Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny Altus, tylko jakie? A może coś innego?

Egis 20 Oct 2010 19:51 6717 70
Renex
    Egis
    Level 10  
    Witam. Mam zamiar kupić sobie kolumny, narazie mam na ten cel ok 400zł. Co kupić? Altus 140/110? A może jakieś Mildtony, lub zupełnie coś innego z innej firmy? Czy może dozbierać do używanych Altusów 300 ( to ok. 800zł) i kupić altuski lub coś z innej firmy? Prosze o pomoc drodzy forumowicze.
  • Renex
    bizon799
    Level 12  
    Kolego, krótko Altus! To rewelacyjne kolumny, nie wiem gdzie chcesz je używać i jaki wzmacniacz posiadasz, ale to na pewno dobry wybór, te najsilniejsze Altus 300 nadają się już do nagłośnienia nawet wesela, choć i wzmacniacz musi być do nich nie "mały". Choć szczerze mówiąc namawiał bym cię do kupienia słabszych ale nowych, no chyba że będziesz miał możliwość przed zakupem sprawdzić używane. Podsumowując to na pewno dobry wybór, sam mam zamiar kupić w przyszłości Altus 300 nowe to koszt ok 1700zł ale warto.
    brkbrk
    Level 10  
    Nie jestem znawcą jednak na początek powiedz do czego mają służyć kolumny (jaka muzyka, pomieszczenie, czym napędzane) i wtedy bardziej doświadczonym będzie łatwiej Tobie pomóc jednak za 400 zł nic sensownego się nie kupi, chyba że super okazja na jakieś używki, ale wiadomo jak to z okazjami jest...na nic nowego nie ma co liczyć chyba...
    Egis
    Level 10  
    Sorki zapomniałem napisać. Pokój ok. 20m^2, słucham Rapu,Reggae,Rock`a i muzyki klubowej. A Wzmacniacz to już inna bajka, narazie skupmy się na kolumnach.
    Egis
    Level 10  
    Ale czasem też będę nagłaśniał małe imrezki. A jak u nich z jakością dźwięku? Które najlepiej grają, mają najgłębszy bas itd?
    bizon799
    Level 12  
    To może 110W na małe imprezki wystarczą, a z bassem to jest różnie, zależy czym je będziesz napędzał, pomieszczenie w którym będą grały itd.
  • Renex
    bizon799
    Level 12  
    Nie miałem styczności, więc się nie wypowiem, poczytaj opinii może gdzieś są.
    Egis
    Level 10  
    Cena jak używane altuski, ale czy będą lepiej grały?
    bizon799
    Level 12  
    Szczerze mówiąc wątpię, nawet sugerując się tylko ceną:)
    ARCAM TEAM
    Level 16  
    Poszukaj nowych Magnat Altea 5
    Kiedyś widziałem za 800zł nowe w promocji na alledrogo.
    Miałem je dawno temu i polecam.
    Egis
    Level 10  
    A jak u nich z dźwiękiem? Nadają się one do rodzaju muzyki który słucham? tzn. Reggae,Rock, Rap itd?

Dodano po 5 [minuty]:

Z magnatów coś takiego znalazłem :
    http://allegro.pl/magnat-supreme-1000-4kolory-nowe-hit-cena-i1269974960.html
    http://allegro.pl/magnat-supreme-800-czarne-24m-gwar-pl-w-wa-i1275668614.html
    http://allegro.pl/magnat-monitor-supreme-2000-warto-i1275129405.html

Dobre są te kulumienki?
    ARCAM TEAM
    Level 16  
    Nie słuchałem tych z linków,ale Magnaty Altea5 miałem kiedyś osobiście i grały całkiem dobrze jak za tą cenę.
    Opinie masz na ceneo.
    Włącz you tube i poszukaj tam jest kilku co nagrali je.
    bizon799
    Level 12  
    poszukaj jeszcze MAGNAT ALL RIBBON 10 mam takie jeszcze do dziś w garażu to były kolumny :) słuchaj kolegi też dobrze gada ale wybór należy do ciebie:)
    Egis
    Level 10  
    Szkoda że nikt nie miał styczności z ww. kolumnami. A te magnaty co polecasz będą lepsze od Altusów 300?
    bizon799
    Level 12  
    no kiedyś dawno kosztowały majątek:) ale czy lepsze, no na pewno lepszy i głębszy bas, tylko nie wiem czy znajdziesz te MAGNAT ALL RIBBON 10 to już unikaty, a w dobrym stanie prawie nie mozliwe
    ARCAM TEAM
    Level 16  
    Altus 300 zabije Magnaty Altea5 swoim potężnym dzwiękiem

Dodano po 3 [minuty]:

Sądze,że za cene 800zł para nowe to jest fajna sprawa.
    Magnaty Altea5 są na pewno lepiej wykonane.
    ARCAM TEAM
    Level 16  
    Altus 300 używane kręcą się po 700-900zł tylko trzeba uważać na pianki w niskotonowych głośnikach,żeby były idealne.
    Magnaty Altea 5 są nówki tylko trzeba szukać.
    Jak chcesz dam Ci namiar na priv na gościa co kupowałem.
    Z tego co widziałem to gościu miał 3 pary jeszcze z pół roku temu za 799 :-)
    bizon799
    Level 12  
    ARCAM TEAM a co sądzisz o tych magnatach 10. Może mu opyle swoje;)
    Egis
    Level 10  
    Pisałem w 1 poście że mogę dozbierać do tych 800-850zł na te altuski, chyba że proponujecie coś lepszego w tej cenie. Te Magnaty Supreme 1000 wydają się dobre, ale czy lepsze od altusów 300?
    ARCAM TEAM
    Level 16  
    Wysłałem Ci wiadomość tu na elektrodzie na priv
    Egis
    Level 10  
    Rozważam też kupno Altusów 200. Na allegro teraz jest akucja za 450zł kt. Spytam się gościa czy są w pełni sprawne, jeżeli by były to opłaca się je brać?
    ARCAM TEAM
    Level 16  
    Jeżeli idealne zawieszenia w głośnikach i ogólnie stan b.dobry to tak

Dodano po 2 [minuty]:

Nie radzę przesyłki brać.
    Odbierz osobiście jak blisko jest.
    Siatka w Altusach jest taka,że łatwo jest przez nie uszkodzić mechanicznie głośniki.
    A pudła wątpię żeby miał do nich oryginalne ze styropianem ;-)
    Egis
    Level 10  
    A A200/A300 zagrają lepiej od magnatów altea 5 lub magnat supreme 1000?
    ARCAM TEAM
    Level 16  
    Każdy ma swój gust, A300 zagra głośniej i góra będzie wyrazniejsz, ostrzejsza.
    Altea5 zagra inaczej od Altusów.
    Ma więcej twardszego lepiej kontrolowanego basu.
    Góra lekko cofnięta,średnica ostra.
    Testowane na wzmacniaczach Yamaha Ax-496,Denon 1500AE,
    Egis
    Level 10  
    Czyli co by się bardziej sprawdziło u mnie?
    ARCAM TEAM
    Level 16  
    Te kolumny są ogólnie do muzyki rozrywkowej.
    Jaki masz wzmacniacz?
    Bo do Altus 300 to ze 80-100 wat przydałoby się jak nie więcej.
    Niskie tony w A300 ciągną za sobą sporo mocy
    ARCAM TEAM
    Level 16  
    Jeżeli lubisz dużo góry i potężny bas to bierz Altus 300 lub A200 to to samo brzmienie tylko mniejsza moc ;-)
    Egis
    Level 10  
    A magnaty jaki dźwięk mają?
    ARCAM TEAM
    Level 16  
    A przeczytaj dokładnie wątek jeszcze raz tam napisałem o Altea5 ;-)