Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Metal Work Pneumatic
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

lodówka samsung RL33 źle pracuje - ciepło w lodówce

tomspeed 17 Paź 2010 01:54 10725 3
  • #1 17 Paź 2010 01:54
    tomspeed
    Poziom 13  

    witam. jak w temacie. problem mam z moja lodówką.
    z modułu odczytuje symbol RL33E*
    a wiec od początku

    zaczęło sie od tego ze sprężarka pracowała przez ponad dobę bez przerwy, a temp w środku zamrażalnika, jak i lodówki wzrastała. zero lodu w środku
    wiec na pierwszy rzut poszła wymiana sprężarki (stara juz przestała ruszać). układ ogólnie był pusty, bardzo mało czynnika.
    po tym zabiegu wszystko było ok. przez dwie doby.
    zaczęło sie znowu. długa praca sprężarki, z tym ze temp. w zamrażalniku była raz dobra, a raz plusowa (mierzone za pomocą innego termometru)
    przy okazji uwaliłem sterownik (moja wina, dla sprawdzenia przekaźników podałem im napięcie na cewkę bez ich wylutowania)
    zamówiłem nowy moduł i w oczekiwaniu na niego podpiąłem uniwersalny sterownik (w moim przypadku BETA RL) który załączał jednocześnie sprężarkę i wiatrak, klapkę zostawiłem do polowy otwarta.
    wszystko było oki. raz na dwa tygodnie trzeba było rozmrozić i dalej działało.
    temperatury osiągane były bardzo szybko, z tym ze czujnik BETY był umieszczony w lodowce, ustawiony na 5 stopni, zamrażalnik osiągał wtedy około -19 stopni.

    w końcu wczoraj otrzymałem nowy moduł. po jego zainstalowaniu, problemy powróciły. przez 24 godziny sprężarka sie nie wyłączyła ani razu.
    w lodowce mam 23 stopnie, w zamrażalniku -3. i zero zmian.

    po sprawdzeniu jest tak.
    -wentylator sie włącza, zaraz po wyłączeniu i włączeniu chłodziarki z/do sieci, pochodzi kilka minut i sie wyłącza.
    -czujniki zaznaczone na czerwono maja bardzo zbliżoną oporność, przy jednakowej temp. (wiec raczej sprawne)
    lodówka samsung RL33 źle pracuje - ciepło w lodówce
    -bezpiecznik termiczny sprawny
    -stan czynnika ok.
    -sprężarka ok.
    -czujnik od położenia klapki wykazuje zwarcie co 360 stopni (wiec chyba ok, nie jestem pewien czy nie powinien co 180)
    -grzałki?? mierzone wydają sie być ok. nie sprawdzałem czy działają.
    -sensor temp, zewnętrznej ma taka sama oporność w nowym, jak i starym module,
    -wyłącznik drzwi lodówki sprawny


    co to jest ten biały przewód, zaznaczone na zdjęciu na niebiesko??????
    jest on dokładnie po przeciwnej stronie płyty z wentylatorem, po folia aluminiowa z klejem,
    lodówka samsung RL33 źle pracuje - ciepło w lodówce

    na module mamy 5 przekaźników, 4 mniejsze jeden większy.
    większy od sprężarki, potem odmrażanie, wentylator i lampa, kolejny jest oznaczony jako L i nie wiem od czego jest.

    co może być przyczyna takiego stanu rzeczy??

    jak na moje to powinien chodzić wentylator, a nie chodzi

    jak na chwile obecna to mam w zamrażalniku -39 stopni, a za wyświetlaczu mam 23 lodówką, zamrażalnik -3, w lodowce faktycznie jest 23 stopnie.

    ps. zdjęcia zapożyczone z innego tematu, nie jestem ich autorem.


    Mod. ROBSON33

    Regulamin 15

    Proszę poprawić post nie usuwając powyższego wpisu .

    0 3
  • Metal Work Pneumatic
  • #2 17 Paź 2010 20:08
    mirofalcon
    Poziom 24  

    Sprawdź grzałkę odmrażania, mechanizm klapki oraz samą klapkę czy nie jest uszkodzona, wentylator też bym sprawdził

    0
  • Metal Work Pneumatic
  • #3 22 Paź 2010 18:34
    tomspeed
    Poziom 13  

    a więc tak.
    sprawę rozwiązałem,
    wpadłem na pomysł, aby podłaczyć wentylator, razem ze sprężarką.
    i jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem, że nowy moduł ma inne oznaczenia wyjść jak stary.
    wiec tam gdzie w starym było wyjście na wentylator, to w nowym jest wyjście na grzałkę (nie wiem jaką), a wyjście na sprężarkę jest oznaczone równiez jako wyjście na wentylator. połaczyłem wiec tak jak trzeba i jak narazie jest oki.
    wyjście oznaczone jako defrost pozostało bez zmian,

    0
  Szukaj w 5mln produktów