Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem ze wzmacniaczem- Yamaha Pianocraft MCR 840

Rysiekm20 24 Oct 2010 12:04 8992 7
    Rysiekm20
    Level 10  
    Witam Wszystkich.

Zakupiłem Yamahe Pianocraft MCR 840 i mam taki problem a mianowicie chciałbym się dowiedzieć czy to jest normalne czy nie.
    Moja yamaha po zwiększeniu głośności na 3/4 mocy się wyłącza. Zrobiłem tak 3 razy i wylądowała w serwisie bo wzmacniacz całkiem przestał działać.
    Wzmacniacz wrócił z serwisu działa ale nadal się wyłącza przy zwiększeniu głośności. Przy mniejszej skali głośności działa normalnie.
    Dzisiaj się zdziwiłem gdy odkryłem że na jednej płycie z muzyką spokojną wzmacniacz działa do max głośności i się nie rozłącza, a gdy włożę płytę z muzyką o ciężkim brzmieniu to wtedy się rozłącza.
    I tak jak wcześniej pisałem chciałbym się dowiedzieć czy to jest normalne czy nie?

Pozdrawiam.

Temat postu jest nadal niewłaściwy.
    Regulamin pkt. 11.
    GM
    Irvine Kinneas
    Level 17  
    Możliwe że wzmacniacz się przesterowuje zbyt wysokim poziomem sygnału na wejściu i pojawia się napięcie stałe na wyjściu i w tym momencie zabezpieczenie odłącza kolumny, aby nie uszkodziły się. Także zachowanie o jakim piszesz jest "normalne".

P.S.
    Jest to tym bardziej realne, ponieważ większość współcześnie wydawanych płyt jest masterowana w taki sposób aby ogólny poziom głośności był jak najwyższy przez co zapis traci dynamikę ale zyskuje na głośności(ostatni album Metallicy to idealny przykład tego działania).
    Rysiekm20
    Level 10  
    Zawsze mi się wydawało że jeżeli producent ustawił taką skale głośności to można dawać na max, a nie po to że po włożeniu płyty mam myśleć czy można dać głośniej czy nie.
    Tym bardziej że wcześniej tak zrobiłem 3 może 4 razy i już wzmacniacz w ogóle nie chciał się włączyć.

Pozdrawiam
    000andrzej
    Level 37  
    To co Irvine pisze to są prawdopodobne przyczyny i skutki, natomiast wzmacniacz powinien wzmacniać w pełnym zakresie.
    Jakie tam powinny być impedancje kolumn, a jakie Ty podłączasz? Jeśli masz podłączone prawidłowe to reklamuj w serwisie tą naprawę.
    W serwisie jeśli nawet usunęli usterkę, to nie ustawili tak, by się nie wyłączał.

Czy w środku są oryginalne tranzystory, czy jakieś słabsze zamienniki?
    Rysiekm20
    Level 10  
    Wzmacniacza nie rozkręcałem więc nie wiem jakie są tranzystory a i tak się na tym nie znam. Kolumny mam oryginalne które były w zestawie, sprawdzałem czy się będzie rozłączał po odpięciu kolumn i tak niestety się wyłącza.
    Najgorsze jest to że gwarancja jest przez sklep. Nie ma kontaktu do serwisu bo tak to sam bym tam zadzwonił i się dowiedział.
    Irvine Kinneas
    Level 17  
    Możliwe że producent przesadził z czułością wejść(np. zbyt płytka pętla sprzężenia) przez co szybko dochodzi do przesterowania.

000andrzej wrote:
    natomiast wzmacniacz powinien wzmacniać w pełnym zakresie

Nie do końca masz rację. Maksymalna moc oddawana przez wzmacniacz bez przesterowania niekoniecznie musi być w skrajnym położeniu potencjometru oznaczonym "max". Położenie potencjometru nie odzwierciedla mocy oddawanej przez wzmacniacz, często maksymalna moc oddawana bez zniekształceń przypada dużo wcześniej niż koniec skali potencjometru(bardzo często w końcówkach estradowych jest tak że przy maksymalnym "otwarciu" potencjometrów zaczyna działać ogranicznik, a ich "pełna moc przypada na ok 3/4 zakresu regulacji").
    000andrzej
    Level 37  
    Zobacz czy masz może w menu ustawienia głośności z poszczególnych źródeł sygnału. Widzę, że to nowy sprzęt, więc jak masz gwarancję - reklamuj (po tym jak się upewnisz, że z ustawieniami wszystko OK).

Jeśli wzmacniacz byłby przesterowany (czyli głośność za duża) - miałbyś zniekształcony dźwięk ale nie powinien się wyłączać.

Edit - Zanim dojdzie do wyłączenia z powodu przesterowania będzie słyszalny zniekształcony dźwięk. Więc i tak się słuchać nie da. Być może że to jakiś wynalazek Yamahy, w celu ochrony wzmacniacza. Po sprzęcie można sądzić, że jest sterowany prockiem, więc wszystko jest możliwe. W każdym razie trzeba to usłyszeć od producenta (czy też serwisu). W każdym razie w manualu tego nie ma, dlatego śmiem twierdzić, że to nie jest normalny objaw.
    Rysiekm20
    Level 10  
    Znalazłem kontakt do serwisu Yamahy w Markach (Audioklan).
    Jutro tam zadzwonię i zobaczę co powiedzą.
    Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Ps: Dzwoniłem dzisiaj ( 25.10) do serwisu Audioklan i serwisant powiedział mi że jest to normalne bo dochodzi do przesterowania.