Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

problem z dyskiem (chyba)

2Suzuki7 19 Oct 2010 20:55 1106 9
  • #1
    2Suzuki7
    Level 9  
    Witam
    mam problem po włączeniu komputera (starszy sprzęt ) zamiast ładować się windows to wchodzi do biosu od raz i w żaden sposób nie moge tam przejśc w biosie wszystkie ustawienia są ok. Może dysk ale też jako primary slave i pokazuje też parametry dysku już nie wiem sam z której strony mam podejść do tego tematu
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    stroggo81717
    Level 31  
    A ustawiałeś "Load Optimized Defaults" (Załaduj optymalne ustawienia)? Po wyjmowaniu i wkładaniu bateryjki ZAWSZE należy wejść w BIOS i wybrać opcję "Load Optimized Defaults"/"Load Default Settings"! Jest też "Load Fail-Safe Defaults", ale tego ustawienia nie włączamy.
    Albo sprawdź, czy przy wyjęciu i włożeniu bateryjki nie poluzowałeś kabelka od dysku twardego.
  • #3
    2Suzuki7
    Level 9  
    nie wszystko sprawdzałem kable ok. tak wybrałem tą opcję "Load Optimized Defaults"/"Load Default Settings" i save&exit i uruchamia się od nowa i od razu do biosu, a jak można sprawdzić poprawność dysku tak jak inni radzą odłączyć go i włączyć komputer czy pokaże błąd o braku dysku
  • #4
    stroggo81717
    Level 31  
    Bateria jakie ma napięcie? Jak ma mniej, niż 3v, to trzeba iść po nową baterię. Napięcie sprawdzamy miernikiem.
  • #5
    2Suzuki7
    Level 9  
    nie mam dostępu do tego komputera dziś (komputer znajomej) sprawdzę to i dam znać czy pomogło
  • #6
    2Suzuki7
    Level 9  
    wymieniłem baterię ale dalej nic zapomniałem dodać że początkowy ekran jaki sie pokazuje gdzie sprawdzane jest wszystko po 1linijka intel celeron (R)2,60 druga za szybko przeskakuje nie da się stwierdzić 3 linije ddr dim 333 przechodzi do biosu praktyczanie od włączenia sekunda i jest w biosie nawet nie da rady zbootować płyty bios Phoenix - AwardBIOS a gdzie zasilacz codegen 300W wiecej nie wiem co podać żeby pomóc jak coś to piszcie
  • #7
    migol21
    HDD Recovery specialist
    To raczej nie problem z dyskiem.
    Aby to sprawdzić wystarczy wypiąć dysk i zobaczyć co się dzieje.
  • #8
    2Suzuki7
    Level 9  
    wypinałem dysk i nic nawet błędu o braku dysku
    to w czym może być problem może ktoś ma jakieś uwagi pomocy please
  • #9
    spoko_janko
    Level 19  
    Pokaż co wyświetla przy wchodzeniu do BIOS lub sekcję IDE (Blok, sprawdź czy kontrolery IDE są włączone i zworki prawidłowo ustawione ew. czy masz odp. i dobrą taśmę do dysków (80tka lub 40tka zależnie od trybu pracy właściwego dla dysku twardego).
    Dysk twardy powinien być Primary Master (jeśli masz ustawione na Primary Slave to zmiana zworek tudzież punktu wpięcia na taśmie o ile to ATA - dysk twardy musisz mieć na Master jeśli masz tylko jeden dysk). W ramach możliwości spróbuj włączyć SMART i daj znać co się udało.
  • #10
    2Suzuki7
    Level 9  
    Dzieki za pomoc to jakiś klawisz nie sprawdziłem klawiatury za proste by przyszło od razu, komp nie mój znajomej chciałęm pomóc nie miałem jak podłączyć do siebie bo korzystam z lapka, a klawiatura torche po przejściach pewnie gdzieć koło del była zalana, więc po odłączeniu klawiatury od razu wyskoczył błąd że jest brak dysku bo z tego wszystkiego zapomniałem po odpięciu podpiąć znów i jeszcze raz a tu windows jak złoto. Klawiatura oczyszczona, ale i tak do wymiany bo jeszcze nie raz narobi problemów. Najlepsze są te najprostsze rozwiązania
    Dzięki wszystkim za pomoc