Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

instalacja z modulatorami TV

yamayama 19 Paź 2010 21:03 7860 30
  • #1 19 Paź 2010 21:03
    yamayama
    Poziom 16  

    Witam
    Odkopuję temat z kosza :]
    Proszę sprawdzić ten schemat, czy będzie działał ten system bo na co dzień nie spotykam się z modulatorami i zabawa z wyższą częstotliwością od sieciowej jest mi trochę obca. Proszę podpowiedzieć jakiego producenta podzespołów użyć żeby była fajna jakość ponieważ klient jest wymagający.

    instalacja z modulatorami TV

    przepraszam za jakość ale chyba można się rozczytać.

    propozycję podzespołów:

    1. modulator 4 kanałowy:

    instalacja z modulatorami TV

    2.modulator 1-kanałowy:

    instalacja z modulatorami TV

    * Fonia: mono 6.5/5.5 MHz
    * Poziom wyjściowy RF: Regulowany 70-80 dBuV
    * Zakres kanałów na wyjściu: 01 – 69
    * Regulacja poziomu wejściowego Video
    * Impedancja wejścia Audio: 13 +/- 3 kΩ
    * Wzm. pomiedzy TV i ANT : 0 - 2 dB
    * Zasilanie z zasilacza miejscowego lub z linii (wyjście RF-OUT) 9-12V DC 60mA

    3.sumator :
    Z tym mam największy problem. Kol. "irekr" podpowiedział:"W tej instalacji wystarczy założyć wzmacniacz separujący lub inny bufor na antenę radiową"
    ale nie mogę znaleźć nic odpowiedniego, proszę o podpowiedź.

    instalacja z modulatorami TV

    czy taki sumator/rozgałęźnik się nadaje? trzeba przy sumowaniu zamienić wejścia z wyjściami?

    4.multiswitch:

    http://www.dipol.com.pl/multiswitch_mp-0512_s..._12-wyjsciowy_z_aktywna_naziemna_R6944512.htm

    5. zwrotnica/sumator antenowy:

    http://www.dipol.com.pl/sumator_telwizyjny_st_1-60_C0910.htm

    Proszę o komentarze

    0 29
  • Pomocny post
    #2 20 Paź 2010 05:48
    tomarex
    Poziom 24  

    Witam.
    1. Zrobiłeś kilka błędów.
    2. Brak informacji na temat sygnałów TV.
    3. Jak klient wymagający to nie stosuje się najtańszego sprzętu.
    Nawet po doborze właściwych elementów i odpowiedniej konfiguracji, bez przyrządu pomiarowego i wiedzy o w.cz. będziesz miał duże problemy z prawidłowym działaniem.
    Przeczytaj chociaż na stronie Dipola o tym modulatorze. Link
    Nie musi to być wzmacniacz jaki podają, ale jest podstawową zasadą sprowadzenie wszystkich sygnałów do zbliżonego poziomu i "strawnego" dla danego multiswitcha, oraz wystarczającego dla danej instalacji.
    Jeśli masz dużo czasu (brak robót), a klient daleko (nie patrzy na ręce) i znajoma hurtownia z pełnym asortymentem do takich instalacji, to z naszą pomocą w miarę naszego czasu może Ci się udać.
    Pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #3 20 Paź 2010 09:23
    irekr
    Moderator

    Napisz gdzie to ma działać, wystarczy miejscowość. Zbierzemy to do "kupy" i będzie dobrze.
    Do strojenia/poziomowania wskazany jest jakiś wskaźnik sygnału. Dobrze byś miał możliwość coś takiego pożyczyć, jeżeli masz zamiar się parać takimi instalacjami dłużej, to warto zakupić, może nie od razu z wyższych półek.
    Przy odrobinie wiedzy da się to wszystko ustawić bez takiego przyrządu ale trzeba wiedzieć na co zwracać uwagę i zachować określone procedury.
    Podstawowe pytanie na które trzeba znać odpowiedź: czy odbiorniki mają możliwość pracy na częstotliwościach kablowych (kanały S) czy nie.

    0
  • #4 21 Paź 2010 09:38
    yamayama
    Poziom 16  

    Instalacja ma być w Świebodzicach koło Wałbrzycha na Dolnym Śląsku. Sygnał z 2 anten ze wzmacniaczami pojedynczo jest lipny i tak samo u sąsiadów, rozmawiałem z nimi ponieważ nie jestem z tego miasta.Myślałem żeby zsumować sygnał z 2 anten tego samego pasma ustawionych w różnych kierunkach. Na tym osiedlu sygnał TV naziemnej jest szczególnie słaby. Instalowałem w Wałbrzychu 10km dalej w bloku na 4 piętrze instalację RTV/SAT na 4 TV tylko sumatorami i sygnał był 'żyleta' na wszystkich kanałach + czeskie DVB. Antena z miejscowego marketu budowlanego:].

    Jeśli chodzi o miernik, to kupie bo i tak się pewnie przyda.Jakieś propozycje?

    Wszystkie odbiorniki będą nowymi LCD tak że raczej pasmo kablowe muszą raczej obsługiwać. Już są 3 zainstalowane.

    Faktycznie, czy musi być 1 wzmacniacz na 1 kanał czyli 5 wzmacniaczy do kamer?

    0
  • Pomocny post
    #5 21 Paź 2010 11:43
    irekr
    Moderator

    Postaram się Ci to jakoś namalować jak ja bym to zrobił. Może w międzyczasie koledzy coś podpowiedzą.
    Jak to zbierzesz do kupy to sam ocenisz jak z możliwościami.
    Popytam swoich kolegów co oni używają. Sam używam czegoś czego raczej nikt prywatnie sobie nie kupi - analizator R&S.

    Jeszcze jedna sprawa: jak wygląda topologia sieci czyli jaki są ograniczenia rozmieszczenia okablowania.
    Jestem zdania, że jeżeli klient jest wymagający to nie można zrobić pajęczyny a system musi być tak zaprojektowany by umożliwiał modernizacje bez usuwania istniejących segmentów i był całkowicie zgodny z technologią DVB w MPEG4.
    Tanie to nie będzie ale jak coś jest tanie to wiadomo co dalej....

    0
  • Pomocny post
    #6 21 Paź 2010 13:56
    zetdeel
    Poziom 38  

    Po pierwsze = nie podłączaj anteny FM przez sumator. Do tego służy zwrotnica.
    Przykłady:
    FM+BIII+UHF:
    ZA 4M 1-5/6-12/21-69/75
    FM+BIII+2xUHF:
    MM-307 UHF-UHF-VHF/FM.
    Pamiętaj, że antena FM zbiera także (chociaż słabo) sygnały TV (a antena TV sygnały FM). Po bezpośrednim zsumowaniu następuje skrzywienie charakterystyki kierunkowej systemu antenowego. Filtry w zwrotnicy tłumią to niepożądane zjawisko.
    Jako sumatory zastosuj dobre małostratne rozgałęźniki Signal R-2 lub Telmor RM-2F (ale nie RA-2F). Tłumik daj, jeśli sygnał z modulatorów będzie zbyt duży.
    Separator zasilania AZS-03 na F-ki.
    Jeśli zdecydujesz się na modulator 4-kanałowy, to wybierz model z sumatorem np. MDP-4S.
    Przy ustawianiu kanałów w modulatorach pamiętaj o odstępie co najmniej 3-ech kanałów pomiędzy modulatorami i do sygnałów TV.
    instalacja z modulatorami TV

    0
  • #7 21 Paź 2010 15:18
    yamayama
    Poziom 16  

    Klient jest wymagający jeśli chodzi o jakość obrazu. Instalacje różne układam nie od dzisiaj tak że może sobie dam radę. Nie ma problemu z rozbudową - wycinam wszystko i robię od nowa. Tak było z tablicą bezpiecznikową którą wymieniłem na większą bo elektrycy z energetyki dali totalne minimum. Jedynym ograniczeniem w okablowaniu jest trasa: [modulator 4 kan.] - [szafka multiswitch] mam tu 1x75 ohm, reszta instalacji jest do zbudowania, częściowo wykorzystam starą, gniazda końcowe RTV-SAT są założone dla 7 telewizorów (piętro). Przewody do modulatora 1 kanałowego i anten RTV SAT dopiero wpuszczę w kanał wentylacyjny, szafka będzie w piwnicy.Wszystkie kable z anten nie będą dłuższe niż 15m, kable do gniazd abonenckich mogą mieć do 25m.

    Czy mój miernik powinien pokazywać poziom sygnału oddzielnie dla każdego kanału czy wystarczy mi zwykły wskaźnik?

    Punkty podzielę po wszystkim bo teraz nie wiem jeszcze czy mi ich wystarczy - tyle cennych podpowiedzi :], swoją drogą ciekawa jest dość ta technika w.cz. :]

    Skorzystam ze schematu Kol. "zetdeel" bo faktycznie wygląda solidnie i już widzę co zrobiłem źle w swoim :]

    0
  • Pomocny post
    #8 21 Paź 2010 15:31
    irekr
    Moderator

    Ja mam nieco inna bogatsza koncepcję ze znacznie wyższej półki.
    Na wlocie WWk1062 lub WWk861 ale ten drugi jest dla tej instalacji ubogi (jeżeli mamy w perspektywie odbiór DVB), za nim multiswich o 16tu a nie 12tu wyjściach (w końcu 2 będa zajęte przez własne dekodery satelitarne.

    Dlaczego?

    W miejscu gdzie to być instalowane jest rzeczywiście nieciekawie z sygnałami, aby to zrobić porządnie nie wystarczy zastosować dwie proste anteny naziemne i proste układy wzmacniające bez dokładnej filtracji. To już nie ten szczebel instalacji, tym bardziej że będzie rozbudowywany.
    Zakładam użycie czterech anten TV:
    - jedna na pasmo VHF k. 9 lub k 12 (Chełmiec lub Ślęża - w zależności od warunków lokalnych),
    - trzy na pasmo UHF (byc może wystarczą dwie ale to będzie wymagało testów w miejscu odbioru) jedna skierowana na Czechy, jedna na Ślężę (k.25,42,58 i 59 oraz 33 z Żurawiny), jedna na Chełmiec (k,32,49,56), ostateczna ilość musi być zweryfikowana po testach;
    - niezależnie do tego jedna antena dookólna w polaryzacji poziomej dla zakresu FM - niemal wszystkie programy są nadawane w polaryzacji poziomej.
    Bandplan kanałowy to zupełnie oddzielny temat, dobór należy przeprowadzić bardzo ostrożnie, generalnie lepiej wykorzystać dla lokalnych przekazów kanały kablowe.
    Rysunek mam w PDF-ie lub XLS a ten format nie jest "łykany" przez Elektrodę. Podaj na prv namiary na siebie, podeślę ..
    Jeżeli ktoś z forumowiczów lub moderatorów mógłby przekonwertować PDF-a lub umiścić PDF-a będę wdzięczny za pomoc.
    Mam także w w HTM.

    0
  • #9 21 Paź 2010 19:09
    yamayama
    Poziom 16  

    mój mail:
    yamayama(malpa)o2.pl

    Dzięki, strasznie to brzmi poważnie ale też i bardzo ciekawie.:] Poproszę o PDFa

    0
  • #11 22 Paź 2010 13:12
    yamayama
    Poziom 16  

    Dzięki, teraz musicie mi dać trochę czasu na realizację :] Muszę użyć modulator MDP4-s z sumatorem ponieważ mam tylko jeden kabel modulator-multiswitch i raczej tego nie zmienię już. Tymczasem proszę o chwilę na ogarnięcie bo jestem zalatany troszkę i wróćmy do tematu proszę.

    Podłączę w JPG rozwiązanie Kol. 'irekr' :

    instalacja z modulatorami TV

    pozdrawiam

    0
  • #12 22 Paź 2010 13:16
    irekr
    Moderator

    Nie bez powodu pytałem o topologie sieci.
    Nie zapomnij o uziemieniach i przewodach wyrównawczych.

    0
  • #13 23 Paź 2010 10:09
    yamayama
    Poziom 16  

    Będą położone bo dolna część instalacji będzie w całości nowa, resztę wciągnę w kanał. Jutro podsumuję całość, mam nadzieję :] dzięki

    0
  • Pomocny post
    #14 24 Paź 2010 13:27
    k2.juras
    Poziom 18  

    Wysyłam ci prosty i przejrzysty schemat twojej instalacji wraz z opisem i linkami do poszczególnych elementów. Napisz co o tym myślisz. Jakby coś brakowało to domaluję. PW

    pozdrawiam


    Przypomnę, że to Forum ma kształcić, uczyć i wychowywać i należałoby schemat takiej instalacji wkleić w poście - dla innych, słabszych userów.
    Jeżeli będziecie sobie pisać na PW to cały ten temat - nie ma sensu i można go Zamknąć.

    [SP5ANJ]

    0
  • #15 01 Lis 2010 20:35
    yamayama
    Poziom 16  

    Wpis ten wykasowano w całości, na pisemną prośbę kolegi yamayama .

    W dniu 16 stycznia 2011 roku o godzinie 20:32 . [SP5ANJ]

    0
  • #16 02 Lis 2010 08:45
    irekr
    Moderator

    Wygląda to dobrze.
    Może teraz na spokojnie ustal listę kanałową w tej sieci, warto mieć jakieś dane wyjściowe...

    0
  • #17 03 Lis 2010 10:04
    yamayama
    Poziom 16  

    dla mnie to chyba tak:
    UKF FMII 87,5-108,0
    K12 - TVP1 222-230
    S15 - MODULATOR KAM. WEJŚCIE 278-286
    S20 - MODULATOR SAT1 318-326
    S25 - MODULATOR SAT2 358-366
    S30 - MODULATOR DVD 398-406
    S35 - MODULATOR MONITORING 438-446
    K25 - TVP2 502-510
    K42 - TVP3 638-646
    K46 - DVB-T mux 2 ??? to nie wiem co za kanał :/ 670-678
    K56 - TVN 750-758
    K59 - POLSAT 774-782

    Proszę o komentarz.

    0
  • #18 03 Lis 2010 10:45
    irekr
    Moderator

    Modulator minitoringu zabierz z kanału S35 na jakiś niski, najlepiej poniżej S 15.
    Generalnie staraj się unikać zakresów 108 do 134, 144 do 174 i 410 do 470.
    MUX2 to multipleks cyfrowy. W okolicach Wrocławia będą używane kanały 33 i 58 (i tych kanałów nie zajmuj), natomiast już teraz możesz odbierać multipleksy cyfrowe z Żagania.
    http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=127

    0
  • #19 03 Lis 2010 13:36
    yamayama
    Poziom 16  

    no to tak:
    UKF FMII 87,5-108,0
    K12 - TVP1 222-230
    S14 - MODULATOR MONITORING 270-278
    S18 - MODULATOR KAM. WEJŚCIE 302-310
    S22 - MODULATOR SAT1 334-342
    S26 - MODULATOR SAT2 366-374
    S30 - MODULATOR DVD 398-406
    K25 - TVP2 502-510
    K42 - TVP3 638-646
    K46 - DVB-T MUX2 670-678
    K56 - TVN 750-758
    K59 - POLSAT 774-782

    jeśli jeszcze coś do bani to proszę pisać :]

    Dlaczego należy unikać zakresów 108 do 134, 144 do 174 i 410 do 470?

    0
  • #20 03 Lis 2010 14:42
    irekr
    Moderator

    Pasmo 108 do 134 to pasmo lotnicze, niedaleko Ciebie jest dość ważny korytarz powietrzny a w przypadku nieszczelności instalacji może być przykro. Kilku znajomych pilotów wielokrotnie mi mówiło że cieknące kablówki słychać w samolotach nawet w promieniu kilkudziesięciu kilometrów.
    Pasmo 144 do 174 do pasmo radiokomunikacyjne, gdzie oprócz radioamatorów chodzi wszystko od straży po policje i straż graniczną, a pasmo 410 do 470 to wszelki sieci tak analogowe jak i trunkingi różnych służb od energetyki do kurierów oraz EDACS-y, dostępy internetowe TP i wszelki chłam alarmowy na niezłych czasami mocach.
    Nie chodzi o to, że nie wolno tam nic stawiać, ale należy te częstotliwości wykorzystywać po zajęciu wszystkich innych. Ot tak by nie mieć głupich telefonów: "panie, coś zakłóca...".

    0
  • #21 04 Lis 2010 07:39
    irekr
    Moderator

    Zgodnie z GE06 na tym terenie mają być używane kanały:
    - obszar Wrocław: 42 (tymczasowo 44), 25, 59, 58, 33, 55 (tymczasowo 64), 64,
    - obszar Jelenia Góra: 30 (tymczasowo 48), 35, 47 (tymczasowo 51), 37, 49, 54, 63.
    Większość tych kanałów jest zajęta obecnie emisjami analogowymi, a te które obecnie są wolne po prostu omijaj, ale pomyśl co zrobisz jak trzeba będzie je uruchomić.

    Dobry fachowiec jest jak dobry szachista: wykonując jakiś ruch analizuje kilka lub kilkanaście następnych ruchów. Do tego najczęściej wie jak rozwiązać problem zanim zamawiający dokładnie sprecyzuje swoje potrzeby i chęci.

    0
  • #22 14 Lis 2010 13:49
    yamayama
    Poziom 16  

    hejka!
    Mam odpalony multiswitch 9/16 Terra, wzmacniacz WWK1062 też włączony, anteny TV ustawione na miernik, bez FM'u bo nie mam jeszcze anteny, brakuje mi też modulatorów dlatego jeszcze niepełna instalacja. Wiem że docelowe zestrojenie powinno się odbyć ze wszystkimi odbiornikami przyłączonymi. Kanały we wzmacniaczu zestrojone na miernik. Dobry sygnał Polsatu K59 /z miernika/ ale słaby obraz ze śniegiem. Kanał K46 na mierniku z anteny praktycznie zanik albo 30 dB, po wzmocnieniu stałe ok 30-40dB,obraz to jakiś cień, nie wiem czy mam antenę dobrze ustawioną bo nie wiem gdzie jest ten JG Jemiołów!!!:] nie znalazłem w sieci nic! Może warto by było dołożyć przedwzmacniacze na samych antenach? Reszta kanałów - igła.
    Na jaki poziom sygnału mam nastawić najsłabsze wyjście w multiswitchu żeby nie przesterować? Gniazda abonenckie końcowe ok.10dB Zdarzyło mi się przy 90 dB że na TV prawie nie było obrazu. Proszę o porady. Pozdrawiam .

    0
  • Pomocny post
    #23 14 Lis 2010 16:34
    wachcio
    Poziom 24  

    Kolego zobacz tutaj:
    Nadajnik Jemiołów (180 km od Ciebie , azymut 336 stopni, czyli północny-zachód) http://maps.google.pl/maps?f=q&source=s_q&hl=...5.278056E&ie=UTF8&ll=52.347500,15.278056&z=12
    Lista nadajników http://radiopolska.pl/wykaz/lokal.php
    http://www.dvbtmap.eu/maps.html wybierasz mapkę odległości i profilu terenu. Zaznaczasz swoje położenie oraz interesujące Cię nadajniki i masz komplet informacji.

    0
  • #24 14 Lis 2010 16:46
    irekr
    Moderator

    A zobacz jak wygląda odbiór POLSATU na k.49 z pobliskiego Chełmca?
    Jak z odbiorem innych stacji z tej lokalizacji? czyli kanały 32 TVP2, 49 POLSAT i 56 TVN?
    MUX2z Jemiołowa/Żagania na kanale 46/41 - to przekaz cyfrowy i na miernikach poziomu coś tam będziesz miał, natomiast do odbioru trzeba mieć dekoder cyfrowy. Obraz na analogowym odbiorniku to będzie taka dziwna nieregularna kasza jak gruby papier ścierny. Jak możesz to chwilowo sobie odpuśc ten problem zostawiając wolny kanał na wzmacniaczu. Kanał 46 podałem Ci przez pomyłkę, powinno się ustawić kanał 41 i ten sygnał będzie odbieralny.

    0
  • #25 15 Lis 2010 10:30
    yamayama
    Poziom 16  

    Tunery DVB są w każdym TV, wszystkie TV nowe LCD. Dzisiaj sprawdzę resztę kanałów bo będę musiał na razie oddać miernik. Jak przyszły modulatory to podłącze sygnał i dam znać. Dzięki

    0
  • #26 15 Lis 2010 22:50
    yamayama
    Poziom 16  

    Przepraszam bardzo kolegów, Polsat jest też igła :] ,zmylił mnie włączony dekoder sat,moja wina, taki ładny że myślałem że to z dekodera, nie zwróciłem uwagi na napis w kącie ekranu: ATV :]. Dziś nie miałem czasu ale poszukam jeszcze tego Jemiołowa w najbliższym czasie i zestroję razem z modulatorami jak przyjdą.
    Jeszcze tylko proszę o podpowiedź na jaki poziom sygnału ustawić wyjścia z multiswitcha? Przy ustawieniu wzmocnienia multiswitcha na minimum jest ok.Obraz jest ładny. Średnio 50-60dB. Przy 90-100dB jest chyba za dużo dla odbiornika, na ekranie "rzeźnia" :].Czy muszę to zrobić doświadczalnie? Poczytam w manual'u telewizorów może jest to określone? pozdrawiam i dam niedługo znać jak z modulatorami.

    0
  • #27 15 Lis 2010 23:06
    irekr
    Moderator

    Zalecany poziom dla odbiornika to 60 do 80 dB, optymalny 64 dB dla kanałów poniżej 300 MHz i 68 dla sygnałów powyżej 300 MHz.
    Najlepiej oceniać to na ciemnych elementach ekranu, wtedy dobrze widać wszelkie śmieci..
    I pamiętaj: nie Jemiołów a Wichów i kanał 41. Zresztą niebawem z Wichowa pojawi się MUX komercyjny. Śledź stronę www.emitel.pl w zakłądce telewizja, tam są najbardziej wiarygodne informacje...
    Ustal które gniazdo w całej sieci ma najmniejszy poziom sygnału i ustawiaj wg tego gniazda....

    0
  • Pomocny post
    #28 16 Lis 2010 12:14
    wachcio
    Poziom 24  

    irekr napisał:
    MUX2z Jemiołowa/Żagania na kanale 46/41 - to przekaz cyfrowy i na miernikach poziomu coś tam będziesz miał, natomiast do odbioru trzeba mieć dekoder cyfrowy.

    Trochę kolego wprowadziłeś go w błąd przez pomyłkę. Dziwiłem się, że myślisz o tak dalekim nadajniku ale pomyślałem, że to nie są niziny i sygnał może się różnie układać na wzniesieniach.
    yamayama Żagań, Wichów Odległość 115.7 km, Azymut 329.4 ° czyli na Zieloną Górę

    0
  • #29 16 Lis 2010 13:07
    irekr
    Moderator

    Jestem zdania że Żagań będzie tam odbierany z dość dobrym poziome...

    0
  • #30 16 Lis 2010 14:04
    yamayama
    Poziom 16  

    Dzisiaj się nie uda, ale pewnie jutro, pojutrze. Dam znać o efektach poszukiwań , dzięki.

    Poprawiłem.
    Ikonka o znaku ( :] ) nie jest rozpoznawalna na tym forum.
    [SP5ANJ]

    0