logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez Caro Plus - "szalejący komputer"

Grzes 02 Lut 2003 22:38 5095 15
REKLAMA
  • #1 91709
    Grzes
    Poziom 11  
    W samochodzie oszalał sterownik mikroprocesorowy. Wycieraczki, oświetlenie wnętrza włączają się samoczynnie. Czasami związane to było np. z włączeniem kierunkowskazów, świateł stop, ale aktualnie dzieje się zupełnie przypadkowo. Akumulator jest nowy, klemy i złącza elektryczne czyste. Może ktoś ma jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 91719
    emeryt
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    A nie padł Ci ostatno regulator napięcia alternatora?
    Ja miałem coś takiego, że jak podweyższałem obroty silika to mi sie wycieraczki włączały...... Po wymianie regulatora (napięcie z uszkodzonym RN wynosiło w układzie ponad 16 V) wszystko mniej więcej wróciło do normy..... poza tym, że jak otwieram tylne lewe drzwi na pracujacym silniku to mi sie wycieraczki włączają :D To jakiś nasz patent chyba........ Ale przywyknij - taka jest polska motoryzacja.....
  • REKLAMA
  • #3 91726
    tgrzyska
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Sprawdź czy masz dobrze włożoną wtyczkę do tego sterownika - jest za bezpiecznikami wysoko na nadkolu - przynajmniej tak jest w Caro. Ja miałem krzywo włożoną i też szalał. Włożyłem i już od kilku lat jest OK.
  • #4 91747
    emeryt
    Poziom 22  
    No nic... wykorzystam niecnie ten wątek do własnych celów. Też mam Poldka i od jakiegoś czasu mam dość niezwykły objaw...
    Podczas jazdy coś mi "trajkocze" własnie z lewej strony. Dźwięk jest taki, jakby jakiś przekaźnik był "napędzany" impulsami o częstotliwości kilku hertzów (żeby to było zasilane z sieci tobym powiedział że słychać jak 50 Hz). Dźwięk jest słyszalny tylko wtedy, gdy jest wciśniety pedał gazu... jak gazu odpuścić - dźwięk zanika. A do zadania tego pyatania skłoniła mnie odpowiedź tgrzyska, ponieważ zasugerował umieszczenie komputerka nad nadkolem po lewej stronie. Żadnego wpływu na "jakość" jazdy nie zauważyłem, ale moze to tylko złudzenie. Jak dotrzeć do tego czegoś ? Dodam, ze dźwięk jest słyszalny tylko w kabinie ( w komorze silnika - po otwarciu maski - jest to niesłyszalne. Drażni mnie to - może PolonezDrivers z większym doświadczeniem coś podpowiedzą....
  • #5 92025
    Grzes
    Poziom 11  
    Regulator jest OK, poszukam jeszcze czy nie przegapiłem jakiegoś złącza, przyzwyczaić niestety się nie przyzwyczaję - zbyt rzadko mamy deszcz. Co do terkotania z lewej strony u mnie też się to czasami zdarza (zwłaszcza przy niższych temperaturach), niestety nie znam przyczyny - nie zauważyłem także wpływu tego na pracę samochodu, niestety ciężko to sprawdzić - słychać to tylko w czasie jazdy przy przyspieszaniu.
  • REKLAMA
  • #6 93268
    patryk.zabrze
    Poziom 12  
    Aby dostac sie do urządzenia mikroprocesorowego w caro, wystarczy wyciągnąć liczniki i zajrzeć głęboko na lewo, tam będzie przykręcony do blachy. Co do trajkotania, często słychać wtrysk, bądź linka prędkościomierza potrafi sobie tak ładnie cykać zwłaszcza jak jest zimna.
  • #7 93276
    tgrzyska
    Poziom 14  
    Aby dostać się do sterownika, wcale nie trzeba wykręcać licznika - da się od dołu bez problemów dostać. A z wyciąganiem licznika - tyle roboty bez potrzeby?
  • #8 93300
    patryk.zabrze
    Poziom 12  
    W sumie masz rację, ale co to za problem w poldku wyciągnąć licznik, 1 minuta roboty i masz wszytko na wierzchu:)
  • #9 93378
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 93981
    Grzes
    Poziom 11  
    Niestety linka prędkościomierza też terkota, na wtryski też to nie wygląda. Co do urządzenia mikroprocesorowego w Polonezie Plus znalazłem coś takiego w skrzynce bezpieczników. Poszukam jeszcze w tych okolicach czy nie przegapiłem jakiegoś przewodu masowego.
  • #11 94212
    xErO
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja jednak zostałbym przy regulatorze napięcia. Nie musi być cały czas wyższe napięcie na regulatorze, pojawia się przy wyższych obrotach. Pewnie zmierzyłeś napięcie na wyjściu i stwierdziłeś, że jest dobre no to regulator też musi być dobry. A tak wcale być nie musi. Lepiej wymień sobie ten regulator (koszt koło 20 zł).
  • REKLAMA
  • #12 94249
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Ja polonez mam nie od dziś i to nie pierszy egzemplaż. A jak coś zaczyna trajkotać dzwonić itd - dopuki nie wiksują mi wycieraczki no mozę czasami tylna świruje ale przywykłem :wink: Wszystko inne puki bryka jedzie tłumacze tak - TE TYPY TAK MAJĄ a dzwonienie zapobiega zaśniećiu kierowcy :D Taki rodzimy nasz patent :D

Pozdrwionka dla wszystkich użytkowników FSO
  • #13 95529
    brombal
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    przysluchaj sie dobrze w to twoje stukanie bo np. w cienkim fiacie 900
    rowniez slychac takie stukanie i jest to odglos pracujacego wtryskiwacza
    slychac go podczas dodawania gazu a jak puscisz pedal to zanika bo komputer odcina paliwo tak jak przy hamowaniu silnikiem potem przechodzi na wolne obroty i znow nie slychac a jak jedziesz na wiekszych obrotach to i tak jest taki chalas ze nic nie uslyszysz znaczy wszystko jest ok :-))
  • #14 95654
    emeryt
    Poziom 22  
    Wtryskiwacz, to pierwsze co podejzewałem.... ale sądzę, że po "wsadzeniu łba" pod maskę (w czasie gdy ów efekt jest słyszalny) przy silniku byłoby to bardziej wykrywalne. W tym (moim) przypadku w komorze silnika jest całkowita "cisza", tzn. owo klekotanie, bzyczenie czy jak tam to nazwać, nie jest wogóle słyszalne. Jedynie w kabinie da sie slyszeć ten drażniacy odgłos.
  • #15 199611
    horbaczewski
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam!!
    posiadam plodka caro+ GSI na MULTEKU , stuki o których pisze kolega
    występują u mnie głównie u korku gdy trzeba podjechać kilka metrów
    najczęściej na zimnym silniku . Studjując książkę o poldku w rejonie lewego nadkola znalazłem elektrozawór pochłaniacza par paliwa , tylko
    nie wiem co morze powodować takie jego zachowanie , nie znam algorytmu sterowania tym zaworem .
    Stuki pojawiły się w czwartym roku eksploatacji i kojarzę je ze zwiększonym zurzyciem paliwa (takie moje obserwacje )

Jeśli komuś udało się dociec przyczyny proszę o info
    jedras(_at_)poczta.onet.pl
  • #16 855053
    Brian
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Co temat jest stary, aly podpowiedź na przyszłość nie zawadzi.
    Ów element od pochłaniania par paliwa ma ch**** mocowanie-pasek skórzany. Ów pasek długo nie wytrzymuje co skutkuje opadnięciem ustrojstwa i dotykaniem do nadkola.
    To z kolei powoduje, że element nadkola rezonuje i słyszymy upierdliwy dźwięk.
    Lekarstwem jest kupienie tegoż paska lub... gumowej uszczelki o odpowiedniej średnicy i użycie jej zamiast paska. Czas życia podobny a uszczelek jest od czorta.

Podsumowanie tematu

✨ W Polonezie Caro Plus występują problemy z mikroprocesorowym sterownikiem, który powoduje samoczynne włączanie się wycieraczek i oświetlenia wnętrza, czasem powiązane z sygnałami kierunkowskazów lub świateł stop, a obecnie dziejące się losowo. Przyczyną mogą być uszkodzenia regulatora napięcia alternatora, który przy podwyższonych obrotach może generować napięcie powyżej 16 V, co wpływa na nieprawidłową pracę sterownika. Zaleca się wymianę regulatora, nawet jeśli pomiary napięcia wydają się prawidłowe. Inną możliwą przyczyną jest nieprawidłowe podłączenie wtyczki sterownika mikroprocesorowego, umieszczonego wysoko na nadkolu za bezpiecznikami, lub słaby kontakt masy przy obudowie sterownika. Dostęp do sterownika można uzyskać przez wyjęcie licznika lub od dołu bez konieczności demontażu licznika. Dodatkowo, w kabinie słychać impulsywne dźwięki (trajkotanie) związane z przekaźnikami lub elektrozaworem pochłaniacza par paliwa, który może rezonować na skutek uszkodzonego mocowania (skórzany pasek). Wtryskiwacze i linka prędkościomierza również mogą generować podobne odgłosy, szczególnie na zimnym silniku. Zaleca się sprawdzenie masy, wtyczek, regulatora napięcia oraz mocowania elektrozaworu, aby wyeliminować problemy z elektroniką i hałasami w Polonezie Caro Plus.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA