Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jakie kolumny do denon 710ae -wyjście 2x85w

speeds 24 Oct 2010 18:36 4830 20
Renex
    speeds
    Level 10  
    Witam. Od razu zaznacze ze poszperałem trochę w opcji szukaj ale nie zmalazłem ttego co mnie interesuje.
    Pytanie jak w temacie. Kupilem denona jakiś czas temu i w tej chwili grają mi kolumny yamaha 6ohm 80w zapożyczone z kina domowego.
    Chcę dokupić porządne kolumny ale wiem ze nie mogą być też za mocne.
    Co wybrać?
    Parametry denona to 50+50w przy 8ohm
    lub 2x 85w 4ohm
  • Renex
    emil_elektryk
    Level 21  
    Jeśli chcesz aby wzmacniacz pracował przy obciążeniu 4Ohm to kup do niego głośniki o mocy znamionowej(tej prawdziwej) około 70-90W.Najlepiej aby wzmacniacz był troszeczkę mocniejszy od kolumn z racji lepszej kontroli wzmacniacza nad głośnikiem niskotonowym.Pozdrawiam
    ARCAM TEAM
    Level 16  
    Ja bym nie szalał tak z kolumnami 4 ohm do tego wzmacniacza.
    Impedancja większość kolumn nawet 8 ohm spada do min 3,6 ohm.
    Ten Denon mistrzem wydajności nie jest

Dodano po 2 [minuty]:

Ile pieniędzy na głośniki,jakie pomieszczenie,czego słuchasz,czego oczekujesz,nowe używane?
  • Renex
    emil_elektryk
    Level 21  
    Ale skoro producent przewidział możliwość podłaczenia zestawów o impredacji 4ohm to nie widzę żadnego problemu.Pozdrawiam serdecznie.
    speeds
    Level 10  
    producent podaje że mozna podpiąć na a lub b 4-16ohm
    lub a+b 8-16ohm
    emil_elektryk
    Level 21  
    Tak ale autor tematu raczej nie chce budować zestawu z 4 kolumn tylko zwykłe stereo.
    ARCAM TEAM
    Level 16  
    emil_elektryk wrote:
    Ale skoro producent przewidział możliwość podłaczenia zestawów o impredacji 4ohm to nie widzę żadnego problemu.Pozdrawiam serdecznie.

Ja też nie widzę problemu,ale jak będzie się zachowywał wzmacniacz po spadku impedancji kolumn np do 3,3 to już inna bajka.
    speeds
    Level 10  
    czyli słabsza kolumna czy mocniejsza? na wyjsciu 85w to dobry bedzie głośnik 120w? 200w? czy 80?
    emil_elektryk
    Level 21  
    Najlepiej aby głośnik był troszeczke słabszy od wzmacniacza,tak jak pisałem około 70-90W i będzie dobrze grać.
    ARCAM TEAM
    Level 16  
    emil_elektryk wrote:
    Najlepiej aby głośnik był troszeczke słabszy od wzmacniacza,tak jak pisałem około 70-90W i będzie dobrze grać.

Trochę wiesz o audio,"ale nie wiesz w którym kościele dzwonią ";-)
    Ten wzmacniacz ma 2x50Watt 8ohm i 2x85Watt 4ohm jeżeli się nie mylę.
    Owszem jak dasz ciut większy wzmacniacz to i może będzie lepsza kontrola,ale moim zdaniem ważniejsze jest to jak się zgra ten wzmacniacz z danymi kolumnami.
    Gdy impedancja spadnie poniżej 4 ohm to już tej kontroli ten wzmacniacz nie będzie miał takiej.

Dodano po 3 [minuty]:

Cały czas nie odpowiadasz na podstawowe pytania.
    Ile pieniędzy masz na wzmacniacz,jaką muzykę słuchasz,ma być nowy używany,jaki duży pokój masz?
    speeds
    Level 10  
    wzmacniacz już mam -denon 710ae i dame tak jak podalem 2x85 lub na podwojnym 2x50
    Tylko nie wiem jakie dac kolumny bo narazie to mi graja zapozyczone z kina yamahy 80w i slabo to współgra, a pozatym no są zapozyczone wiec chce kupić dobre kolumny do stereo. Cena? no niech 2000zł za sztuke nie przekroczy.
    Słucham alternatywy, elektro, dub wiec bas by mógł być przyzwoity, ale zdarzy się ze Chopina na klawiszu też włącze.
    Pokój 40m2
    ARCAM TEAM
    Level 16  
    Oczywiście miałem na myśli kolumny a napisałem wzmacniacz ;-)

Dodano po 3 [minuty]:

4000zł za kolumny to już całkiem sporo pieniędzy .
    Radzę odsłuch na wzmacniaczu swoim w salonie audio jakimś.
    Zaproponować do przesłuchania zawsze można :-)
    speeds
    Level 10  
    zrobię odsłuch
    A kolumny w końcu będa na kilka długich lat więc raz a dobrze. Rate się zeźmie i nie bedzie źle :p

na stronie
    http://audio.com.pl/testy/denon-dcd-710ae-+-pma-710ae:2
    przeczytałem że:
    aboratorium Denon-PMA710AE

Denon ostrożnie określa moc swojego wzmacniacza, deklarując 2 x 85 W przy 4 omach. Urządzenie radzi sobie jednak dużo lepiej, w stereo 710-tka produkuje 2 x 104 W przy 4 omach i 2 x 69 W przy 8 omach, a moc limituje zasilacz, bo same końcówki potrafią jeszcze więcej - 81 W przy 8 omach i 119 W przy 4 omach.

to może jakieś mocniejsze kolumny?
    ARCAM TEAM
    Level 16  
    Dokładnie,ale czy to prawdziwe czy tylko chwyt,żeby klient kupił ;-)
    Być może nie spieram się mój były Denon 1500AE miał na papierze 70/140 a w teście audio sam zobacz 128/? już nie pamiętam ;-)
    speeds
    Level 10  
    to krotko! mocniejsze czy słabsze. nikt nie wie?
    gosztekseba
    Level 31  
    Tonsil Maestro II 180 byłyby dobrym wyborem i w 2000zł zmieściłbyś się bezproblemowo w parze a nie jednej sztuce. Mocowo to zależy ja przykładowo zawsze wole mieć mały zapas kolumny nad wzmacniaczem. Znając moich kolegów nieraz potrafią przekręcić Volume do końca a więc wolę mieć ten zapas aby nie spalić kolumn a wzmacniacz powinien wytrzymać te parę minut przeciążenia a i takich dużych zniekształceń nie ma aby zniszczyć nimi też kolumny. Pozdrawiam
    ARCAM TEAM
    Level 16  
    A ja nie wiem czy Maestro w 40 mkw dadzą radę z tym wzmacniaczem który jest jednak przymały trochę i do Maestro i ogólnie do 40mkw
    speeds
    Level 10  
    help.NAdal nic konkretnie nikt nie napisał. a jak już ktoś to drugi to podważa. To jak ma być? jaka zasada-mocnijsze kolumny czy słabsze od wzmacniacza?
    dues
    Level 28  
    Kolego Maestro to 90dB, u mnie grały pod wzmacniaczem 2x30W. Ale skup się wreszcie na jakości kolumn a nie ich mocy bo rozpoczniesz kolejną bezsensowną wymianę zdań. Zwróć uwagę na STX FX-300.
    zukzukzuk
    Level 21  
    speeds wrote:
    help.NAdal nic konkretnie nikt nie napisał. a jak już ktoś to drugi to podważa. To jak ma być? jaka zasada-mocnijsze kolumny czy słabsze od wzmacniacza?

Wiele czasu traci się na forum w temacie "tyle wat ma kolumna, jaki wzmacniacz dobrać"?

Potem czasami jest stek czasami bezsensownych rad...

Generalnie - zawsze mocniejszy (nawet sporo) i przede wszystkim WYDAJNIEJSZY, radzący sobie ze spadkami impedancji wzmacniacz jest lepszy do większości kolumn o średniej i niskiej skuteczności (nawet maluch), niż ten słabszy.

Warunkiem jest użytkowanie zestawu z głową (i ze słuchem) - tak aby nie przesterować wzmacniacza, albo nie doprowadzić do przekroczenia granicy wytrzymałości głośników w kolumnach (tu nie ma konkretnych instrukcji). Jednak porządne przetworniki wytrzymają więcej "dobrych" watów, niż mnie "złych" z np. przesterowanego wzmacniacza.

Ale, czasami wzmacniacz, który jest słabszy "na papierze" radzi sobie znacznie lepiej z głośnikami, niż ten teoretycznie, nawet znacznie mocniejszy.

Teoretycznie jest sporo parametrów elektrycznych , które wpływają i oddziaływują wzajemnie na to i owo. Tak do końca, to chyba NIKT nie opracował wzorca PEWNOŚCI, ze to ZAGRA z tamtym.
    Dlatego - nie ma jak praktycznie próbować:)
    Są w audio rzeczy, o których fizjologom się nie śniło:):):)

Z bardzo skutecznymi kolumnami jest już różnie. Spotkałem się z sytuacją, gdzie wzmacniacz (bardzo wydajny) dosłownie "skrzeczał" w połączeniu z wysoko skutecznymi kolumnami (ok. 100 dB).

A co do tematu.
    Pokój spory! Żeby go wypełnić muzyką (tu również zasada naszych, prywatnych preferencji - co i jak głośno kolumny maja grać?), możesz potrzebować naprawdę dużych zestawów.
    Za 4 kzł, nawet na 40m można kupić używane kolumny, że hoho:)
    Tylko czy wzmacniacz podoła? Jest z dość średniej półki.
    Lecz jak pisałem - jeśli nie sprawdzisz tego praktycznie - nie będziesz wiedział na 100%.

Pozdrawiam!

P.S.
    Jak posłuchasz/przetestujesz trochę nowych konstrukcji i chciałbyś je porównać z tym, co oferują stare, to przed wyborem zapraszam do siebie, posłuchać kilkunastoletnich z podobnego przedziału cenowego...
    Oczywiście - jak będziesz chciał i ochotę miał:)
    Lepiej chyba stracić przed wyborem trochę czasu i parę złotych, niż np. po miesiącu odsprzedawać kolumny ze sporą (zwłaszcza nowe) nieraz stratą?