Witam
Zrobiłem miernik na ICL7107 na jednej płytce PCB a teraz kolej na ICL7135, zmieściłem wszystko na płytce 33mm x 66mm a głębokość modułu nie przekracza 24mm. Wyświetlacze 14,22mm 5 sztuk, ale można nie lutować lewej cyfry, tracąc możliwość wyświetlania wartości powyżej 10000 i znaku minus co w większości przypadków jest dopuszczalne, cyfra ta ma funkcję wygaszania zera i jeśli napięcie nie przekroczy wartości "9999" jest wygaszona. Do budowy miernika wykorzystałem, oprócz ICL7135: CD4543 do dekodowania liczb BCD, 74HC14 do generatora i powielacza, TL431C jako źródło referencyjne (17ppm typowo). Wzmocnienie prądu dla wyświetlaczy zrobiłem na tranzystorach ponieważ użycie driverów wymagało większej powierzchni płytki. Obowiązkowo zastosowałem w integratorze kondensator polipropylenowy, w tej aplikacji jest to konieczne, zastosowanie MKT robi z tego miernika klasę ICL7107.
Podstawowa czułość miernika 1,9999V a z pomocą dzielnika na płytce można uzyskać dodatkowe zakresy 19,999V i 199,99V, 1999,9V tylko z zewnętrznym rezystorem wysokonapięciowym. Jest też dostęp do funkcji HOLD i innych sygnałów występujących w tym scalaku.
Schemat jest dostępny w dokumentacji PDF jak i na setkach stron internetowych, nic praktycznie nie dodałem ale trzeba uważać na sygnał POL na którym jest stan wysoki dla dodatnich napięć, więc nie wolno sterować minusem tak jak na schemacie referencyjnym.

Projektując schemat były dwa główne założenia:
- żadnych drogich elementów
- jak najmniej elementów
W pierwszej kolejności zrezygnowałem z ICL7660, jest zbyt drogi a napięcie -5V zrobiłem na powielaczu (generator i tak musiał być i miałem wolne bramki w 74HC14). Powielacz nie zajął więcej miejsca od ICL7660, ale za to jest trochę więcej lutowania.
Dekoder BCD zrobiłem na 4543, ma wadę, nie można go obciążyć prądowo ale i tak inne dekodery nie wyrobiły by się prądowo. Zalet ma więcej: wyświetla pełne 6 i 9 oraz może odwrócić fazę sygnału wyjściowego, w tym układzie bardzo potrzebna funkcja. Wzmocnienie prądu dla wyświetlaczy zrobiłem na tranzystorach, można je poukładać w różnych miejscach, co ułatwia zaprojektowanie mniejszej płytki. Wszystkie tranzystory są w konfiguracji wspólnego kolektora, można tak robić przy 5V zasilania. Dzięki takiej konfiguracji zaoszczędziłem na rezystorach bazowych a przełączanie tranzystorów jest szybsze (brak nasycenia) i nie ma żadnych "duchów" na nie włączonych segmentach wyświetlaczy. Jeden tranzystor musiał być na wspólnym emiterze, włącza on jedynkę z lewej strony a gdy jest zero, wyświetlacz ten jest wygaszony.
Zastosowałem TL431C jako napięcie referencyjne, niektórym mniej doświadczonym kolegom mogłoby się wydawać że miernik nie będzie spełniał swojej klasy dokładności. Nie jest tak źle, dokładnie wersja TL431C ma dryf napięcia w całej skali temperatury użytkowej typowo 3mV, co odpowiada 17ppm/°C. Zmiana temperatury o 10°C zmieni wskazania miernika o 3 dla pełnej skali 19999, przy pomiarze 50V (miernik 200V) wskazania mogą się jeszcze nie zmienić. Nie ma problemu aby zastosować lepszy scalak, ale cena miernika może się podwoić.
Jeśli miernik się podoba, proponuję kliknąć "fajne" na górze strony, jeśli nie to na "słabe".
p.s.
Jeśli masz za mało punktów, pisz na PW a wyślę schemat za darmo.
Cool? Ranking DIY