność prądową zaczynasz sprawdzać od podłączenia żarówki (skomplikowane urządzenie w postaci lampki probierczej 12V/0,5W).Jeśli radio by nadawało mógłbyś już odkładać $$ na nowy multimetr.
    Potwierdzam kol. gregorio27 - popękane elementy smd.
    PS.
    nece616 wrote:
    Miarka sygnalu na radyjku pokazuje natomiast maksymalny zasieg nadawania.
    W tym radyjku nie ma czegoś takiego, za to jest bardzo przekonująca chińska imitacja miarki RF w postaci pełnej skali TX :D
  • #29
    Batee
    Level 18  
    Miałem taki sam problem w swoim radyjku. Uszkodzony okazał się kondensator CT21 Teraz mam pytanie jaką wartość powinien mieć ten kondensator, 47nF, czy, 47pF a może 4,7nF. Mam trzy schematy na których te wartości sią różnią.