logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalne obciążenie kabla 16 mm2

Grzegorz_n 20 Paź 2010 23:11 90003 8
  • #1 8644640
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Witam serdecznie :)

Proszę zorientowanych o pomoc :)

Jaką maksymalną mocą można obciążyć kabel 16 mm2 o długości 8 metrów, zakładając, że 28 kW to grzejniki 1F, reszta to "pospolite" urządzenia domowego użytku (pralka, lodówka, czajnik, kilka komputerów, gniazdka z urządzeniami o małym poborze prądu)

Wiem, mało precyzyjne dane, ale nie wiem co napisać, więc jak padnie pytanie, uzupełnię.

Z góry dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam :)
    Grzegorz:)
  • #2 8644648
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    28 kW to na pewno moc grzejnika ?
  • #3 8644732
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Zasilanie z jednej, czy trzech faz?
  • #4 8645032
    karolq
    Poziom 22  
    Ocena: 130
    Grzegorz_n napisał:
    Witam serdecznie :)
    28 kW
    Grzegorz:)

Chyba 2,8 kW Bo 28 kW w warunkach domowych jest nie realne nawet na 3 fazach:) Zabezpieczenie przedlicznikowe musiało by być 50A !

W układzie 1 fazowym to i tak 16mm^2 nie obciążysz maksymalnie bo ci zabezpieczenie nie da. Nie wiem jak w innych ZE ale u nas na 1 fazowy układ max 25A bezpiecznik.

Zakładam że to jest miedź.
    Jeżeli chodzi o max obciążenie to :
    Maksymalne obciążenie kabla 16 mm2
  • #5 8645071
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    slawekx napisał:
    28 kW to na pewno moc grzejnika ?

To łączna suma grzejników, które będą pracowały w pomieszczeniu, każdy po 2000W/230V

Miwhoo napisał:
    Zasilanie z jednej, czy trzech faz?

zasilanie 3F z tym, że każdy grzejnik ma osobny obwód i fazy będą równomiernie obciążone, każdym z obwodów.

Kabel YDY 5x16mm2
    To jest 8 metrowy odcinek kabla, który będzie łączył licznik z rozdzielnią wewnątrz pomieszczeń. WLZ ma wystarczający zapas.
  • #6 8645082
    karolq
    Poziom 22  
    Ocena: 130
    A zabezpieczenia jakiej wartości posiadasz w budynku ??
  • #7 8645092
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    karolq napisał:
    A zabezpieczenia jakiej wartości posiadasz w budynku ??

Jeszcze nie posiadam w sensie takim, że będę występował o dodatkowy przydział mocy i w zależności od tego o ile będę wnioskował, to takie będę miał zabezpieczenie.

Właśnie dlatego chciałbym posiadać wiedzę, ile maksymalnie mocy mogę podać na kabel.

Tak przy okazji...
    potrzebuje takie tabele, gdzie mogę spojrzeć na przekrój kabla i zobaczyć jaką mogę podać moc, jaki prąd itp. lub np. jakie stosuje się zabezpieczenia dla różnych wartości mocy lub obciążenie w A, to ile to kW. W ogóle interesuje mnie zbiór takich tabel przeliczeniowych do różnych zastosowań elektrycznych. Gdzie tego szukać?
  • #8 8645191
    slawekx
    Poziom 29  
    Ocena: 195
    Podaj - tu zwracam się do autora tematu- rodzaj pieców, które chcesz zasilić. Czyli marka i moc.
    Ponadto pytasz o takie szczegóły, które już dobrze znasz bo przecież podobną instalację już wykonałeś.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1255422.html
    Czy to jest to samo ?
  • #9 8645213
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    Autor tematu lekceważy wszelkie uwagi doświadczonych elektryków. Pyta tylko dlatego, ze chce zrobić tak, jak mu się wydaje i szuka tylko akceptacji swoich pomysłów. Narusza pkt 11 regulaminu forum, nie przedstawiając do analizy całej sytuacji, tylko sącząc swoje problemy, przez co sztucznie "nabijane" są posty. Temat zamykam, aby ktoś szukający podobnych rozwiązań nie kierował się jego teoriami..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o maksymalne obciążenie kabla 16 mm² o długości 8 metrów, planując zasilanie grzejników oraz innych urządzeń domowych. W odpowiedziach pojawiają się wątpliwości co do podanej mocy 28 kW, która w warunkach domowych wydaje się nierealna. Ustalono, że przy zasilaniu jednofazowym maksymalne obciążenie kabla 16 mm² jest ograniczone przez zabezpieczenia, które w wielu przypadkach wynoszą 25A. Użytkownik poszukuje również tabel przeliczeniowych dotyczących obciążenia kabli oraz zabezpieczeń. W dyskusji podkreślono znaczenie podania szczegółowych informacji o urządzeniach oraz ich mocach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA