Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAOIGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

mercedes vito. Problem z nawiewem i radiem

21 Paź 2010 18:02 5215 5
  • Poziom 9  
    mam problem z nawiewem i z radiem. Sprawdziłem bezpieczniki ale wszystko jest ok. nie da się włączyć sprężarki do klimy, radia i nawiewu proszę o pomoc.
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • Poziom 11  
    Co do sprężarki klimy proponuje sprawdzic przekażnik sprężarki. U mnie akurat w samochodzie na ten sam problem ze sprężarką pomogłqa wymiana przekażnika.
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • Poziom 9  
    Gdzie znajduje się ten przekaźnik od sprężarki
  • Spec od Mercedesów
    Po pierwsze napisz, co to za Vito, bo nie jesteśmy wróżkami (stare 638 czy nowe 639 -mają zupełnie inne schematy elektryczne)
    Jeżeli jest to stare Vito to również nie wiadomo, czy klimatyzacja jest oryginalna czy dołożona. Większość starych Vito ma klimę dołożoną (włoską, izraelską lub amerykańską) przed sprzedażą w salonie.
    Tak więc jak widzisz nie podałeś na razie żadnych istotnych szczegółów. Nie chciało Ci się nawet podać roku produkcji... :-/
    Odnośnie braku możliwości załączenia sprężarki: weź pod uwagę, że większość układów klimatyzacyjnych wymaga, aby pracowała dmuchawa (przynajmniej na pierwszym stopniu) - inaczej kompresor się nie załączy. Ma to zapobiec oblodzeniu parownika, oraz wyłącza niepotrzebny pobór mocy przez kompresor w sytuacji gdy nie ma przepływu powietrza przez nagrzewnicę.
  • Poziom 9  
    Jest to Vito 110 rok 1997
  • Spec od Mercedesów
    Z radiem jest sprawa prosta - trzeba sprawdzić, czy na wtyczce zasilającej są dwa napięcia: z akumulatora i "po stacyjce" Jeżeli są - to radio musi ruszyć. Nawet nie napisałeś, czy zrobiłeś tak podstawową rzecz jak sprawdzenie napięcia na wtyczce zasilającej. Pewnie nie - tylko od razu walisz pytanie (bo to mniej wyczerpujące siły...)
    A z nadmuchem to mogą być różne rzeczy. W tym aucie psują się wyłączniki w panelu regulacyjnym, psuje się zestaw oporników regulacyjnych, psuje się połączenie konektorowe na wtyczce na silniczku i psuje się sam silniczek. Tu również nie napisałeś, czy zrobiłeś cokolwiek w tym kierunku, żeby jakiekolwiek napięcia pomierzyć.
    Pzdr.