Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podświetlenie hebelków i gałek w radiu cb president walker

poker63 18 Oct 2010 21:07 3676 7
    poker63
    Level 10  
    Witam!
    Jako użytkownik w/w radyjka chciałbym się dowiedzieć, czy próbował ktoś zrobić lub czy już może zrobił podświetlenie hebelków i gałek w CB President Walker?
    Pozdrawiam.
    gregorio27
    Level 31  
    Przerost formy nad treścią, na pewno można zrobić, wymienić gałki na przeźroczyste ( tylko skąd takowe wziąć?), wokół hebelków wyfrezować dziury na ledy itp. Tylko po co? i za ile?
    poker63
    Level 10  
    Kolego gregorio27 ja nie zadałem pytania "po co i na co?" tylko czy ktoś to już zrobił?
    Jak mówi przysłowie : " Nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi "
    pozdrawiam
    maylo
    Level 26  
    Radio jest trochę za drogie na "frywolne" wiercenia w obudowie i eksperymentowanie . Ja osobiście nie spotkałem sie jeszcze z taką modyfikacja wręcz przeciwnie kilku posiadaczy tych że radii pytało czy nie można przyciemnić wyświetlacza kanałów i s-miarki. Miejsca jest sporo więc sądze ze podświetlanie hebelków na 100% się da, z gałkami może być gorzej - nie ma żadnej przeźroczystej otoczki(ala tti 770/880).
    Jap
    Level 29  
    Ja właśnie mam zamiar coś takiego zrobić w radiu Superstar 360FM. Chcę nawiązać kolorystyką do wnętrza Passata - tj niebieskie wyświetlacze i czerwone podświetlanie pokręteł i przełączników. A chwilowo moja wizja to:
    1. Zastosowanie świecących kondensatorów - mają one postać folii i posiadają wiele kolorów.
    2. Na świecący kondensator przyłożyć wcześniej przygotowaną płytę czołową nadrukowaną na folii.
    3. zalaminować całość.

Nie wiem, czy to wypali - sprawdzę jak uruchomię nadajnik w tym radyjku.
    maylo
    Level 26  
    JAP: zdajesz sobie sprawę ze będziesz musiał wykonać przetwornicę która może ci zakłócać radio. Podobna kwestia podświetlania jest w Superstarze 3900EL jak będziesz miał okazję przyjrzyj się temu... i odsłuchaj
    Jap
    Level 29  
    No właśnie mój Superstar miałby się przemienić w 3900EL - z tym że tylko wskaźnik i nr kanału będą niebieskie, a hebelki czerwone. Ciężko mi posłuchać 3900FM bo nikt z moich znajomych takowego nie ma. Może da się zrobić tą przetwornicę jakoś sensownie. Ale to jak dla mnie temat na później (pewnie przyszły rok). Wynika z tego, że mój "patent" już jest wprowadzony, więc wystarczy podejrzeć schemat przetwornicy 3900EL i zaimplementować do każdego radia z płaskim frontem
    maylo
    Level 26  
    Przetwornica z EL-a ma około 70v na wyjściu i niemiłosiernie sieje w odbiornik nie pomaga odkłócanie poprzez kondensatory ... pisk wydobywa sie i z przetwornicy i z głośnika radia nawet przy ściszeniu do minimum.