Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Migotanie ledów podczas ładowania akumulatora - Integra 64

23 Paź 2010 20:37 4287 30
  • Poziom 12  
    Witam.
    Mam podłączone ledy do jednego z wyjść na mojej centrali Integra 64.
    Zauważyłem od pewnego czasu, że gdy akumulator się ładuje i mrugnie dioda na płycie centralki to w tym samym czasie lekko daje się zauważyć mignięcie ledów podłączonych do wyjścia.
    Sprawdzałem już z innym wyjściami i dzieje się identycznie.
    Co może być powodem ?
    Z góry dzięki za pomoc.
  • Relpol przekaźniki
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    na pierwszym wyjściu mam sygnalizator akustyczny, drugie wyjście to zasilanie moduł do powiadamiania GSM ( Abratronik ), trzecie to właśnie owe ledy ( 4 moduły ), czwarte wyjście mam ogólne zasilanie.Do wyjście piątego też są podpięte ledy ( tylko minus ) a plus jest pobrany z wyjścia 4. Podobnie wyjścia 7 i 9. Reszta niewykorzystane.

    Mam wpiętą jedną czujką do systemu, jeden kontrakton ( który używam do sygnalizacji otwartych drzwi lodówki - w połączeniu z wyjściami 7 i 9 ) , radio linię satela ( 4-kanałową ), manipulator oczywiście
    Mam też akumulator 27Ah ( nowy ).
    Ogólnie to wszystko. System narazie jest dosyć ubogi.
    Troche przyznam że denerwujące są te przygasania ledów.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 20  
    A jakiej mocy masz transformator? Po drugie zgodnie ze specyfikacją ze strony producenta
    Cytat:
    Maksymalna pojemność akumulatora
    24 Ah

    Wypróbuj jeszcze takie rozwiązanie, zastosuj przekaźnik, może być sterowany z wyjść nisko prądowych. Minus LED do COM płyty, a plus do plusa akumulatora poprzez bezpiecznik.
  • Poziom 25  
    remolmar napisał:
    Co może być powodem ?

    Ano to, że zasilacz CA daje napięcie do ładowania akumulatora, to jest jakieś 13,5-13,8V, a CA co jakiś czas sobie go wyłącza i pobiera prąd z akumulatora, w tym czasie mierząc jego napięcie (jak jest za niskie to pojawia się awaria). Wtedy napięcie ma niższą wartość, równą napięciu akumulatora. Oczywiście na wyjściu masz jeszcze pomniejszone o spadek na elementach półprzewodnikowych. W niektórych prostych instalacjach opartych o pewne CA da się usłyszeć spadek natężenia dźwięku z sygnalizatorów dokładnie z tego samego powodu.

    Aby nie migało, należy wstawić jakiś stabilizator pracujący przy niskiej różnicy napięcia wejściowego do wyjściowego.

    Jeżeli masz tyle urządzeń zasilonych, należałoby zrobić bilans prądów wg wytycznych producenta z instrukcji instalatora. Należy pamiętać, że pobór prądu przez sygnalizatory nie jest tak istotny - przez czas trwania sygnalizacji alarmowej mogą razem z resztą odbiorników przekraczać wydajność zasilacza i pobierać prąd z akumulatora. W tej sytuacji tylko nie należy przekraczać max. wartości prądów wyjść i zaleceń producenta co do max. obciążenia w alarmie.
    Natomiast gdy sygnalizatory nie są aktywne, musi wystarczyć prądu z zasilacza CA do ładowania akumulatora.

    Jeżeli do wyjścia jest cały czas podłączone galwanicznie obciążenie, to rezystor nie jest potrzebny i możesz go usunąć. Dodatkowo zaoszczędzisz 11mA :D Co do transformatora, to w zasadzie zmierz napięcie, czy nie spada poniżej znamionowego. Prąd z niego też można zmierzyć, aby mieć całkowitą pewność, że jego moc wystarcza.
  • Poziom 12  
    dzięki za wyczerpujące info o moim problemie. posprawdzam napięcia na wyjściu z centrali oraz napięcie na aku i na zasilaczu.
    Co do rezystora wpiętego do wyjścia - jesli go niebęde miał to nawet przy niezałączonym wyjściu ledy podłączone do tego wyjscia lekko świecą.
    Co do ilości podłączonych elementów do centrali to chyba niema ich tak wiele. Pisałem wcześniej w postach.

    Jedyna rzecz która mnie zastanawia to jest kwestia doładowywania aku. Dzieje się to prawie non-stop. Dioda od ładowania aku zapala się przynajmniej dwa razy na minutę nizaleznie od tego czy jakieś ledy się świecą czy nie.
    Moja centrala jest zamontowana w jednym miejscu a sam aku w drugim końcu mieszkania. Niewiem czy ta odległość ma wpływ na doładowywanie aku.
    Próbowałem odłączyć aku i ku mojemu zdziwieniu dioda na centrali ( ta od ładowania aku ) też daje info o ładowaniu a ledy podłączone do wyjść bardziej przygasają.

    czy taki stabilizator wystarczy Link
  • Poziom 25  
    remolmar napisał:

    Co do ilości podłączonych elementów do centrali to chyba niema ich tak wiele. Pisałem wcześniej w postach.

    Nie oczekuj, że ktoś z forum za Ciebie policzy.
    remolmar napisał:
    Moja centrala jest zamontowana w jednym miejscu a sam aku w drugim końcu mieszkania. Niewiem czy ta odległość ma wpływ na doładowywanie aku. Próbowałem odłączyć aku i ku mojemu zdziwieniu dioda na centrali ( ta od ładowania aku ) też daje info o ładowaniu a ledy podłączone do wyjść bardziej przygasają.

    Ręce opadają :cry: Może napisz od razu, jakiej mocy są te Twoje LEDy.
  • Poziom 12  
    nieoczekuję że ktoś za mnie policzy ale tylko informuję że kilka taśm ledowych o standardowej długości ( 3 ledy na taśmę ) normalnej mocy tj. takiej jakie sprzedają w każdym sklepie elektronicznym nie może powodować przecież jakiś przeciążeń. ( 4,8Wata na metr taśmy ) ja mam kilka odcinków po 5cm.
    A poza tym napisałem chyba wceśniej że nawet włączenie jednej z nich powoduje migotanie - przygasanie w momencie doładowywania aku.
  • Poziom 12  
    Witam,

    Zmierzyłem wczoraj napięcia w moim układzie tj.

    napiecie na wyjściu zasilacza 26.4V
    napięcie na wyjściu centrali gdzie podłączone są ledy 16.3 - do 16.5
    napięcie na akumulatorze 14.7-15

    koledzy radzili wczoraj o stabilizatorze napięcia - mógłby mi ktoś podesłać jakiś link z układem który mógłbym zastosować
  • Poziom 26  
    Kombinujesz cały czas jak koń pod górę. Zrób jak napisał Joy i napisz o efektach.
  • Poziom 12  
    kolega Joy napisał wczoraj że mam zastosoać przekaźnik. Rozumiem tak jak napisał minus ledów podpiać do wyjścia nisko-prądowego centrali a plus ( przez bezpiecznik ) prosto do aku.
    A ten przekaźnik to w którym miejscu ?

    bo szczere się juz zagubiłem :)

    pozdrawiam
  • Poziom 20  
    Minus LED do COM centrali, plus przez styki przekaźnika następnie przez bezpiecznik do plus akumulatora. Przekaźnik sterowany przez wyjście, no chyba że mają świecić na stałe, to nie dajesz przekaźnika. Jak podłączyć przekaźnik, czytaj instrukcję jest nawet rozrysowane.
  • Poziom 12  
    Witam,

    ponownie wracam do tematu. Zakupiłem układ z przekaźnikiem firmy Pulsar AWZ - 510 zastosowałem się do zaleceń kolegi Joy-a ale niestety problem pozostał.
    Podłączyłem jeszcze inaczej cały mój układ.
    Minus Led do AKU a plus też do AKU poprzez styki przekaźnika C i NO. Wysterowywanie ledów podłaczyłem pod wejście sterujące przekaźnika. Problem pozostał.

    Jeden instalator proponował mi układ z kodensatorem który niby miał przeciwdziałać spadkom napięc podczas doładowywania Aku co objawia się w moim przypadku mignięciem ledów. Jednak nie za bardzorozumiełem jego intencje. może ktoś z szanownych forumowiczów mógłby coś pomóc?

    Ostateczenie aby sprawdzić wszystko spróbowałem układ z osobnym zasilaczem do ledów i obyło się bez migotania ledów. Jednak taki układ mnie niezadowala gdyż w przypadku braku zasilania nie uzyskam oświetlenia w mieszkaniu.

    pozdrawiam i czekam na propozycje
  • Poziom 20  
    Zastosuj stabilizator napięcia na zasilaniu led np na 12V lub 9V i sprawdź czy mrugnie.
  • Poziom 12  
    dzięki za zainteresowanie - a są może jakieś gotowe układy takich stabilizatorów. generalnie nie interesuję się aż tak bardzo elektroniką stąd moje może głupawe pytania.
    własnie przed chilą znalazłem taki układ gotowy do zamotowania http://www.pulsarsc.com.pl/pl/panel.php?lang=PL&m1=1&m2=16&m3=2

    model RN250 lub RN500

    co sądzisz ?
  • Poziom 20  
    A mam jeszcze pytanie, zworka od ustalania prądu ładowania rozwarta, czy zwarta. A co do RN-ów to zmierz najpierw do jakiego poziomu spada napięcie przy ładowaniu aku. Bo zgodnie z notą katalogową, jak napięcie na wejściu będziesz miał poniżej 12V to na wyjściu też będzie poniżej.
  • Poziom 12  
    zworkę od ładowania miałem jakiś czas zwartą i teraz mam rozwartą - nierobiło to różnicy - migotało bez zmian.
    spradzę jak jest z napięcięm na aku podczas ładowania ( doładowywania ) ale wydaje mi się że jest to coś kolo 20V, a spadek podczas mignięcia ledów jest około 0,5V

    Myślałem też o zatosowaniu układów ADC255 z oferty Pulsar-a - może zamiast tego RN-a
  • Poziom 23  
    Już Ci wcześniej pisali, żeby zrobić bilans prądowy...

    Nie jest sztuką postawic super wielki akumulator, tylko tak rozbić obwody na osobne zasilacze z mniejszymi akumulatorami żeby wszystko działało prawidłowo.

    1 - wstaw "normalny" akumulator, chociaż na próbe, np 17-18 Ah
    2 - odłącz na chwile moduł GSM, niektóre urzadzenia potrafią pobrać chwilowo nawet do 1,5A, jeśli pracuja na niskim poziomie sygnału

    Pamiętaj też o max. obciążalności prądowej wyjść OC, sprawdź miernikiem ile prądu pobiera twój układ diód, zasilając go tak na krótko z akumulatora. (cały pojedynczy obwód odłączony z któregokolwiek wyjścia)
  • Poziom 12  
    niestety niemam możliwości wstawienia innego AKU jak ten co posiadam.

    mój układ ledów pobiera 78,4mA ( większy ) i mniejszy 22mA.
    zmierzyłame też napięcia :

    - napięcie zasilania płyty centrali 22V

    - napięce na AKU podczas załączenia ledów 13,71 a podczas mignięcie diody "charge" na płycie głównej spada na ułamek sekundu do 13,34V - w ten sam ułamek sekundy migota listwa ledowa

    - napięcie na wyjściu gdzie podłaczone są ledy ( te mniejsze ) 13,48V i spada do 13,03V przy mignięciu.

    Rozmawiałem dzisiaj z technikiem z Satela i naświetlił mi następującą sprawę. Spadki napięcia podczas testowania napięcia na AKU są jak najbardziej prawidłowe, ponieważ przy sprawdzaniu napięcia alarm obniża napięcie - i stąd moje migotanie. Zapytał mnie czy moje taśmy ledowe podłączone do systemu posiadają układ źródła prądu ??? Odpowiedziałem że niewiem i jak mam to stwierdzić ? Spytał czy na taśmie ledów są tylko zwykłe mikro rezystory czy jakiś np. mały układ scallony, bo jeśli mam takie z rezystorami to znaczy że spadki są spowodowane właśnie takim rodzajem taśm ledowych.

    Co Wy o tym sądzicie ?
  • Poziom 20  
    Stabilizator to gotowy układ np. LM 7812 , kosztuje dosłownie grosze (poszukaj na prąd 1A)

    Migotanie ledów podczas ładowania akumulatora - Integra 64
  • Poziom 25  
    Kaz K napisał:
    Stabilizator to gotowy układ np. LM 7812 , kosztuje dosłownie grosze (poszukaj na prąd 1A)


    Tylko nie chciało Ci się sprawdzić, że ten stabilizator pracuje poprawnie od napięcia wejściowego 14,6V. Takiego nie ma w CA, co najwyżej 13 z kawałkiem. Więc się nie nadaje.
  • Poziom 12  
    Wypróbowałem układ LM 7218 - niestety ledy migotaja dalej.
    Kilka dni temu zakupiłem na allegro regulowany stabilizator napięcia - niestety i on niezdał egzaminu.
    Jednak w jednym ze sklepów z częściami elektronicznymi sprzedawca nasunoł mi pewną myśl, otóż to nie stabilzacji napięcia a prądu możliwe że potrzebuję !!! I tak zmierzyłem dzisiaj jak prąd zachowuje się podczas migotania ledów. W przypadku mojego układu " większych ledów " prąd spada z 79,2mA do 70 a nawet 69mA..... czy to myślicie że dobry kierunek rozwiązania mojego problemu ? nadmienię że układ ledów pobiera 83mA gdy podłączam go bezpośrednio do AKU Może potrzebowałbym układu stabilizującego prąd i napięcie ?

    pozdrawiam
  • Poziom 20  
    Jeśli tak bardzo drażni Cię to migotanie, to zastosuj kosztem jasności stabilizator na 9V tj. LM7809, mam jeszcze jedną propozycję w szeregu daj diodę prostowniczą np. 1A i równolegle z ledami kondensator np 1000µ na 16V.
  • Poziom 22  
    Cytat:
    - napięcie na wyjściu gdzie podłaczone są ledy ( te mniejsze ) 13,48V i spada do 13,03V przy mignięciu.

    Cytat:
    prądu możliwe że potrzebuję !!! I tak zmierzyłem dzisiaj jak prąd zachowuje się podczas migotania ledów. W przypadku mojego układu " większych ledów " prąd spada z 79,2mA do 70 a nawet 69mA..... czy to myślicie że dobry kierunek rozwiązania mojego problemu ? nadmienię że układ ledów pobiera 83mA gdy podłączam go bezpośrednio do AKU Może potrzebowałbym układu stabilizującego prąd i napięcie ?

    Zastosuj źródło prądowe np. na LM317, schemat w tym wątku Link

    Nie stosuj R2 (potencjometru) tylko jeden rezystor R1. Oblicz tak rezystor żeby uzyskać prąd ok 50mA, wyjdzie około 25Ω. Co prawda nie będziesz miał wtedy pełnej jasności ale nie powinno mrugać. Ewentualnie możesz poeksperymentować z wartością R1 tak aby zwiększyć jasność ale żeby LEDy nie mrugały.
  • Poziom 12  
    joy napisał:
    Jeśli tak bardzo drażni Cię to migotanie, to zastosuj kosztem jasności stabilizator na 9V tj. LM7809, mam jeszcze jedną propozycję w szeregu daj diodę prostowniczą np. 1A i równolegle z ledami kondensator np 1000µ na 16V.


    witam , sorki za małe opóźnienie ale przedświąteczne przygotowania zajęły mi więcej czasu niż się spodziewałem.

    A więc wacając do tematu migotania ledów , chciałbym zapytać kolegę Joy-a czy układ ze stabilizatorem który rozrysowałem jest poprawany.
    Czy pomysł z diodą prostowniczą to dalsza część tego układu czy jest to inne rozwiązanie ?
    bo niedokońca rozumiem czy układ stabilizatora Lm7809 to jedno a układ z dioda i kondensatorem to drugie rozwiązanie ?