Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Podłączenie szczotek i zasilania w odkurzaczu zelmer admiral

potek159 23 Paź 2010 14:15 6720 8
  • #1 23 Paź 2010 14:15
    potek159
    Poziom 8  

    Witam Serdecznie, 116,5E
    Proszę o pomoc w podłączeniu szczotek i zasilania do silnika w odkuraczu zelmer Admiral Typ 116,5E bo ja nie bardzo mogę sobie przypomnieć jak było podłączone... Wymieniałem wirnik i łożyska i zapomniałem sobie naznaczyć gdzie co i jak było podpięte.
    Jak ktoś byłby tak miły i powiedział albo narysował na zdjęciu gdzie co ma być, był bym naprawdę bardzo wdzięczny.
    Podłączenie szczotek i zasilania w odkurzaczu zelmer admiral
    z plastikowej obudowy silnika wychodzi 4 przewody z wtykami. 2 krótsze do podłączenia zasilania, a 2 dłuższe do silnika chyba ponieważ przy silniku też jest 4 wejścia na wtyczki 2 od szczotek i 2 po bokach do wirnika.

    bardzo proszę o szybką pomoc.

    Proszę zapoznać się z tym tematem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html i ponownie zamieścić zdjęcie.
    mod. mrhari

    1 8
  • Pomocny post
    #2 23 Paź 2010 14:26
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    Szczotki już są połączone ze stojanem. więc pozostaje tylko zasilić stojan.

    Uzupełnij śrubkę na obudowie szczotkotrzymacza, dokręć wszystkie.

    0
  • Pomocny post
    #3 23 Paź 2010 14:31
    ROBSON33
    Moderator AGD

    Podłączenie szczotek i zasilania w odkurzaczu zelmer admiral

    1
  • #4 23 Paź 2010 14:35
    potek159
    Poziom 8  

    ale na szczotkach po bokach są miejsca na podłaczenie przewodów - wsuwek i mi się wydaje, ze chyba były tam jakieś podłączone...
    a wygląda to tak:

    Podłączenie szczotek i zasilania w odkurzaczu zelmer admiral

    MARCIN.SLASK napisał:
    Szczotki już są połączone ze stojanem.

    a więc jak widać szczotki nie są podłączone ze stojanem...

    więc chyba samo podłączenie stojana nie wystarczy?

    co do śrubki to nie da się jej tam uzupełnić wkręć bo jest tylko taki bolec w który wchodzi jedna strona i nie ma żadnego miejsca na śrubkę ;)

    a i dodam, ze jak podłączyłem pod szczotki zasilanie na samym początku bo myślałem, ze tak powinno być to aby zaiskrzyło delikatnie i dymek z wirnika się mały ukazał i wyłączyłem szybko, a jak teraz podłączam pod stojan to nic się nie dzieje...

    0
  • Pomocny post
    #5 23 Paź 2010 15:15
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD

    potek159 napisał:

    co do śrubki to nie da się jej tam uzupełnić wkręć bo jest tylko taki bolec w który wchodzi jedna strona i nie ma żadnego miejsca na śrubkę ;)


    Podłączenie szczotek i zasilania w odkurzaczu zelmer admiral

    Tam gdzie zaznaczyłem, to brak jej.

    Szczotki są podłączone. Odkręć obudowę szczotkotrzymacza, to zobaczysz, że ze stojana wychodzi sprężysta blaszka, która styka szczotkotrzymacza. Teraz tego nie widać.

    potek159 napisał:

    a i dodam, ze jak podłączyłem pod szczotki zasilanie na samym początku bo myślałem, ze tak powinno być to aby zaiskrzyło delikatnie i dymek z wirnika się mały ukazał i wyłączyłem szybko, a jak teraz podłączam pod stojan to nic się nie dzieje...


    Oj, nie spaliłeś wirnika?

    0
  • Pomocny post
    #6 23 Paź 2010 16:04
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD

    Przy podłączeniu zasilania bezpośrednio pod szczotki mógł zostać uszkodzony wirnik. Sprawdź więc czy napięcie wychodzi ze stojana na szczotki jeżeli tak, a szczotki nie sa jakoś zablokowane, czeka cie ponowna wymiana wirnika.
    pozdrawiam
    Ps obróć wirnikiem pół obrotu (odłączone napięcie) i zobacz czy nie będzie po podłączeniu miał "zrywu" to by świadczyło o przerwie w jego uzwojeniach.

    0
  • #7 23 Paź 2010 18:12
    potek159
    Poziom 8  

    dzieki Panowie za pomoc wszystko gra i buczy ;) z wirnikiem nic się nie stało na szczęście, szczotke też przykręciłem;) i popsuł też mi się przełącznik póki co zrobiłem bez niego tzw. na krótko i działa tylko we właściwym włożeniu wtyczki do gniazdka. A i rozpędza się dobrze, ciągnie, a jak wyłanczam go to nie wyłącza się normalnie tak jak wszystkie odkurzacze tylko szybko staje, tak jak by może gdzieś miał jakiś opór... a i na początku był dziwny taki zapach, ale to chyba z tego, ze nowy wirnik :D

    dzi_dziuś napisał:
    Ps obróć wirnikiem pół obrotu (odłączone napięcie) i zobacz czy nie będzie po podłączeniu miał "zrywu" to by świadczyło o przerwie w jego uzwojeniach.

    co do tego zrywu jak złożyłem cały silnik w plastikową obudowe i go włączyłem to zryw był silnika nagły i szybki, ale to chyba musi być ponieważ silnik ma mieć swoją moc....

    0
  • #8 15 Lut 2013 11:10
    xylometazol
    Poziom 2  

    Jak nazywa się ten kabelek co łaczy stojan ze szczotkami. Tam jest jakiś element elektroniczny. Co to jest?

    0
  • #9 15 Lut 2013 14:11
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD

    Zależy cz sam kabelek, czy z kabelek z dlawikiem.
    Jak to pierwsze do przewód kpl. :D, a to drugie to zespól dlawika, Symbol zależny od typu silnika.

    0