Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana płyty głównej Asusa na ASRock

RoStER 16 Oct 2010 20:23 4613 43
    RoStER
    Level 30  
    witam otóż posiadam taki stary komputer który ma z 5-6lat o takiej konfiguracji sprzętowej:

Procek AMD Athlon 2400+ Socket A 462 (1500MHz - tak jest ustawiony nie wiem dlaczego a podkręcać go nie chcę)
    Ram 1,5GB DDR 1kość Adata DDR400(3) 1GX16(1GB), 2kość Kingstone KVR400X64C3A/512 (512) obydwie kości PC3200
    Płyta Główna Asus A7V600 http://www.arest.pl/produkt/817/ASUS-A7V600-X-KT600-AGP-S-A/
    Grafika GeForce 7300GT PALIT 512MB DDR2 tylko nie wiem ile BIT-128 lub 256.
    Zasilacz 350W tylko naklejka zerwana i nie wiem co to za zasilacz, lecz jest taki mała naklejka zielona i na niej pentium 4
    Twarde 1. Barracuda 7200.7 80GB, 2. Barracuda 7200.7 40GB

i teraz tak system to windows 7 ultimate niby ram wyrabia itp ale procek ciężko pracuje, nawet w grach internetowych np darkorbit wszystko powoli chodzi się ścina.. myślałem że to przez windows'a 7 ale po wgraniu XP'ka też się ścinało... a procek miał w grze 100% zużycia.

I otóż dostałem od sąsiada płytę główną ASRock P4i65G http://www.asrock.com/mb/overview.asp?model=p4i65g razem z prockiem Intela w takim zabudowanym chłodzeniu intela :D nie potrafiłem tego z demontować więc nie wiem jaki tam procek ale wiem ze 2Ghz i teraz pytania do was:

1. czy ta płyta główna i procek są lepsze od tego co mam i czy opłaca się zmieniać?
    2. czy twarde będą działać? bo na płycie głównej pisze SATA, a moje twarde są pod ATA z tego co wiem.

mam nadzieję że ktoś pomoże :) postarałem się szczegółowo opisać co mam w kompie itp :)
    RoStER
    Level 30  
    o to mi chodziło dziękuję za szybką odpowiedź zaraz postaram się z demontować te chłodzenie xD i napiszę jaki jest tam procek.

Dodano po 8 [minuty]:

na chipsecie od procka pisze Intel Celeron 2GHz :)
    wshk
    Level 17  
    Jesli to jakas w miare sensowna plyta glowna to warto zamienic. Chodzi o to ze procesory p4 intela sa teraz tanie jak barszcz i za grosze mozna zakupic jakiegos 3ghz albo cos kolo tego. Szalu wielkiego nie robi taki procek dzis ale od tego athlona napewno bedzie szybszy.
    RoStER
    Level 30  
    Mam jeszcze jedno pytanie czy ten Intel Celeron 2GHz jest lepszy od AMD Athlon XP 2400+? czy będzie chodził z mniejszym obciążeniem od Athlona i lepiej sobie poradzi z grami na necie? bo czytałem gdzieś i niby celeron ma niskie cache.

może jednak opłaca się podkręcić mojego athlona na 2Ghz??

@U.P.
    szału robić nie musi :D bo to stary komp w moim mam po wymianie płyty głównej tego Phenoma 6rdzeniowego ;] fajnie to robi ale szału nie ma :D
    Lzep
    Level 39  
    RoStER wrote:
    No nie żartuj kolego, Twoja płyta nie obsługuje Celeronów tylko :
    Quote:
    AMD Athlon XP/Athlon / Duron / Sempron Thoroughbred/ Barton Core
    RoStER
    Level 30  
    Lzep wrote:
    RoStER wrote:
    No nie żartuj kolego, Twoja płyta nie obsługuje Celeronów tylko :
    Quote:
    AMD Athlon XP/Athlon / Duron / Sempron Thoroughbred/ Barton Core

że co? piszę że wymienię procka z płytą główną ASRocka w którym jest ten procek? nauka czytania się kłania.

i jeszcze raz się pytam co lepiej:

Przełożyć tą płytę główną ASRocka z prockiem Intel Celeron 2Ghz za moją płytę Asusa z prockiem AMD Athlon 2400 1,5Ghz czy może zostawić jak jest a Athlona na 2Ghz ustawić ?
    Lzep
    Level 39  
    Sorry, faktycznie nie doczytałem wszystkiego do końca.
    Zrobisz jak zechcesz, ale u mnie Athlon 2400+ (2GHz) chodzi bez problemów na 2206 MHz i za nic nie zamienił bym go na Celerona ! PS.
    Athlon 2400+ ma standardowo 2 Ghz (bez podkręcania) - pewnie masz źle ustawioną szynę na 100 MHz, zamiast na 133 MHz ?
    RoStER
    Level 30  
    no i właśnie potrzebuję jakiś konkretnych opinii co lepsze wymieniać płytę główną z prockiem Intel Celeron 2Ghz czy zostać przy tym co mam a podkręcić procka? najlepiej który procek jest lepszy? i który sobie poradzi w grach internetowych np darkorbit ? bo aktualnie mam ściny.

z tego co wiem to Athlon ma więcej Cache niż Celeron ta? jeśli tak to prosiłbym aby ktoś potwierdził i na co dokładnie wpływa te cache? ;d

@Lzep

a jakie masz chłodzenie? i jaką temperaturę osiąga twój athlon na takich ustawieniach?.

Mój komputer jak kupiłem 5-6lat temu to procek był ustawiony na 1,5Ghz potem dzwoniłem potem w gazetach albo gdzieś zauważyłem że Athlon 2400 powinien chodzić na 2Ghz przestawiłem w biosie bo mam taką tabelkę i tam mam 1GHZ ,1.5Ghz ,2Ghz ,2.5Ghz i 3GHz dałem te 2Ghz lecz strasznie się grzał w grach :/ szczególnie w NFS Carbon komp często padał i powróciłem do 1,5Ghz
    Lzep
    Level 39  
    RoStER wrote:
    @Lzep

a jakie masz chłodzenie? i jaką temperaturę osiąga twój athlon na takich ustawieniach?.
    Mam na CPU chłodzenie takie kombinowane - cooler ze Spire Falcon Rock II, na którym zmieniłem wentylator na Arctic'a.
    Po za tym :
    1) CPU ma odblokowany mnożnik, więc przestawiłem go z 15 x 133 na 12.5 x 176.5
    2) Mam w obudowie 3 dodatkowe wentylatory - 120mm na wlocie i 2x80mm na wylocie sterowane przez regulator na LM-ach
    3) Temperatury : teraz na luzie -> CPU 37°, chipset 23° - w stresie CPU 48°, chipset 36°
    Pozdrawiam

PS.
    I nie pisz na mnie donosów, jak chcesz pomocy !
    RoStER
    Level 30  
    ja mam chłodzenie oryginalne od AMD troszkę mnie to wkurza bo jest taki mały radiator i wiatraczek jeśli okazało by się że ten Athlon jest lepszy niż Celeron to kupiłbym jakieś chłodzenie i podkręcił tego procka. tylko prosiłbym jeszcze aby ktoś sensownie mi uzasadnił co lepsze ten Athlon czy Celeron?

mój athlon aktualnie ma:
    33 stopnie a jak po chodził z 5-7 minut bo grałem w jakąś gierkę na necie to chodził w użyciu 100% i zaraz reset wchodzę do biosa patrze i 41stopni

@offtopic
    nie piszę na ciebie donosów tylko strzeliłeś gafe ;]
    Lzep
    Level 39  
    Athlon jest na pewno lepszy - zmień chłodzenie - nie jest łatwo teraz znaleźć coś pod socket A, ale można !
    A jeśli chodzi o donosy, to dostałem maila z Elki :
    Quote:
    Twoja wiadomosc zostala zgloszona do moderatora - napisałem że zmieniam procek z płytą ;] a on dalej swoje i jeszcze poucza mnie.
    No i co ? Gafa może i była, sam się przyznałem, ale żeby od razu donosić ?
    RoStER
    Level 30  
    sorry doniosłem zanim się poprawiłeś, mój błąd...

co do chłodzenia to jakie by pasowało jakaś nazwa albo coś ? bo u siebie w kompie zrobiłem coś takiego że z kabelka od zasilania wiatraczka na procku puściłem jeszcze 2 kabelki i w ten sposób podłączyłem sobie wiatraczek na obudowę pod 12v :) a wiatraczek jest z zepsutego zasilacza :D taki bajerek dobrze się sprawdza.

@
    JESZCZE TAKIE PYTANIE:
    co by się jeszcze opłacało tutaj zmienić nie za drogo żeby komputer już nie ciął się przy grach internetowych ?
  • Helpful post
    Lzep
    Level 39  
    Z dostępnych aktualnie coolerów polecał bym taki -> http://allegro.pl/arctic-cooling-copper-silent-3-cichy-socket-a-mx1-i1269135338.html
    Mam coś podobnego - radiator z innego, ale wentylator chyba taki sam - w sumie chodzi nieźle i cicho !

Quote:
    JESZCZE TAKIE PYTANIE:
    co by się jeszcze opłacało tutaj zmienić nie za drogo żeby komputer już nie ciął się przy grach internetowych ?
    To już wymaga trochę większej porcji informacji, np. przydała by się cała specyfikacja (konfiguracja) sprzętowa + ustawienia CPU i RAM w biosie.
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    Oczywiście Athlon będzie lepszy. Podaj jakie masz teraz temperatury. Potem przestaw FSB na takie jakie zaleca producent. teraz twój procesor pracuje poniżej nominalnych parametrów. Jeżeli po tej zmianie temperatura nie będzie zbyt wysoka, nie ma przeszkód aby próbować podkręcać. Na FSB 166 wstanie na pewno, o 200 warto walczyć, pytanie czy płyta uciągnie.
    RoStER
    Level 30  
    aktualnie jak mam ustawione na 1.5Ghz to widziany jest jako AMD Athlon 1700+ i ma temperaturę 33 stopni a jak dałem na 2Ghz od razu na 45+ wskoczyło więc nie wiem jak będzie w stresie.

konfiguracja sprzętowa:

Procek AMD Athlon 2400+ Socket A 462 (1500MHz) aktualnie widziany jako 1700+
    Ram 1,5GB DDR 1kość Adata DDR400(3) 1GX16(1GB), 2kość Kingstone KVR400X64C3A/512 (512) obydwie kości PC3200 (200Mhz) taktowanie
    Płyta Główna Asus A7V600 http://www.arest.pl/produkt/817/ASUS-A7V600-X-KT600-AGP-S-A/
    Grafika GeForce 7300GT PALIT 512MB DDR2 tylko nie wiem ile BIT-128 lub 256.
    Zasilacz 350W tylko naklejka zerwana i nie wiem co to za zasilacz, lecz jest taki mała naklejka zielona i na niej pentium 4

Temperatury:
    CPU:33
    Twarde: 31-33
    Grafika:71 w spoczynku :/

co do tego chłodzenia to całkiem i w dobrej cenie, lecz muszę zobaczyć jak miejscem na płycie głównej bo troszkę mało miejsca przez te kondensatory.

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

Dokładna konfiguracja:

Procek AMD Athlon 2400+ Socket A 462 (1500MHz) aktualnie widziany jako 1700+
    Ram 1,5GB DDR 1kość Adata DDR400(3) 1GX16(1GB), 2kość Kingstone KVR400X64C3A/512 (512) obydwie kości PC3200 (200Mhz) taktowanie
    Grafika GeForce 7300GT PALIT 512MB DDR2 BIT-128

Temperatury wg Everest Ultimate full ver. :
    Płyta główna: 36 stopni
    CPU:39 stopni
    Twarde:
    Seagate EST340014A 31 stopni
    Seagate EST380011A 38 stopni
    Grafika:71-73 stopni
    wszystkie temperatury są w stanie spoczynku.

Ram:
    Kingstone 7C3C2593h (512mb PC3200 200mhz 3,0-3-3-8)64bit
    Adata SCNGC1A16 (1024mb PC3200 200mhz 3,0-3-3-8)64bit

Procek:
    Napięcie rdzenia: 1,50V - 1,65V

Dodano po 3 [godziny] 18 [minuty]:

Odświeżam.
    Lzep
    Level 39  
    Coś mi ten wątek przypomina -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8573102&highlight=#8573102
    Elementy jakieś takie podobne i już drugi kolega upiera się, że Athlon XP 2400+ chodzi standardowo na 1500 MHz, gdy tymczasem standard to jest 15x133=2000 Mhz. Skąd więc te teksty o "podkręcaniu do 2GHz" ?
    Nie chcę za dużo sugerować, bo w cytowanym wątku skończyło się to ostrzeżeniem i 2 tyg. banicji :D.
    RoStER
    Level 30  
    tak, ponieważ tamto konto jest mojego kolegi i pytał się dla mnie, skończyło się to banem bo coś tam się pokłócił z kimś.. nie bardzo mnie to interesuje :)

topic: procesor oryginalnie jak dostałem kompa miał 1.5Ghz (tak był ustawiony żeby ktoś znów się nie czepiał) podkręciłem go na 2Ghz ale często mi padał komp z przegrzania procka.

Topic:
    Co mam podać dokładnie? jakie parametry żeby się dowiedzieć co jeszcze zrobić żeby komputer nie ciął się w grach internetowych?.

temperatury karty graficznej już ogarnięte ;] wyczyściłem calutką nałożyłem nową pastę i ma teraz 48 stopni w spoczynku, a wcześniej miała 70..
    Lzep
    Level 39  
    RoStER wrote:
    tak, ponieważ tamto konto jest mojego kolegi i pytał się dla mnie, skończyło się to banem bo coś tam się pokłócił z kimś.. nie bardzo mnie to interesuje :)
    "Kolega" pokłócił się ze mną - pisanie ma już odblokowane, tak jak i ja, więc nie rozumiem dlaczego sam nie pisze ?
    A to co w tamtym wątku było, to lepiej żeby Cię zainteresowało, nie będę się powtarzał i po raz kolejny prostował oczywistych bezsensów !
    RoStER
    Level 30  
    tak dowiedziałem się co nieco o waszej rozmowie. :)
    ale słuchaj bo powiem ostatni raz i nie chcę się powtarzać czy kłócić :)

-Kupiłem kompa i pisało AMD Athlon 2400+ procesor, lecz miał ustawione taktowania na 1500Mhz.
    -Dowiedziałem się od znajomych i poczytałem że taki procek chodzi na 2Ghz.
    -Ustawiłem sobie tak procka na 2Ghz ale przegrzewał mi się procek
    -Czyściłem itp ale dalej się wyłączał więc za słabe chłodzenie i dałem znów na 1.5Ghz
    - Koniec :)

@topic

Teraz chcę znów ustawić na 2Ghz (powrócić do normalnych ustawień) lecz chcę kupić lepsze chłodzenie bo na tym nie opłaca się przestawiać procka. Co do chłodzenia to mam na oku coś.

Teraz moje pytanie co zrobić żeby komp nie ciął się w grach? zamieszczę tutaj info o procku i ramach:

Quote:
    Procek:
    Częstotliwość taktowania procesora 1500.0 MHz
    Mnożnik procesora 15x
    Procesor FSB 100.0 MHz
    Ramy:
    DRAM:FSB Ratio 4:3
    Magistrala pamięci 133.3 MHz
    Taktowanie pamięci 2.5-2-2-6 (CL-RCD-RP-RAS)
    DIMM2: Kingston K 512 MB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-2-2-6 @ 133 MHz)
    DIMM3: A-Data SCNGC1A16 1 GB PC3200 DDR SDRAM (3.0-3-3-8 @ 200 MHz) (2.5-3-3-7 @ 166 MHz)
    A w biosie mam:
    Memory Frequency MHz ustawione na Auto

czy mam coś jeszcze tutaj wkleić? pozdrawiam :)

@Lzep proszę cie nie róbmy już offtopu i zajmijmy się tematem ok? :)
    Lzep
    Level 39  
    Ustaw tak :
    Procesor FSB 100.0 MHz -> 133 Mhz
    Ramy:
    Magistrala pamięci 133.3 MHz (133 MHz lub DDR266, nie Auto! )
    Taktowanie pamięci 2.5-2-2-6 (CL-RCD-RP-RAS) -> 2.5-3-3-7
    Pamięci nie są zbyt zgodne, jeśli chodzi o timingi, więc bezpieczniej dać wyższe, tak jak napisałem (te aktualne, to nie mają większego sensu).
    Możesz jeszcze ustawić dla nich wyższe napięcie - pewnie na Auto mają 2.5V ?
    Podnieś na 2.6/2.7V.
    RoStER
    Level 30  
    Napięcie ramu dałem 2.65V
    Magistrala pamięci 266 (jest tam tylko auto i 266)
    Taktowanie pamięci nie wiem gdzie przestawić ?
    Procek zostawiłem na razie dalej na 1.5Ghz aż do zmiany chłodzenia.
    Lzep
    Level 39  
    RoStER wrote:
    Taktowanie pamięci nie wiem gdzie przestawić ?
    Poszukaj w Biosie - u mnie są w menu Advanced Chipset Features/ DRAM Timing Control/ Configure SDRAM Timing by -> User.
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    Śmiem twierdzić, że powodem restartów komputera pod obciążeniem jest zdychający zasilacz, a nie przegrzewający się procesor. Nawet dość mały radiator powinien spokojnie poradzić sobie jego chłodzeniem. Oczywiście pod warunkiem, iż jest założona dobra pasta termoprzewodząca i kontroler obrotów wentylatora jest prawidłowo ustawiony.
    RoStER
    Level 30  
    zasilacz jest dobry... tylko te chłodzenie mam taki malutki radiatorek i na nim jeszcze mniejszy wiatraczek AMD... dlatego chcę zmienić te chłodzenie. co do tego ramu zaraz sprawdzę i dam edita.

Jakoś nie umiem tego znaleźć..

Jestem w biosie w Zakładce Advenced--> Chip Configuration: o to ss z tego:

teraz czaje XDDD te 2,2,6 mam zmienić na 3,3,7 :D te początkowe 2,5 zostawić.

Ramy mam ustawione tak:
    Dane z Everest Ultimate Edition full ver:

Magistrala pamięci 133.3 MHz
    Taktowanie pamięci 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)
    Dane z biosa:
    Napięcie ramu 2.65V
    Magistrala pamięci 266
  • Helpful post
    Lzep
    Level 39  
    Timingi w porządku, tylko masz w dalszym ciągu ustawienie asynchroniczne RAM/CPU :
    Quote:
    Dlatego pisałem, żebyś ustawił procesor na szynę 133, to by było ratio 1:1, a więc tak jak jest zalecane dla socket A.
    RoStER
    Level 30  
    aha czyli mam zmienić w biosie taktowanie procka:
    bo aktualnie mam mnożnik 15x 100Mhz
    i mam zmienić na 15x133 tak? :)

zmienię i zobaczę jak będzie sobie radzić chłodzenie jeśli będzie ok to zostawię.

Jeszcze mam pytanie można coś jeszcze zmienić albo coś ustawić żeby komputer lepiej się sprawował ? :)
  • Helpful post
    Lzep
    Level 39  
    RoStER wrote:
    Jeszcze mam pytanie można coś jeszcze zmienić albo coś ustawić żeby komputer lepiej się sprawował ? :)
    Pewnie że można. Jak Ci będzie chodzić stabilnie na 15x133=2000 Mhz, to można kombinować dalej.
    Zobacz na mój zrzut z CPU-Z. Taki sam procesor 2400+, a chodzi na 12.5x176.5=2206 MHz i pamięć synchronicznie z CPU, czyli na szynie 176.5 (DDR353). Więc można jeszcze sporo podciągnąć - tylko do tego trzeba mieć procesor z odblokowanym mnożnikiem :D.
    RoStER
    Level 30  
    tylko nie wiem ile zniosą moje ramy :D, dziś dokładnie przeczyszczę cały radiator i chłodzenie procka oraz sprawdzę jak będzie sprawować się procek na 2GHz.

Czy te ramy które posiadam są jakieś dobre w miarę? czy może wymienić jakąś kość? np poszukać jeszcze taką kość Adata 1gb co mam? bo te kingstony są chyba gorsze.
    Lzep
    Level 39  
    RoStER wrote:
    tylko nie wiem ile zniosą moje ramy :D
    Zniosą jeszcze sporo - przecież teraz chodzą jako DDR266, do DDR400 (PC3200) to jeszcze daleko !
    RoStER wrote:
    Czy te ramy które posiadam są jakieś dobre w miarę? czy może wymienić jakąś kość? np poszukać jeszcze taką kość Adata 1gb co mam? bo te kingstony są chyba gorsze.
    Kingstony nie są złe, ale lepiej mieć dwie takie same kości - jak możesz mieć drugą taka samą A-Data to próbuj.