Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rozdzielenie legalnej cyfry.

1MrPiter 17 Oct 2010 00:37 7241 9
Renex
    1MrPiter
    Level 10  
    Witam,

Być może niektórzy mnie zmieszają z błotem ale przekopałem już pół internetu i już naprawdę nie wiem co robić. To forum też przeszukiwałem, ale cały czas mam mętlik w głowie. Sprawa wygląda tak. Zdecydowałem się na legalne zakupienie Cyfry+. Chciałbym móc oglądać 2 różne rzeczy na 2 różnych telewizorach. Z cyfry od razu dostanę antenę z konwerterem TWIN, więc sprawa rozdzielenia sygnału jest załatwiona. Nie potrzebuję większego konwertera bo nie zależy mi na PVR.

Pozostaje mi teraz jedynie kwestia rozdzielenia uprawnień karty. Chcę rozdzielić cyfrę w taki sposób aby nie było żadnych zacinek i nie wiem czy lepszą metoda jest splitter czy rozdzielenie przez LANa w taki sposób że do jednego wkładam oryginalną kartę cyfry, a do drugiego prowadzę kabel LAN.

Jeśli lepszy jest splitter to który jest do tego naprawdę dobry (tzn taki żeby nie zacinał) oraz jakie wziąć tunery (jeden HD, drugi zwykły)? Czy te tunery od cyfry są coś warte? Cyfra daje za 99zł tuner Philips HD. Opłaca się go kupić? Nie będzie się nic zacinało przy rozdzieleniu przez splitter? I jaki dokupić zwykły SD? Czy któryś z tych co daje cyfra? Mam na myśli Pace dsr 2221, Sagem SD, Strong 6880.

Natomiast jeśli lepszym pomysłem jest rozdzielenie przez LAN to czy wtedy na obydwu tunerach mogę odbierać 2 różne kanały? Jeśli tak, to jakie kupić do tego tunery? Czytałem że najlepiej kupić 2x Dreambox 500s. Tyle, że ja potrzebuję, żeby drugi tuner odtwarzał telewizję HD. Dlatego żeby było taniej to Dreambox 500s postawiłbym jako serwer przy zwykłym telewizorze CRT i teraz wypadałoby kupić jakiś tuner HD z wejściem LAN, taki który będzie działał jako klient. Oczywiście dreambox 500 HD odpada bo kosztuje majątek. Jaki w takim razie polecacie inny tuner jako klient i czy w ogóle ja dobrze kombinuję z tym sharingiem po LANie? A może jako serwer jakiś inny tuner a nie ten dreambox 500s?

Chciałbym podkreślić, że jeśli chodzi o tunery zarówno te do splitterów jak i te do rozdzielenia poprzez LAN to nie zależy mi na żadnych "wodotryskach".Chcę tylko żeby to sprawnie przerzucało kanały, żebym mógł posegregować listę tak żeby np TVP1 było na 1, TVP2 na 2, itd. i żeby nie było zacinek. Nie zależy mi na dysku twardym ani żadnym PVR bo to tylko podnosi cenę a i tak bym tego nie używał.

Czy ktoś może mi doradzić w jaki sposób rozdzielić i jaki do tego kupić sprzęt? Będę bardzo wdzięczny.
  • Renex
    dzac4
    Conditionally unlocked
    Każdy sprzęt ma wady i zalety, i twoje pytanie jest nie na miejscu.
    Jeżeli już to jeden dekoder C+ HD drugi DSR 2221 i spliter Blue Line.
    Wszystko na temat.
  • Renex
    1MrPiter
    Level 10  
    dzac4 wrote:
    Każdy sprzęt ma wady i zalety, i twoje pytanie jest nie na miejscu.
    Jeżeli już to jeden dekoder C+ HD drugi DSR 2221 i spliter Blue Line.
    Wszystko na temat.

Jak to pytanie jest nie na miejscu? Pytam o jakiś sprawdzony zestaw i nie widzę w tym niczego co by było nie na miejscu, tym bardziej, że dokładnie sprecyzowałem czego oczekuję i uważam, że moje wymagania nie są jakieś wielkie.
    dzac4
    Conditionally unlocked
    1MrPiter wrote:
    tym bardziej, że dokładnie sprecyzowałem czego oczekuję i uważam, że moje wymagania nie są jakieś wielkie.

To dostałeś odpowiedź.:D
    1MrPiter
    Level 10  
    dzac4 wrote:

To dostałeś odpowiedź.:D

No tak tylko właściwie bez żadnego uzasadnienia :cry: Splitter będzie działał lepiej niż rozdzielenie po LANie?

Ponadto do splittera, którego poleciłeś to wszędzie dokładają 3 karty i wtedy wszystko kosztuje ok 250zł. A ja potrzebuję tylko 2 karty i wtedy zapłacę mniej. No chyba, że jakość tego splittera jest na tyle dobra, że warto dołożyć gdyż będzie działał lepiej niż coś z 2 kartami za 150zł?
    dzac4
    Conditionally unlocked
    A cóż tu uzasadniać. Znasz koszta dekoderów a jak nie to poszukaj i masz odpowiedź.
    Jak nie pasuje spliter to na rynku są i po 99zł do kupienia.
    1MrPiter
    Level 10  
    Ale Ty dziwnie odpowiadasz. Jakbyś w ogóle miał pretensje, że ktoś pyta. Nie chodzi mi o to, że splitter nie pasuje i żebym od razu kupił za 99zł. Ja się pytam czy można kupić trochę taniej niż blue line'a bo nie ma sensu dopłacać do 3 karty. Za darmo przecież nikt jej nie daje. Zdaję sobie sprawę, że te najtańsze splittery mogą być słabej jakości, więc dlatego pytam jaki jest dobry sprawdzony produkt do którego dokładane są 2 karty. Jeśli ten Blue Link jest faktycznie najlepszy to wolę dopłacić trochę do niego i go kupić. No chyba, że jest coś tańszego z 2 kartami o równie dobrej jakości. Możesz mi na to normalnie odpowiedzieć?
    dzac4
    Conditionally unlocked
    Normalnie odpowiadam że jak nie pasuje ci cena i ilość kart w komplecie to możesz inny kupić a czy problemu z nim nie będzie to sam stwierdzisz po czasie.
    Wystarczyło poczytać postów na ten temat by się dowiedzieć co zastosować co lepsze.
    Ja swoją odpowiedź dałem a co zrobisz to sam wiesz.
    miscumacus
    Level 10  
    To i ja wtrące 2 grosiki. Na twoim miejscu jeżeli cena nie gra roli kupiłbym dreamboxa 500-s oczywiscie klona cena około 250 zł za uzywke jak dobrze poszukasz i np. phila 6010 z (aktywnym rs-em) Dream bedzie serwerkiem. Jak poznasz możliwosci jakie daje tuner na linuxie nie bedziesz żałował. POZDRAWIAM