logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera bezprzewodowa 2.4 GHz - zwiększenie zasięgu

elektromonter 23 Wrz 2004 23:51 7200 9
REKLAMA
  • #1 871332
    elektromonter
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Na aukcjach internetowych znalazłem niedrogą kamerę bezprzewodową wraz z odbiorikiem :
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31527896
    oraz kilka anten które niejako mają zwiększać zasięg :
    http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=75322

zamontowanie takiej anteny do odbiornika faktycznie zwiększy zasięg odbioru , jakie osiągi można na tym wycisnąć ? (zależy mi na 700 metrach)

czy do kamerki też można zamontować jakąś większą antenkę?

czy można zastosować anteny ogólnie dostępne na pasmo 2.4 GHz stosowane w standardzie 802.11 b ?
  • REKLAMA
  • #2 871356
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Na zdjęciach widzę że antena kamery to kawałek kabla , a w odbiorniku jest standardowa antena (która w zasadzie też jest kawakiem kabla w ładnej obudowie).

Odbiornik ma standardowe gniazdko antenowe 2.4G co pozwala zastosować antenę panelową lub Yagi.

Co do kamerki to nie widzę takiego gniazdka.

Co jest na przeszkodzie odbiornika i kamery ?

Myślę że jeżeli podłączysz do odbiornika antenę panelową (lub Yagi jeżeli kamerka daje bardzo mały sygnał) i wyprowadzisz za okno.

Oraz postarasz się aby kamerka też posiadała jakąś antenę (inną niż ten kabelek i pracującą w tej samej polaryzacji) a po między antenami będzie mało przeszkód do da się uzyskać 500-700m
  • REKLAMA
  • #3 874228
    maser81
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Zajrzyj tu:
    http://camsat.com.pl/
    http://www.satserwis.pl/pokaz.php?nazwa=oferta/61/6120.dat
    http://a.gery.pl/show_item.php?item=30678483
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30019354
    Gdzieś widziałem zdjęcie anteny parabolicznej (typowa od tvsat) w ognisku której umieszczano antenę kierunkową (skierowaną elementem promieniującym w stronę zwierciadła oczywiście) która zwiększała zasięg do ok 2km. Podobny zestaw był po stronie odbiorczej.
    Anteny paraboliczne były niewielkie bo chyba 60. Przy większych powinno być jeszcze trochę dalej...
    Ale osobiście tego nie robiłem.
  • #4 1379185
    gregor_1980
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Wiem, troche czasu juz upłyneło ale czy ktoś mam koncepcję na jakiś wzmacniacz do kamery bezprzewodowej ale na 1.2ghz. Czytałem na elektrodzie że robił ktoś wzmacniacze na hybrydach np. BGY205 (zastosowanie w komórkach), ale wg producenta ma ona częstotliwość max ok 950mhz, a mi potrzeba ok 1.2ghz, bo wzmacniaczy tranzystorowych na to pasmo wolał bym nie robić, bo troche brak mi doświadczenia na częstotliwościach rzędu GHz. Chodzi mi o moc ok 2-3W, tylko proszę nie pisać postów typu "to nie legalne" itp. Czekam na konkrety od konkretnych ludzi.
  • REKLAMA
  • #5 3920709
    pawel_x
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    ciekawy temat, mysle ze ze mozna sprobowac zrobic ja za jakis czas sie za to zabiore, mam tranzystory BFG 135 ktore maja fg okolo 5GHz, wiec moze cos z tego wyjdzie na pasmie 1,2Ghz
  • REKLAMA
  • #6 3921370
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

NIE MA co kombinować.

Jest firma MIELKE electronics , która produkuje nadajniki "wideo" z możliwością audio "stereo" na odległość 500 metrów.

Mielke jest w necie.

Zadzwoń i spytaj.

Ja osobiście u Wojtka Mielke mam łacze na 3km (trzy kilometry) w mieście "Warszawa" przy antenach 9el. Yagi.
    Poziom sygnału wideo 73dB mierzone na odbiorniku MIELKE.

Pozdrawiam.

PS. Powołaj się na Adasia SP5ANJ.
  • #7 4023841
    pawel_x
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Nie musze placic slonych pieniedzy bo 500m to mam bezproblemu, a kamerka jest zamontowana w modelu RC ktory ciagle zmienia swoja pozycje

Dodano po 1 [minuty]:

DRIVER zrobilem sam na tranzystorach BFR 91A planuje dolozyc jeszcze BFG-135 aby podniesc moc z 250mW do 1W na 1050Mhz
  • #8 4025660
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 244
    -> Pawel_X, Gregor_1980
    Mało wam legalnych pasm do przesyłania telewizji (2.4GHz, 5.8GHz) ?
    Taki tłok, ze nie ma już miejsca ?
    Nie można się uczyć i wyżywać budując coś w legalnym paśmie ?
    Pasmo (m.in.) 960-1215MHz jest pasmem radionawigacji lotniczej !
    Jak już chcecie się bawić, róbcie to tak aby nie szkodzić innym.
    Nie będzie tłumaczenia "bo to mała moc, tylko zabawa" jak coś się stanie.
    Urządzenia (nielampowe !) na 2.4, 5.8GHz budowano amatorsko już dawno,
    na dużo gorszych elementach niż teraz są dostępne i w dodatku tanie.
    Np. w Czechach, ZSRS, nie tylko w USA.
    Dostęp do dużych mocy nadajników stanie otworem po zdaniu egzaminu
    i uzyskaniu licencji, choć z małych mocy (dostępnych bez zezwolenia)
    można uzyskać duże zasięgi, mając doświadczenie i umiejętności.
    Życzę powodzenia w konstrukcjach i rozsądku.
  • #9 4027537
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    elektrmoner

Jeżeli na Twoim obrazku wyglądasz tak jak myślisz o zasięgach to tylko współczuję.

Anteny i TYLKO anteny.

Pamietaj ,że każdy zysk antenowy o 6dBd to wzrost mocy w nadajniku 2 razy.
    Proponuję o czytanie literatury na temat anten ( a nie wzmacniaczy czy dopałek).

Pozdrawiam.
  • #10 4028227
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    radiosystem napisał:
    Pamietaj ,że każdy zysk antenowy o 6dBd to wzrost mocy w nadajniku 2 razy.

Radiosystem, nie chce się kłócić ale chyba wzrost mocy "do kwadratu" daje 6dB wzrostu sygnału...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zwiększenia zasięgu kamer bezprzewodowych pracujących na paśmie 2.4 GHz. Wskazano, że odbiornik wyposażony w standardowe gniazdko antenowe 2.4 GHz umożliwia podłączenie anten panelowych lub kierunkowych typu Yagi, co może znacząco poprawić zasięg, nawet do 500-700 metrów, pod warunkiem minimalnej liczby przeszkód między antenami. Kamera natomiast często posiada jedynie prosty kabel antenowy bez gniazda, co utrudnia montaż większej anteny. Sugerowano stosowanie anten o tej samej polaryzacji po obu stronach. Przykładem rozwiązania zwiększającego zasięg są anteny paraboliczne z umieszczoną w ognisku anteną kierunkową, które mogą osiągać zasięg do 2 km. Wzmacniacze mocy na pasmo 1.2 GHz były również poruszane, jednak z uwagi na trudności techniczne i kwestie legalności, zalecano ostrożność. Podkreślono, że kluczowy wpływ na zasięg mają anteny i ich zyski, gdzie wzrost o 6 dBd odpowiada podwojeniu mocy efektywnej nadajnika. Firma MIELKE electronics oferuje profesjonalne nadajniki wideo z zasięgiem do 500 m, a przy zastosowaniu anten Yagi 9-elementowych można uzyskać łączność nawet na 3 km w warunkach miejskich. Zwrócono uwagę na legalność pasm i konieczność stosowania urządzeń zgodnie z przepisami, szczególnie w kontekście pasma 960-1215 MHz wykorzystywanego w radionawigacji lotniczej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA