Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Man Tga] Bez zapłonu nie ma świateł postojowych.

24 Paź 2010 02:11 3340 1
  • Poziom 13  
    Witam. Problem jest następujący:
    Bez zapłonu nie ma świateł postojowych.
    Na zapłonie światła postojowe załączają się 3 sekundy, i dopiero są światła mijania jak im się chce raz są a raz nie ma. Przełącznik od świateł wymieniony i dalej to samo. Światła mijania działają jedynie na odpalonym Manie. Myślałem ,że to przez to ,że wtedy w instalacji jest 28V ale pod prostownikiem jest to samo, nie działają na zapłonie. Nie można się połączyć komputerem z zbr, ffr z edc,ecas i itp. bez problemu się łączy.
    Podmieniłem zbr2 z innego mana ale dalej to samo. Jak załącza się zapłon i przełącznik od świateł (ten od pozycyjnych i mijania) jest włączony naa mijania to pisze ,że uszkodzony przełącznik świateł mijania a jak pozycyjnych to adekwatnie ze zmianą nazwy światła. Nie ma zasilania 21V na przełączniku bez stacyjki na przewodzie 30080 tylko nie mogę go znaleźć na schemacie jakby co to przełącznik s111 muszę mieć schemat z innymi numerami przewodów. Nie działają przeciwmgielne oraz regulacja wysokości świateł mijania, i tylko jest blina nie załączają się na stałe drogowe. I jak da się obciążenie np: wrzuci wsteczny to delikatnie mignie dioda w klawiszu do przeciwmgielnych ale masa ok.
    Masy posprawdzane ,żadnych uszkodzeń nie widać, nigdzie nie ma żadnej zieleni, bezpieczniki ok te w desce i te na silniku, nic nie widać żeby było pourywane, przełącznik od świateł na 100% dobry. Jutro ponowie temat ale liczę na jakiejś wskazówki mojego problemu pozdrawiam
  • Poziom 25  
    Pisalem Ci juz na "Wadze Ciezkiej" troche info .Dopisales ,ze nie masz napiecia na 30080 na przelaczniku S111.Ponawiam ..... tam powinno byc stale napiecie 24V z baterii. Jak nie ma to sprwdz bezpiecznik F534 na DODATKOWYM panelu bezpiecznikow ,tuz przed ZBR.
    Jak znajdziesz juz stale napiecie na bezpieczniku i wlaczniku i dalej bedzie lipa to pomyslimy cos wiecej :) .

    Delikatne mryganie kontrolki swiatel przeciwmgielnych jest norma , a jezeli zapala sie mocniej przy wstecznym to masz przebicie na przewodach ,czesto przyczyna jest mokre gniazdo do przyczepy.Jak nie ma bledow i jak podczas wlaczania przeciwmgielnych nie pojawia sie na kokpicie "R" to nie martwilbym sie o to .