Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Megane II - nie składają się lusterka elektrycznie

Errrorek 16 Oct 2010 17:56 20072 22
    Errrorek
    Level 10  
    Uprzejmie proszę Państwa o pomoc

Renault Megane II miałem elektryczne składane lusterka, które przy skręceniu gałeczki składały się elektryczne. Po kradzieży lusterka, zakupiłem i zamontowałem nowe (9 pinowe) - działa regulacja szkła elektrycznie, temperatura, ogrzewanie ale nie działa składanie elektryczne obydwu lusterek. Nie wiem co robić :(
    W dniu kradzieży lusterka zostawiłem je złożone, po przyjściu do auta z jednej strony wystawały tylko kabelki, a ja odruchowo skręciłem gałkę do góry w pozycję, która rozkłada i rozłożyło się to jedno co zostało. Przy skręceniu ponownie dół już nie zareagowało. Pewnie mogłem spowodować jakieś zwarcie bo kabelki wystawały w miejscu gdzie ukradziono mi lusterko. Nie wiem gdzie szukać co robić ? Bezpieczniki wszystkie te pod kierownicą są dobre.
    Gdzie szukać, co robić, może wiecie gdzie są inne bezpieczniki, które mogą za to odpowiadać ?

Bardzo proszę pomóżcie
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Mówisz że wystawały tylko kabelki, kostki rozumiem nie było, to jak podłączyłeś nowe lusterko? Lusterko nowe? Czy używane?
    Errrorek
    Level 10  
    Wystawały kabelki z miejsca gdzie zostało ukradzione lusterko. Złodziej uchywtu nie ukradł ponieważ nie miał jak tego zrobić jest zamocowany na śrubę którą wkręca się z od wewnątrz. Kabelki idą do kostki, która w całości zostałą. Rozłączyłem starą z pourywanymi kabelkami i podpiołem nowe lusterko (używane ale sprawne), przykręcając uchwyt ipodpinając kable do kostki czyli kostkę z kostką. Starą jedną część kostki (która łączy się z drugą) wraz z wystającymi kabelkami zdjąłem. Wszystko działa idelanie czyli steruje elektrycznie szkłek, pojawiłą się temperatura zewnętrzna na wyświetlaczu ale nie działa ich składanie. Wydaje mi się, że jak odruchowo rozłożyłem lusterka po kradzieży jednego z nich spodowowałęm jakieś spięcie bo kabelki mogłys ię dotykać z miejsca gdzie było ukradzione lusterko. Lusterka do tej pory skłądały i rozkłądały się bezproblemowo.
    Przemo9826
    Jakie lusterko? Nowe? czy "nowe" używane?
    Errrorek
    Level 10  
    Lusterko kupiłem używane ale w całości sprawne. Komplet wraz z uchytem.
    Przemo9826
    No właśnie używane.....
    Errrorek
    Level 10  
    Sprzedający podłączał do innego auta i działało. Lusterko jest OK - sprawne. Obawiam się, że po kradzieży sam spowodowałem jakieś wywalenie bezpieczników powodując ich rozłożenie pokrętłem przy braku jednego z nich. TYlko gdzie szukać w serwisie Renault tak na szybko powiedzili mi że bezpiecziki są podobno gdzieć pod deską rozdzielczą ale jakie gdzie je znależć to nic nie wiem.
    jurekk55
    Level 36  
    Zajrzyj do przełącznika lusterek.
    Errrorek
    Level 10  
    Renault Megane II z 2004 roku. Uprzejmie dziękuje za schematy ale elektronik ze mnie żaden. Po chłopskiemu jak moglibyście powiedzieć tzn.napisać gdzie szukać.
    Arkadio-a1
    Level 11  
    Wypnij tę 10-pinową wtyczkę z lusterka i sprawdź czy idzie napięcie w 9-pinie oczywiście włącznik w drzwiach kierowcy ustaw na rozkładanie bądź składanie lusterka, próbnik z żaróweczką 12v wystarczy lub woltomierz
    Errrorek
    Level 10  
    Czym prędzej tak zrobiłem... żadne wskazanie się nie pokazało na woltomierzu i żarówka tez nie zabłysnęła, kręciłem w górę i w dół gałką.
    Arkadio-a1
    Level 11  
    No widzisz po nitce do kłębka, czyli jak niema napięcia we wtyku to należy iść dalej czyli sprawdzić czy wychodzi napięcie z włącznika, itd. Po to są schematy. Sprawdź wszystkie bezpieczniki jakie tylko jesteś w stanie sprawdzić. Pod kierownicą w środkowym rzędzie czwarty od lewej odpowiada za lusterka. Sprawdź wszystkie dla pewności.

Dodano po 6 [minuty]:

Aha w czwartym pinie powinna być masa czyli minus, a w 5-pinie powinien być plus włącz zapłon jak będziesz sprawdzał, najlepiej uruchom silnik.

Dodano po 5 [minuty]:

We wtyczce włącznika rzecz jasna sprawdzaj
    Errrorek
    Level 10  
    Sprawdzałem bezpieczniki pod kierownicą wyjmując każdy z nich plastykową pincetką, która jest tam zamocowana na kołęczku i wszystkie są dobre. Na włączonym silniku sprawdzałem czy idzie napięcie z gniazda przy lusterku i lipa nie szło na 9 pinie ale wychylił się jak dotykałem, któryś z górnego rzędu. Wyjąłem rówież plastykową długą klamkę z drzwi kierowcy w której zamocowana jest gałka do regulacji lusterek, odpiąłem od niej wiązkę i sprawdzałem gniazdo na włączonym silniku te, które wychodzi z drzwi z wiązką kabli (do którego dopina przełącznik) i woltomierzy wychilił się tak gdzie zaznaczyłem X:
    X 2 3 X 5
    1 2 3 4 5
    Przemo9826
    Oddaj to auto do elektryka.
    Errrorek
    Level 10  
    Elektrycy również pasjonaci z zamiłowania są tutaj na forum i to Oni posiadą cenną wiedzę specjalistyczną.
    Przemo9826
    Zgadza się, tylko Ty nie potrafisz wykorzystać ich rad....
    Errrorek
    Level 10  
    Przemo9826 wrote:
    Zgadza się, tylko Ty nie potrafisz wykorzystać ich rad....

Przemo9826 wrote:
    Oddaj to auto do elektryka.

Dokładnie, zwłaszcza Twoich :)
    volsky
    Level 13  
    Powyzszy rysunek z opisem kostki pochodzi od angola.... u nas jest w prawym lusterku czujnik temp. zewnetrznej. Powinienes wybrac opcje DG kolego Arkadio.... tak na przyszlosc.

p. s Do errorek - jesli kolega Arkadio ma dostep do schematow to podeslij jemu numer VIN na PW to napewno znajdzie wlasciwy schemat.
    Arkadio-a1
    Level 11  
    Słuszna sugestia kolego Volsky z pośpiechu nie zwróciłem uwagi, że wybrałem schemat DD, zresztą nie pierwszy raz :-) Zaraz to sprostuje.

Errrorek ja na spokojnie przestudiuje schemat to postaram się udzielić tobie więcej przejrzystych i czytelnych inf. myślałem, że trochę zajmujesz się elektryką więc bez problemu rozgryziesz schemacik. Cierpliwości kolego.
    Errrorek
    Level 10  
    Jestem zielony z elektroniki jak trawa na wiosnę.
    TarzaN
    Level 14  
    Errorek polecam Ci zajrzeć na www.megane.com.pl . Ale musisz już sobie wyszperać odpowiedni temat, jest kilka wątków o elektrycznie składanych lusterkach.