Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pascal i prosty program... dzielenie, drukowanie wyniku itp.

krzysiekdioda 17 Paź 2010 16:33 2194 6
  • #1 17 Paź 2010 16:33
    krzysiekdioda
    Poziom 13  

    Witam

    Mam pewne zadanko z którym usiłuję sobie poradzić
    Mam napisać "prosty" program w pascalu.

    Wprowadzamy z klawiatury liczbę rzeczywistą, program drukuje reszte z dzielenia przez 7 w ten sposób "Reszta z dzielenia liczby .... przez 7 wynosi ... "

    Code:
    program aaa;
    
    uses crt;
    var
    a : real;
    Begin
    clrscr;
    writeln ('podaj liczbe rzeczywista');
    write ('a=');
    readln (a);
    write ('liczba 6 razy mniejsza od liczby  ' ,a, '  jest liczba  ' , a mod 7);
    readln
    end.

    To co powyżej nie śmiga :(

    Z góry dziękuję za pomoc. Mam nadzieję że to własciwy dział :)
    Poprawiłem temat i treść posta. Przeniosłem. (gsm_virus)

    0 6
  • Pomocny post
    #2 17 Paź 2010 17:03
    ReactionMan
    Poziom 11  

    Co znaczy nie śmiga? Jakiś błąd, złe wyniki? Nie masz średnika miedzy readln a end.

    0
  • #3 17 Paź 2010 18:17
    Dżyszla
    Poziom 42  

    Po pierwsze, to nie ma czegoś takiego jak reszta z dzielenia liczby rzeczywistej. Trzeba najpierw dokonać konwersji na całkowitą, a nastęnie można co najwyżej dopisać część ułamkową.
    Po drugie - Twój zapis w poście nie bardzo pokrywa sie z zapisem w kodzie.

    0
  • #4 17 Paź 2010 19:02
    krzysiekdioda
    Poziom 13  

    Wprowadzamy z klawiatury liczbę rzeczywistą, program drukuje reszte z dzielenia przez 7 w ten sposób "Reszta z dzielenia liczby .... przez 7 wynosi ... "

    Dokładnie tak mi podyktował nauczyciel, kod wymyśliłem sam także jest duże prawdopodobieństwo, że nie działa i działać nie będzie. Dlatego też proszę o pomoc :):) Jak zrobić to zadanie ??

    0
  • Pomocny post
    #5 17 Paź 2010 19:10
    ReactionMan
    Poziom 11  

    To może nauczyciel się pomylił i chodziło mu o liczbę całkowitą?

    0
  • #6 17 Paź 2010 19:24
    krzysiekdioda
    Poziom 13  

    bardzo możliwe, a jak zrobić to z l.całkowitą??

    0
  • Pomocny post
    #7 17 Paź 2010 19:26
    Ilmarinen
    Poziom 12  

    zmień typ na integer i powinno działać

    0