Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa anteny Wi-Fi. Dobór rodzaju (biquad, yagi itp.) ...

tonacja 18 Oct 2010 13:15 10928 8
    tonacja
    Level 9  
    Witam!
    Chciałbym odbierać mój domowy internet na działce. Mieszkam w bloku na 3 piętrze i posiadam router Tp-link TL-WR740N http://www.tp-link.com/products/productDetail...p?class=router&content=spe&pmodel=TL%2DWR740N. Na działce posiadam komputer z taką kartą wifi na usb: http://www.tplink.com/products/productDetails.asp?pmodel=TL-WN722N. Niestety teraz moja karta wifi nie widzi mojej sieci. Dlatego wziąłem starego laptopa i podłączyłem starą kartę na USB ASMAX 411g (niska moc wyjściowa, bo zaledwie 15dBm) i jestem w stanie połączyć się z moją siecią tylko w zaznaczonym obszarze. I teraz pytanie. Czy dam radę ściągnąć sygnał za pomocą anteny samoróbki? Jaki rodzaj mi polecicie do takiej sytuacji?
    Z góry dziękuje i pozdrawiam!
    PS. I nie zjedźcie mnie prosze, że mogłem poczytać i poszukać na googlach. Szukałem ok. tygodnia jakiś cennych porad tego typu i nic. Niby każdy się zna a nikt nic nie umie wytłumaczyć dlaczego tak a nie inaczej...

Dodano po 4 [minuty]:

Aha, odległość od działki do bloku to w przybliżeniu 80m.
  • Helpful post
    piterus99
    Level 43  
    Jaka tam odległość do tej działki? Jest widoczność czy nie ma, bo ze screenu wynika, że jednak drzewa trochę zasłaniają.

Jak jest widoczność to jakąś yagi byś obskoczył, zależy z czego masz ścianę zewnętrzną i czy router stoi przy niej.
    Postaw go w otwartym oknie i zobacz czy będziesz miał zasięg gdzieś dalej.
    tonacja
    Level 9  
    Widoczność jest, to drzewo zostało porządnie przycięte i drzewo nie zasłania w tej chwili. Test, gdy router stoi przy oknie pięknie wyszedł, bowiem, wychwytuje sygnał zwykła dookólna 7dbi wystawiona na dwór. No ale tutaj anteny się widziały. Na co dzień to raczej nie realna sprawa, bo router musiałby stać w łazience ;D Czyli niestety trzeba wrócić to starej konfiguracji, gdzie ruter jest zasłaniany przez 2 grube ściany.

Dodano po 11 [minuty]:

Na razie mam w planach takiego biquada: http://martybugs.net/wireless/biquad/ albo coś od Guiego: http://www.zero13wireless.net/foro/showthread...Construccion-Yagi-12-16-17-y-19-dBi-s-by-Guli podobno tutaj dobrze zaprojektowana i sprawdzona konstrukcja to antena Yagi 17dBi.

Dodano po 29 [minuty]:

Czy w konstrukcji anteny Yagi 17dBi, mogę po przeliczeniu wymiarów zastąpić direktory domyślnie o fi=3mm na direktory fi=1,5mm, ew. 2mm? Jak tutaj ma wyglądać reflektor? Gdzie ma być, jakiś kąt wygięcia, coś więcej?
  • Helpful post
    piterus99
    Level 43  
    Będzie problem - dwie grube ściany to w zasadzie koniec dla wifi. Postaw go w łazience, kabel nawet jakoś oknami przerzuć albo coś. W ostateczności drugi router spięty pierwszym z trybem WDS..
    Jakoś na zewnątrz też można go powiesić, są takie antenaboxy z anteną panelową 14dBi i wbudowanym AProuterem.
    tonacja
    Level 9  
    Jedynie co jestem w stanie zrobić to ruter przełożyć tak, żeby miał do przebicia tylko jedną grubą ścianę. Podejrzewam, że to już da jakiś zysk. Może wtedy dam radę zgarnąć tą sieć anteną Yagi? Przymierzam się do budowy 17dBi, powyżej w linku. Spróbuję, może da radę coś ściągnąć. Tylko mam pytanie. Czy musi być tutaj koniecznie drut 3mm? To dość gruby drut, i ciężko go dostać. i gdzie tutaj dać reflektor?
  • Helpful post
    piterus99
    Level 43  
    Drut możesz użyć 2.5mm2, kupisz w hurtowni elektrycznej, poproś o ścinke DY 2.5mm2
    Reflektor to ta alu blaszka na końcu rurki.
    PF
    Level 19  
    Witam !
    Mam pytanie odnośnie anteny BIQUAD
    Czy zamiast wyginać go z drutu można zrobić z laminatu [ widziałem gdzieś takie rozwiązanie w necie ].

Czy zysk tej anteny też będzie w granicach 12 dBi tak jak to podają przy tej " drutowej ". Czy to ma sens taka robota.
    piterus99
    Level 43  
    Z laminatu to lepiej panelik sobie wytrawić, nie biquad.