Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bateria KD186 do DELL Latitude 120L- reset pamięci

Darek0106 19 Oct 2010 12:13 6294 10
    Darek0106
    Level 14  
    Witam kolegów.
    Mam nadal problem z moją baterią j/w. Przez rok pracowałem na laptopie z włączonym zasilaczem i chętnie przeszedłbym kiedyś na baterię. Poruszałem już raz ten temat ale został zablokowany a nic innego o podobnych bateriach tutaj nie ma. Podobno się znam na elektronice ale nie chcę z bateriami zbytnio eksperymentować bo w tym temacie "półchemicznym" nie mam doświadczenia.
    Po roku czasu rozebrałem tą baterią i...na ogniwach utrzymuje się, stabilnie i róno na wszystkich, napięcie: 1,76 (po roku nieładowania). Wnioskuję, że ogniwa są więc ok. i trzymają ale elektronika odmówiła posłuszeństwa po urochomieniu programu "Battery Doubler". Coś się gdzieś zapisało i...od tamtego czasu miga ambitnie dioda ładowania na pomarańczowo. Laptop nie wykrywa baterii. Wewnątrz są układy o symbolach:
    - BQ8020 1D8T
    - BQ 29312 PW
    - CEA F12 (SMD- prawdopodobnie kod)

Czy ktoś z kolegów mógłby mi pomóc z resetem albo wsadem pamięci? Mam parę narzędzi do resetu ale nie mają w swoich spisach tych układów. Nadal nie stać mnie na kupno nowej baterii. Proszę o pomoc.
    misiozol
    Level 32  
    Ogniwa sa do wymiany, nie wiadomo jak bezpiecznik oraz elektronika.
    Darek0106
    Level 14  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Nie byłbym taki pewien chociaż...tak wygląda. Wiem, że kolega ma doświadczenie bo czytałem mnóstwo twoich postów. W tym przypadku stało się coś "nienaturalnego". Ta bateria trzymała całkiem długo do momentu kiedy postanowiłem (dla próby polepszenia) potraktować ją programem "Battery Doubler". Nagle zniknęła dla systemu, nic jej nie widzi a dioda zaczęła migać na pomarańczowo (nawet nie wiedziałem, że ma taki kolor czasem). Bezpiecznik na płytce elektroniki w baterii jest ok. Nie ma żadnych śladów zniszczeń. Podejżewam, że ten programik-cudo wpisał mi coś w pamięć baterii. Ogniwa trzymają do dzisiaj (Sanyo-mam wielkie zaufanie do nich) a bateria jest produkcji japońskiej (żadne chiny).
    Podam parę parametrów, może ktoś ma do tego wsad pamięci:
    Napięcie: 11,1V
    Pojemność: 56Wh

Inne symbole tej samej baterii w/g:
    http://www.batterycity.eu/dell_kd186_original...5_166&osCsid=28bfbc2bbc1e752bdea73692777feb51

312-0366
    312-0416
    451-10289
    HD438
    KD186
    TD611
    TT720
    UD532
    WD414
    XD187
    YD120

Pracuje w laptopach:

Inspiron 1300
    Inspiron B120
    Inspiron B130
    Latitude 120L
    misiozol
    Level 32  
    Sam napisales ze lezala rok napiecie na ogniwach spadlo do 1.76V jest to wyrok smierci dla ogniw Li-ion, zgadzam sie bateria mogla wstac na chwile ale po paru cyklach zaczely ogniwa sie drastycznie degradowac, mozesz wrzucic screena z BatteryMon. A z programem mogl byc czysty zbieg okolicznosci ale faktycznie to co opisujesz jest zastanawiajace . Laptop wogule na niej pracuje ?
    Darek0106
    Level 14  
    Laptop na niej nie pracuje. Nie widzi jej. BatteryMon pokazuje ją i wszystkie parametry ale teraz nie zrobię screena bo bateria leży rozbebeszona na stole. Próbuję ustalić chociaż gdzie jest szyna I2C i inne. Pamiętam, że w BatteryMon było jeszcze ok. 7V. Dane producenta, pojemność itp. Zgadzały się.

Proszę, pomóż. Wiem, że możesz.
    Może chociaż zna ktoś wyprowadzenia? Jest ich 6. Po druku ciężko dojść a przy pomiarach nic nie ma na żadnym. Jakby ktoś obciął siekierą złącze.
    jarob
    VIP Meritorious for electroda.pl
    W tej chwili nic nie znajdziesz. Musisz najpierw podładować cały pakiet ogniw do przynajmniej 9 V niewielkim prądem ok. 200 mA.
    Następnie zainicjować baterię podając na jej zaciski plus i minus napięcie ok. 12 V. Po tych czynnościach możesz szukać szyny na złączu baterii. Także powinno dać się z niej odczytać dane.
    No ale ogniwa i tak będą do wymiany. Po głębokim rozładowaniu, ogniwa drastycznie zmieniają swoje parametry w trudny do przewidzenia sposób.
    Darek0106
    Level 14  
    Przepraszam za zwłokę. Robię w międzyczasie remont mieszkania. Nie miałem żadnego pewnego zasilacza pod ręką a nie chcę podładować zbyt dużym prądem. Dziś lub jutro zrobię jakąś "choinkę" i spróbuję tak, jak radzi kol. jarob. Narazie nie chcę myśleć, że ogniwa są do wymiany chociaż...bardzo bym się zdziwił gdyby trzymały. Czy ma ktoś może wsad pamięci do tej baterii? To są układy BQ 80201DBT i BQ 29312PW. Słyszałem, że ta pierwsza może być trwale zablokowana. Czy ona ma taką funcję?
    marcin_passatB4
    Level 11  
    kolego Darek0106 jak stoisz z naprawą baterii?
    powiem jak u mnie to wyglądało....
    identyczny problem....
    mówisz pracujesz na laptopach róznych serii choć pasuje do nich jeden rodzaj baterii, nie zamieniłes kolego baterii z jednego laptopa do drugiego w sytuacji kiedy była rozladowana lub naładowana?

najprawdopodobniej u mnie tez zbiegło sie to z użytkowaniem programu BMon, a dodatkowo przeniesieniem baterii z jednego laptopa do drugiego, efekt ten sam a na bateriach 3,88V x 4 w jednej 3,87V ale to raczej w normie, przy obciążeniu 12V 20W spadło do 3,43V.
    w obu korzystałem z programu BatteryMon
    w jednym działał ok 40min w drugim po pierwszym naładowaniu pomarańczowa dioda

system nie widzi baterii, wyłącza się po kilku sekundach od wyłączenia zasilania sieciowego
    po włożeniu do pierwszego laptopa tez juz nie widzi baterii

zasilacze oryginalne

PS. Po sprawdzeniu okazało sie że bezpiecznik OK, padła elektronika na sterowaniu bq 29312PW oraz bq80201D
    Darek0106
    Level 14  
    No właśnie! Uruchomienie jakiegoś programu i...pomarańczowa dioda. To jest albo zabezpieczenie producenta przed "ulepszeniami" baterii albo producenci softów do regeneracji dbają o rynek. U mnie wyglądało to jakby piorun strzelił. Była godzina pracy a nagle...nic. Napewno nie jest to zestarzenie się ogniw.
    Nie zamieniałem baterii z innym laptopem. Wszystko stało się w tym samym. Źle mnie zrozumiałeś kolego marcin_passatB4. To bateria pracuje w różnych laptopach a ja pracuję na jednym.
    slotaandrzej
    Level 10  
    Drodzy koledzy, jestem użytkownikiem tego wspaniałego laptopa i mam do Was takie pytanie. Już jakiś czas pracuje tylko na zasilaczu, pomarańczowa lampka mruga ale wszystko do tej pory było OK. Ostatnio laptop jednak się wyłącza samoistnie i później nie chce się włączyć. Dopiero po kilkakrotnym wyciągnięciu kabla zasilającego zaskakuje i udaje się ponownie włączyć laptop. Zdarza się to jednak coraz częściej i moje pytanie, czy jest to wina kabla czy może bateria w jakiś sposób rozłącza obwód o powoduje wyłączanie się laptopa? Czy ktoś może coś na ten temat może zaradzić? Pozdrawiam
    Wiesław Rzepka

Level 32  
    W każdej baterii uszkodzony jest wsad bq80201, ale najpierw należy sprawdzić ogniwa a dopiero później naprawiać wsad.