witam mam centralny zamek montowany seryjnie w renault 19 91 rok i poszukuje do niego jakiegos schematu i nie moge znalesc:) albo opisu.
Bede wdzieczny za kazda inforamcje pozdrawiam
Wiec interesuje mnie tak jak można podłaczyć sygnalizacje światłami albo wpiąc sie z alarmem własnie ja mam wersje sterowana podczerwienią w kluczyku pozdrawiam
najlepiej na przełączniku zamykania/otwierania sterowanie prawie zawsze plusem .od tego możesz poprzez przekażniki podłączyć światełka. temat poruszany na forum użyj wyszukiwarki. jest nawet gdzieś schemat
jeżeli chcesz aby oryginalny pilot sterował ci alarm to kup taki właśnie alarm /tzw bezpilotowe/ w zależności od alarmu w renówkach wpina się je najczęściej pod przycisk /chociaż lepiej do odbiornika /.zwykłe alarmy te z pilotami nie zabardzo się do tego nadają.lepiej jednak podłączyć taki zwykły i podpiąć go z zamkiem
Polecam raczej inne rozwiązanie. Jako , że alarm "bezpilotowy" kosztuje tyle samo co taki tradycyjny radzę Ci zwyczajowo wstawić normalny alarm ze zmiennym kodem. Z mojego doświadczenia ( miałem R19 ) wiem,że to fabryczne starowanie to dziadostwo. Raz działa, raz nie.
Ja miałem "zdublowany" centaral.
Otwierałem auto z pilota od Skorpiona (alarm) a póżniej już w samochodzie z pilota oryginalnego zamykałem i otwierałem zamki rozbrajając tym samym immo fabryczne.
Nie jest to zbytnio uciażliwe a zawsze jest dodatkowe zabezpiecznie.
Jeśli stwierdzisz,że dodatkowe rozbrajanie fabrycznym pilotem jest uciażliwe możesz wyłączyć immo wprowadzając kod... Sadzę,że wiesz o czym mówię. W R19 wyłączenie czasowe działa tak długo dopóki nie pykniesz fabrycznym pilotem.
Zresztą u mnie zaraz przed sprzedażą mojej Renii to fabryczne otwieranie się skaszaniło więc oddałem klientowi auto z wbitym kodem i pilotami od alarmu.
Zamotałem
jeżeli się mylę to proszę sprostujcie mnie ale w reni z 91r chyba nie ma immobilizera sterowanego pilotem fabrycznym.to nie te lata.autoalarmy bezpilotowe robi wiele firm i najlepiej wrzucić to na wyszukiwarkę w onecie lub podobnym.najtańszy z którym się spotkałem to chyba presto BP nie znam jakości ale cena to około 110 zł brutto.piloty fabryczne /tak te na podczerwieni jak i radiowe / psują się może trochę więcej niż czasami ale statki kosmiczne też się psują pozdrawiam
Witam wszystkich mam problem bo nie działa mi centralny na podczerwień, wymieniłem baterie w nadajniku i nic jak kupiłem renie to już tak miała chciałem poszukać odbiornika ale nie mam pojęcia gdzie go mogli umieścić czy ktoś wie gdzie może być schowany?
moja renia jest z 91r lusterko jest przyklejone do szyby czy mówisz może o tym elemencie na dachu co jest oświetlenie samochodu bo tam jest jakaś wtyczka z bodajże czterema kabelkami ale nic nie jest podłączone możliwe że ktoś odłączył odbiornik??
Tak ta kostka z czterema kablami to do odbiornika, dwa kable to zasilanie odbiornika a dwa to komunikacja z centralka. Jak odkręcisz tą obudowe gdzie jest podświetlanie to tam znajdziesz płytkę odbiornika w takim czarnym plastiku.