Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips VR285/58

LUCOM 24 Sep 2004 12:19 3102 13
  • #1
    LUCOM
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przewijał taśmę, dojechał do końca i nie startuje.
    Nie można go włączyć klawiszem ST-by, natomiast włącza się o ile pamiętam innym klawiszem, wówczas wyświetla zegar.

    Po podaniu komendy PLAY nie rusza.

    Zasilacz ?
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    Karol 1
    Level 25  
    Wszystko na to wskazuje... sprawdź na początek elementy zabezpieczające po stronie wtórnej zasilacza...
  • #3
    Fazii
    Level 32  
    Witam, a wyświetla jakis nr błędu?

    Pozdro
    Fazii
  • #4
    LUCOM
    VIP Meritorious for electroda.pl
    tylko poziome kreski w timerze.

    Dodam, że ok 14 dni wcześniej wciągnął kasetę.


    Ale co ustaliłem ?

    Wszystko na jednej płycie g......., trzeba całość rozbierać !!!

    na pierwotnej:
    Wygrzany laminat pod diodą 6354 (1N5062=800V/2A), dioda jest OK.
    Tę gałąź filtruje 22uF/400V, na mierniku trochę za duża pojemność -> wymiana.

    Na wtórnej:
    wygrzany laminat pod diodą 6356 (BYD33D), dioda na mierniku OK, ale wstawiłem BYD33G.

    Elka 220uF miały 200uF -> wymiana
    Elka 470uF miały po ok. 520-530uF -> wymiana
    Elko 47uF miało 54uF -> wymiana

    Grzał się również LA71525.

    Zobaczymy co z tego wyjdzie.
  • #5
    LUCOM
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Teraz zasilacz musi być OK wszystkie elka TEAPO nowe i sprawdzone.

    Wykluczyłem zasilacz:
    Gość miał kasety zawilgocone, dał mi dwie i na żadnej przy PLAY odtwarzacz nie mógł uciągnąć, dodatkowo rolki na kłach za ciężko pracowały, również gumowy wałek -> wilgoć.

    Po wpakowaniu mojej kasety i nasmarowaniu mechanizmu manetowid ożył
    ale jeszcze są problemy.

    Czasami po włożeniu kasety mechanizm ładuje kasetę kły owijają ją wokół bębna, zapodaję PLAY i jest ruch, naciągnięcie taśmy ale taśma stoi w miejscu, czasami bęben ma ciężko się kręcić tak jest napięta taśma - tak kilka chwil i się wyłącza i wyrzuca kasetę.

    Czasami tak j/w ale z lewej strony taśma luźna, a z prawej b. napięta.

    Jak już załapie (z reguły po uprzednim przewinięciu i podaniu PLAY) to odtwarza poprawnie 30min - godzinę i zatrzymuje się podając na chwilę napis Track, wyrzuca kasetę i się wyłącza.
    Po takim numerze nie reaguje na wrzut kasety, trzeba odpiąć kabel sieciowy i podłączyć od nowa, to wówczas wciąga kasetę.

    Czasami przewinie taśmę z lewej do prawej i odwrotnie, przy czym znów czasami przed początkiem przewijanej taśmy nagle zwalnia i potrafi się zatrzymać i wyrzucić kasetę nie kończąc przewijania do początku - może
    coś z regulacją mechanizmu !!!

    Czasami przy próbie przewijania do końca kasety taśma zaczyna szarpać i skakać - tworzy się z taśmy sinusoida.

    Chyba pod mechanizmem jest pasek może on się poluzował na tych zawilgoconych kasetach jak nie mógł uciągnąć.

    Kurczę nie mogę zdiagnozować dokładnie ponieważ co wrzucę kasetę to się inaczej zachowuje drań.

    Czasami znów przy próbie przewijania po prawej stronie wysuwa za dużo taśmy - tworzy się pętla którą następnie sam zwija do kasety i wypluwa kasetę. Raz nie zwinął pętli do końca !!!

    Przełącznik funkcji oglądałem i ma wszystko na miejscu.
    Pod mechanizmem są dwa microswitche.

    Reasumując OLDBOY podaje, iż w tych Philipsach - myslę, że w tym również jest mechanizm HSD !!!
    Gdzie znajduje się mechaniczny impulsator i elementy odpowiadające za prawidłowe informowanie procesora.

    Zauważyłem, iż jeśli celowo zakłócę prowadzenie taśmy to magnetowid wyrzuca kasetę, a więc pewnie to ten mechanizm.

    Ktoś z kolegów podpowie jak go poskromić !!!

    Szukaj i HSD - no i jestem wśród tych nieszczęśników, widzę że to cięższa sprawa i będę musiał rozmawiać z żoną która zna niemiecki !!!.

    Dzięki OLDBOY :-)
  • #6
    Fazii
    Level 32  
    Ojjjj, będzie ciężko. Sprawdź ruchome sprzęgło (slipping clutch) może ono szpąci, czy wszystkie krzywki dobrze dociskaja switche? Jak zachowuje się capstan w trakcien tych usterek? Nie wiem czy jest tam w ogóle mechaniczny impulsator?

    Pozdro
    Fazii
  • #7
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    LUCOM wrote:
    Reasumując OLDBOY podaje, iż w tych Philipsach - myslę, że w tym również jest mechanizm HSD !!!
    Gdzie znajduje się mechaniczny impulsator i elementy odpowiadające za prawidłowe informowanie procesora.

    Tak, to jest HSD a tu ostatnio pisałem na jego temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=882675#882675
    a mechaniczny impulsator to ta "koniczynka" na ślimaku 48A, która obraca się w transoptorze szczelinowym.
  • #8
    LUCOM
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tak wiem, odrobiłem pracę domową tylko nie miałem schematu złożeniowego, kurczę ten Twój po niemiecku jest trochę słaby, ale daje już nadzieję...

    dzięki Oldboy i gorąco pozdrawiam, mam obecnie b. mało czasu na naprawy i dlatego szybka pomoc jest dla mnie b. istotna.
    VCR-y naprawiam sporadycznie i ten mechanizm jest dla mnie nowością, ale sporo już jest na forum na jego temat i wygląda na to że jest b. czuły.
  • #9
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    LUCOM wrote:
    kurczę ten Twój po niemiecku jest trochę słaby, ale daje już nadzieję...

    Daj namiar na PW to podrzucę Ci jeszcze coś.
  • #10
    chres37
    Level 16  
    witam,po pierwsze przepraszam że podłączam się do tematu ale mam na warsztacie taki właśnie mechanizm i za cholerę nie mogę ustalić czemu sprzęgło ładowania windy(103H-105H) nie chce się załączyć i tym samym podać napędu na windę, a efekt jest taki że nie ładuje kasety(wchodzi luzno do środka)
    uszkodzona była (już wymieniłem) zębatka (48A) -po niej ślizgała się mała (47) podająca napęd z silnika ładowania.
    Czy taki stan może wskazywać na rozjechanie się mechanizmu , jeśli tak to czy mogło to spowodować uszkodzenie się zebatki (48A) ?
  • #11
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Istnieje prawdopodobieństwo, że mechanizm jest przestawiony. Wrzuć e-mail na PW to podeślę ustawienia.
  • #12
    chres37
    Level 16  
    Specjalne podziękowania dla kolegi --> oldboy , dzięki jego rysunkom złożeniowym ustawienie tej mechaniki to czysta poezja!!!
    za pierwszym razem , bez żadnych problemów i niespodzianek - po prostu po złożeniu i ustawieniu pozycji kasety w windzie mechanizm pracuje jak nowy ...
    Uszkodzona jak już wcześniej pisałem była tylko zębatka 48 podajęca napęd do przekładni ślimakowej , natomiast reszta mechanizmu była rozregulowana zapewne przez jakiegoś "nieszcęśnika" ,który nie posiadał ani doświadczenia ani odpowiedniej dokumentacji.
    P.S.
    proszę o podpowiedz jak mogę wpisać się na listę "Pomógł osobom" oczywiście w okienku SZ.K. OLDBOY ?
    czy może ukaże się to automatycznie po ofiarowaniu punktów ???
  • #13
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Przycisk "Pomógł" jest tylko widoczy dla autora tematu. Myślę, że będzie jeszcze nie jedna okazja abyś mógł z niego skorzystać.
  • #14
    chres37
    Level 16  
    Trudno w takim razie za nieocenioną pomoc ofiaruję chociaż 10 pkt...
    Jeszcze raz wielkie dzięki !
    Pozdrawiam, chres37

    Dziękuję, cenię sobie ten gest. (ob)