Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Filtr do suba AVT 2449, brak zasilania na kostce TL074.

Wydryszek 20 Paź 2010 15:58 1464 0
  • #1
    Wydryszek
    Poziom 2  
    Witam

    Mam problem z filtrem dolnoprzepustowym z zestawu AVT2449.

    Zasilanie pojedyncze 12v samochodowe.

    Podłączenie:

    N - masa z zasilacza
    P - +12v
    C i zamiennie B - sygnał wyjściowy z iPoda
    F - wyjście na wzmacniacz AVT2499 (wzmacniacz funkcjonuje prawidłowo)

    Pod punkt N w filtrze podpięte są wszystkie masy, zasilania, wzmacniacza, sygnału wejściowego, masa wejściowa wzmacniacza.

    Po podłączeniu zasilania, na dwóch nóżkach układu TL074 występuje napięcie o wartości 1/2 z punktu P czyli ~6v.
    Filtr nie przepuszcza sygnału i nie odfiltrowuje go, w głośniku cisza.
    (sprawdzałem kilka układów TL074 aby wykluczyć jego usterkę - zachowanie takie samo)

    Nikt do tej pory nie opisał podobnego problemu z brakiem prawidłowych napięć na wyjściach TL074 co wydaje mi się być bezpośrednią przyczyną nieprawidłowego funkcjonowania układu. Układ był sprawdzany przez "elektronika" który nie stwierdził błędów w podłączeniu.

    Zapoznałem się przez trzy dni praktycznie z każdym tematem dotyczącym zestawu AVT2449 w tym w innych konfiguracjach wzmacniaczy i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

    Dodano po 3 [godziny] 19 [minuty]:

    .....dumam i dumam i mój temat był dwa razy usuwany i kazano mi się zapoznać z zasadami zasilania wzmacniaczy operacyjnych w dziale DIY, marne podejście.
    Ja po trzech dniach główkowania chyba wiem co jest przyczyną....

    Dołączyłem do postu schemat płytki na którym zaznaczyłem na czerwono miejsca pod kością TL074 gdzie jest nadruk świadczący o tym, że trzeba wlutować dwie zwory.

    Niby logiczne bo ścieżki zasilania nie mają ciągłości którą umożliwiłyby zwory.

    Zastanawia mnie tylko jedno, skoro obszerny opis kitu AVT 2449 opisuje dokładnie gdzie, co, z jaką biegunowością wlutować, uwzględniając dwa rodzaje zasilania i informując o dwóch innych zworach, nie opisuje nawet jednym słowem, że w miejsca pod socketem TL074 trzeba wlutować zwory...przecież jest to kit dla początkujących, Skąd ja mam wiedzieć czy czegoś nie spalę??
    Jak jest łopatologiczna instrukcja to czemu nie uwzględnia ona informacji o połączeniu najważniejszych styków które podają napięcie znamionowe na kość i część kondensatorów??