Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Centrala Somfy SGS 500 - czujnik przeciążenia

andrewelectro 17 Oct 2010 08:38 90904 146
Automation24
    bgolab
    Level 22  
    Z zasilaniem rzeczywiście nie jest związany. Nie byłem pewny tych 94V - wartość wydawała mi się nietypowa.

Centralke mam gdzieś z okresu tuż po wprowadzeniu dyrektywy RoHS to rzeczywiście luty moga być marne;)
  • Automation24
    wilk125
    Level 23  
    tten kondensator to jest 6,3V i 47u zasilanie elektroniki 5V
  • Automation24
    tomils
    Level 10  
    wymieniłem jeszcze ten kondensator smd 22uF/25V i centralka zaczeła dobrze działać
    dzięki wszystkim za pomoc, pozdrawiam
    Balroq
    Level 2  
    Śledziłem temat od kilku dni gdyż miałem podobny problem z centralką Somfy od zestawu SGS 201, pomijając fakt, że to straszny parch, to po wymianie kondensatorów smd 22uF 25V i 47uF 6,3V, stwierdziłem dodatkowo problem z siecią energetyczną w moim rejonie - wahnięcia napięcia. Dlatego dołożyłem równolegle do kondensatora 1uF na zasilaniu przetwornicy równolegle dodatkowy kondensator 0,33uF 275V. U mnie pomogło a przyznam szczerze, że walczyłem z tą bramą już od dłuższego czasu.
    kwiatekalvaro
    Level 11  
    Witam też się podepnę do tematu posiadam somfy sgs 201 siłowniki wariowały nie domykała sie jedna strona . problemem okazał się kondensator smd 22uf 25v po wylutowaniu miał ok 0.8uf ,nie miałem takiego samego wiec połączyłem szeregowo 2 kondensatory 47uf 25v co mi dało 22uf i działa super . Bardzo dziękuje za pomoc. Dodam jeszcze że dzwoniłem do producenta serwisant zapewniał mnie że to centralka i bardzo chętnie chciał mi sprzedać nową za jedyne 460zl .
    babano
    Level 2  
    Miałem ten sam problem, z przeciążeniem i niedomykaniem jednego skrzydła w sterowniku SOMFY 502, wymieniłem wszystkie większe elektrolity i na wszelki wypadek wszystkie przekaźniki, przelutowałem całą płytkę tam gdzie się dało domowym sprzętem i nic nie pomogło. Wczoraj przeczytałem odpowiedź kwiatekalvaro i dziś wymieniłem ten mały elektrolit SMD (wcześniej jakoś go nie zauważyłem), w sklepie nie mieli takiego SMD, więc wymieniłem na zwykły o tej wartości. Brama działa! było już jakieś 30 cykli i jest ok!
    dzięki Ci kwiatekalvaro !!!! :)

Centrala Somfy SGS 500 - czujnik przeciążenia Centrala Somfy SGS 500 - czujnik przeciążenia
    franas85
    Level 11  
    Panowie a ma ktos spis wszystkich kondensatorów??

chciałbym najpierw sie zaopatrzyć w sklepie a potem dokonać wymiany w ciągu jednego dnia mając już wszystko.
    babano
    Level 2  
    Mam typ płytki 5054240C / SGS502
    tylko elektrolityczne
    2 x 22uF/400
    1 x 470uF/50
    1 x 100uF/50
    1 x 22uF/25 - ten jest SMD
    marwin0
    Level 10  
    Witam, podepnę się do tematu mam automatykę skrzydłową somfy ixengo, czasami coś się przycięła więc wyłączyłem bezpieczniki zresetowała się i działała dalej, ale niestety do czasu ostatnio też przestała działać więc znów zrobiłem reset i nie pomogło. Odkręciłem pokrywę centrali włączyłem pilotem centrala pyka czyli pracuje ale nie podaje napięcia na siłowniki (siłowniki 230V). Czy miał ktoś taki przypadek jaka może być przyczyna? PROSZĘ O POMOC.
    franas85
    Level 11  
    Wymieniłem kondensatory i brama chodzi jak nowa. dzięki wszystkim za pomoc.
    krieties
    Level 11  
    U mnie był taki sam objaw, a po rozebraniu obudowy sterownika kondensatory wyglądały na dobre. Po wymianie na nowe sterownik działa jak nowy.
    mario306
    Level 2  
    Witam, opiszę mój przypadek.
    Objawy miałem takie jak większość z Was, nie domykająca się brama i migająca kontrolka sygnalizująca przeciążenie.
    Dwa tygodnie temu dzięki Wam udało mi się naprawić sterownik bramy.
    Głównie za sprawą wypowiedzi kolegi TomekM77, bo to on pierwszy wskazał podejżanego, czyli ten mały kondensator SMD.
    To właśnie po wymianie tego kondensatora brama zaczęła normalnie funkcjonować i działa tak do dziś bez żadnych problemów.
    Z braku dostępności kondensatora SMD wymieniłem go na zwykłego elektrolita 22uF/25V.
    Jeszcze raz dzięki!
    Pozdrawiam.
    jacek1008
    Level 10  
    Jeszcze nie próbowałem wymienić tego małego kondensatora ze zdjęcia powyżej, ale u mnie pomogło podłączenie baterii/akumulatora awaryjnego o napięciu 18V a nie polecanego przez producenta 9.6V. Prąd ładowania tego akumulatora jest do 24V - tak na marginesie. Takiego 18V akurat miałem z wkrętarki. Brama już się otwiera i zamyka, chociaż czasami jeszcze dioda błyska na czerwono. Jednak też biorę się za wymianę tego kondensatora. Nie jestem elektronikiem, nie wiem dlaczego to pomogło podłączenie tego akumulatora 18V :-)
    mux_elektronik86
    Level 9  
    Witam,

i jak udało się rozwiązać problem z tą centralą?
    jacek1008
    Level 10  
    Powiem Ci, że nie chcę na razie tego ruszać póki działa. Jednak oglądałęm tą płytkę i jest ona dwuwarstwowa... chyba tak więc nie wiem czy czegoś nie spier... podczas wymiany tego kondensatora.
    mux_elektronik86
    Level 9  
    to jest normalna płytka ja już takie coś robiłem i gra wiec nie ma co się bać ale jak działa to pewnie, nie ma co ruszać :)
    mechu
    Level 11  
    Ja też męczyłem się od roku z niedomykaniem jednego skrzydła - w zeszłym roku działo się to ponizej 0stC ( SGS 501 )
    Wymieniłem wszystkie duże kondensatory i tranzystory sterujące (chciałem być mądrzejszy od internetu i zrobić to sam)
    Oszukiwałem przeciążeniówkę równolegle rezystorem.
    Nie pomogło
    Dodzwoniłem sie do jakiegoś "kumatego" serwisanta bram i zapewniał mnie że to wina przekaźników.
    Kupiłem i już miałem wymieniać ale najpierw sprawdziłem i okazało się że one nie działają przy zamykaniu!
    Że już miałem kupione to wymieniłem.
    Myślałem ze to załatwiło sprawę (chyba w międzyczasie zrobiło się cieplej) ale widać nie, bo tej jesieni też przestała domykać już przy +10 st.

Wymieniłem tego smd 22uF na 47uF (taki tylko miałem w domu) - jak na razie działa bez problemów.

Dziękuję kolegom za pomoc.
    amstaf22bielsko
    Level 2  
    Witam posepne sie do tematu. Mialem podobny problem. Pierwsze skrzydlo otwiera sie powoli, prawidlowo a drugie zaczyna jechac szybko i na koncu uderza mocna wlaczajac krancowke i wszystko zatrzymuje. Wymienione wszystkie kondensatory i dalej nic. Jakies pomysly?
    Lezsek
    Level 11  
    Ten kondensator tantalowy to: 47uF/6.3V. Ogólnie to witam. Piszę ponieważ mam problem ze swoją bramą i napędem Easy Way 201. Znalazłem tutaj Wasz problem, który jest identyczny z moim. Skoro piszecie że wymienić należy koniecznie kondensator lub kondensatory, to zgodzę się. Ja jeszcze nie podmieniałem bo dopiero szukam rozwiązania.
    Co do samych kondensatorów, to zauważcie, że posiadana przez nie pojemność silnie zależy od temperatury. I tak producent kondensatorów podaje np. +20% i - 80% w przedziale dodatnich i ujemnych temp. Sprawdźcie sobie w nocie .pdf jakiegoś znalezionego kondensatora np. w TME. Należy zatem stosować takie pojemności, które będą miały jak najmniejszą tolerancję. Najlepiej gdyby to było +-10% ewentualnie +-20%.

Yhm. Czyli dwa elektrolitów do wymiany plus jeszcze ten tantałowy między nimi. Zerknę i dam znać. Jak co to piszcie na adres: d.musialik(_at_)interia.pl

Dodano po 4 [minuty]:

Zamieszczam cztery linki poniżej. Przedstawiają one krótkie filmiki nagrywane przeze mnie jeden po drugim, gdzie zauważyć można dopiero na 3 i 4 filmie pojawiające się nietypowe zachowanie bramy.

01. https://www.youtube.com/results?search_query=W_lgNo7cKPM

02. https://www.youtube.com/results?search_query=tu2hSpWFH0c

03. https://www.youtube.com/results?search_query=RzlsZ3rd8z4

04. https://www.youtube.com/results?search_query=UzcNbqJgpXY

Rozumiem ze wymiana kondensatora lub kondensatorów rozwiąże mój problem?

Dodano po 28 [minuty]:

Mój symbol sterownika
    Centrala Somfy SGS 500 - czujnik przeciążenia
    Lezsek
    Level 11  
    Witam. Wymieniłem wszystkie kondensatory prócz jednego z dwóch występujących za mostkiem prostowniczym o wartości 22uF/400V. Miałem tylko jeden z tych dwóch więc jeden z nich podmieniłem. Podmiana pozostałych niestety nie pomogła.
    Zauważyłem, że w momencie gdy moja prawa ramka bramy się zatrzymuje przed ogranicznikiem, zaświeca się na moment pomarańczowy LED ze znakiem wykrzyknika !
    Nie wiem co dalej. Hm. Czyżby program był nie napisany jak należy? Jeśli brakuje w nim dodatkowej funkcji ''if'' to niech producent uzupełni go.
    Nie mam schematu. Przeglądałem obwód drukowany okiem i zauważyłem, że przekaźniki od tych dwóch siłowników nie posiadają na swoich cewkach żadnej diody eliminującej przepięcia. Same przekaźnikim sterowane są z drivera typu ULN...... Hm. Nie wiem za co się zabrać w tym sterowniku. Nie mam czasu żeby samemu sobie zaprojektować swój sterownik. Ta dzisiejsza elektronika dla klienta to jeden wielki problem.
    Lezsek
    Level 11  
    Dłubaniny ciąg dalszy. Zacząłem zastanawiać się nad tym ala przeciążeniem. Skoro wpływ na zatrzymanie prawej ramki ma zetknięcie lewa ramka z ogranicznikiem, to musi coś być ze stykami przekaźnika. Zamontowałem więc równolegle dwa kondensatory, każdy po 1uF do zacisków siłownika lewego.
    Akurat posiadałem takie na 400V.
    Zdjęcia poniżej.
    I co ?
    Zadziałało !
    Niech trafi te przekaźniki. Ja w swoich projektach unikam jak ognia wszelkich przekaźników. Stosuję tylko tranzystory. Zatem styk dostaje drgań, a te generują przepięcie. Te dwa kondensatory zamontowane przeze mnie eliminują drgania styku/przepięcia, na tyle że elektronika sterownika tego nie wykrywa. Ramka prawa domyka się.
    Zobaczymy co dalej z tym będzie. Jak coś jeszcze wyskoczy, to przerobię ten przekaźnik na tranzystory tak aby zmieniała się oczywiście polaryzacja na siłownik.
    scal
    Level 11  
    Witam .
    Ja mam ten sam problem co Lezsek. Przy domykaniu drugiego skrzydła załącza się na moment pomarańczowa dioda DANGER !. Wydaje mi się , że jest to moment zwalniania, czyli sterownik zmienia szerokość impulsu na tranzystor FET. Oczywiście wszystkie elka wymienione. czy rozwiązanie z kondensatorami na wyjściu rozwiązało problem ?
    Lezsek
    Level 11  
    I tak i nie. Po zamontowaniu tych kondensatorów brama zamyka się powiedzmy 15 razy ok i 1 raz nie ok. Łapie zatem raz na jakiś czas taki stan przejściowy. Może gdybym dołożył jeszcze z 1uF, to byłoby wszystko już ok. Ponieważ wszystko złożyłem w puszkę przy słupie i nadeszly mrozy i śniegi to od tamtego czasu nie robiłem nic więcej. Muszę za każdym razem po wyjechaniu za bramę, odczekać czas do zamkniecia czyli mieć pewność że brama się zamkła. Miałem bowiem kiedyś taką sytuacje, że po wyjechaniu i kliknięciu na pilocie zamknij, ja pojechałem do roboty, a córka poźniej dzwoniła że brama otwarta.
    Pisałem i rozmawiałem z serwisem Somfy. Odpowiedzieli mi, że źle zamontowany mam siłownik lub silowniki bramy. Siłowniki mają być bowiem zamontowane w taki sposób, aby podczas zamkniętych obu skrzydeł bram, trzpienie siłowników, a więc i ich uchwyty (przykręcane do ramek obu skrzydel bramy) były maksymalnie wysunięte.
    W moim przypadku, trzpień siłownika tej ramki która zamyka się jako pierwsza - jest maksymalnie wysunięty, natomiast trzpień siłownika ramki która zamyka się jako druga (ta co nie domyka się) - ma po zamknięciu luz rzędu 1cm. Na wiosnę, jak będzie ciepło, pomyślę nad przesunięciem uchwytu na ramce bramy do końca, aby trzpień siłownika zatrzymywał się na swoim wewnętrznym ograniczeniu, a nie jak do tej pory, na ograniczeniu w postaci stopki na środku bramy.
    scal
    Level 11  
    Dzieki za info, u mnie brama jest zabudowana bez czujników, mostek 3-4 a pomarańczowa dioda się czasami zapala. To co twierdzi serwis mogło by powodować przeciążenia ale nie zmianę stanu wejścia czujników.
    Lezsek
    Level 11  
    Nie wiem co rozumiesz przez zmianę stanu wejścia czujników. Ja nie mam zamontowanych fotokomórek. Serwis mówi jak jest bo oni sami nie wiedzą jak działa ich system. Nie znają algorytmu czyli softu w sterowniku. Wiedza tyle co jest w instrukcji obsługi. W instrukcji jest rzeczywiście napisane, ze siłowniki muszą być maksymalnie wychylone i ich trzpienie przy zamkniętej bramie. Piszę to w instrukcji tylko w jednym miejscu. Pisze ale tak ogólnikowo. Nie jest to pogrubienie. Jest to traktowane przez Nich jak coś normalnego. Natomiast my użytkownicy nie przyjmujemy większej uwagi temu zapisowi.
    Powinno to być napisane grubą czcionką i dużyli literami.
    scal
    Level 11  
    Faktycznie mam na myśli wejścia fotokomórek. Bo co ma do rzeczy zapalenie się się doidy DANGER !, która informuje o zadziałaniu fotokomórki do ustawienia siłownika, ale to już takie moje subiektywne odczucie. Myślę ,że problemem jest zakłócanie układów logicznych 74hc14 przez iskrzenie na szczotkach silnika oraz zakłócenia z przetwornicy. Spróbuję pójść w tym kierunku ,jeśli mi się nie uda zastosuję rozwiązanie z zewnętrznymi kondensatorami
    Lezsek
    Level 11  
    Dioda danger jest wymieniona w dokumentacji w opisie problemów i jest ona przypisana jak wspomniałeś do fotokomórek. Jak widzisz i również ja jak i i inni użytkownicy mający ten problem, pełni ona również rolę sygnalizacji sytuacji z niedomykajacą się ramką bramy. Tego panowie inżynierowie z Somfy nie zamieścili w instrukcji, ponieważ takiej sytuacji można powiedzieć że nie przewidzieli. Dlatego brak wpisu.
    Co do Twojej opinii związanej z iskrzeniem na szczotkch silnika siłownika lub silników siłowników, to nie ma tam żadnego iskrzenia. Sprawdziłem to podczas prób przeprowadzonych przeze mnie. Wkładałem transile, diody, rezystor z pojemością, dławiki, i ich kombinacje. Niestety nie pomogło. Spędziłem na testach kilka popołudni. Problem jest w kodzie, czyli w oprogramowaniu. Procesor ma kod, który analizuje długość przebytej drogi przez obie ramki. Zauważ, że brama podczas przyuczania działa prawidłowo. Dopiero później są problemy. Wg mnie źle jest napisany algorytm działania. Nic nie wskurasz z poprawianiem przetwornicy. Działa ona prawidłowo.
    Ja aby oszukać detektor przeciążenia zastosowałem dlatego te dwa kondensatory. Mają one za zadanie łagodzić powstanie efektu przeciążenia. Taki jest mój tok myślenia i postępowania.
    scal
    Level 11  
    Prawdopodobnie przyczyna tkwi gdzieś pośrodku Twojej i mojej wypowiedzi, bo brama kilka lat działała bez problemu z tym samym kodem. Czyli jakieś przyczyny zewnętrzne powodują bug w oprogramowaniu.
    Lezsek
    Level 11  
    Yhm. U ciebie bramą juz kilka lat pracuje mówisz. Zatem w Twoim przypadku to nie soft tylko pogoda i zapewne mróz. Mróz to zimno, które wpływa na pojemność elektrolitów (kondensatorów). Jak pisałem, w postach wyżej, taki elektrolit może mieć -30% mniej pojemności niż w warunkach normalnych, czyli +20st.
    Zatem może się u Ciebie okazać, że wymiana na nowe kondensatory (tylko nie zleżałe), rozwiązaniem problemu w Toim przypadku.
    Jak temp. powrócą do nominalny, to pewnie wszystko wróci do normy.