Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uszkodzony wyłącznik w wiertarce BOSCH CSB 800-2RE

andy1978 24 Oct 2010 21:53 23549 24
Suntrack
    andy1978
    Level 16  
    Witam. Posiadam wiertarkę taką jak w temacie. W wiertarce uszkodzeniu uległ wyłącznik, poza tym jest sprawna. Stwierdził to serwis. Wymiana na oryginalny w serwisie nie wchodzi w grę - zbyt drogo.
    Czy można samemu jakoś go naprawić a może zamiennik od jakiejś innej (niekoniecznie z reg. obrotów).
    Aha w serwisie nie chcieli powiedzieć co konkretnie padło w tym wyłączniku.
    proszę o pomoc.
  • Suntrack
    iku18
    Level 19  
    To drogi młotek więc naprawa włącznika się opłaci, niestety ten wyłącznik jest drogi i dla tego serwis "aż tyle" chciał. Emil
    andy1978
    Level 16  
    iku18 dzięki za zainteresowanie moim problemem ale za bardzo w niczym mi to nie pomogło.
    Planuję zakupić za parę groszy włącznik z jakiejś chińskiej wiertarki nawet bez reg. obrotów. Tylko czy on nie uszkodzi po jakimś czasie tej wiertarki. Obroty mogę regulować za pomocą urządzenia na bazie AVT-1007.
    ElDiablo1212
    Level 18  
    Tego wyłącznika już nie naprawisz. Możesz zastosować jakiś tani chiński wyłącznik ale nie zapomnij o ograniczniku na lewych obrotach te wiertarki nie przepadają za lewymi obrotami.
    iku18
    Level 19  
    taki wyłącznik u producenta kosztuje około 100 zł, w serwisie zapłacisz z wymianą koło 200zł, idź do serwisu i powiedz żeby wstawili coś aby pasowało do obudowy, być może CP 34 bez regulacji będzie dobry. zapytaj i napisz o wynikach. pozdrawiam
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    iku18 wrote:
    taki wyłącznik u producenta kosztuje około 100 zł, w serwisie zapłacisz z wymianą koło 200zł, idź do serwisu i powiedz żeby wstawili coś aby pasowało do obudowy, być może CP 34 bez regulacji będzie dobry. zapytaj i napisz o wynikach. pozdrawiam

Czy kol. wie o czym pisze? Wył. do tej wiertarki to 244zł netto.
    Sławek K
    Level 22  
    To co pisze p. Mirek o cenie wyłącznika 244 złotych poddaje w wątpliwość celowość jej naprawy częściami z serwisu.
    Wiertarkę tę, sprawna można kupić z drugiej ręki za ok 100 z wahaniem w obie strony . Cóż taki jest los uszkodzonych narzędzi- złomowisko, nawet tych drogich, lub aukcja gdy jakiś hobbysta odtworzy z 2-3 jedną.
    pozdrawiam Sławek
  • Suntrack
    siwy1956tbg
    Level 12  
    Jeśli ta wiertarka jest "biewypracowana", czyli; przekładnia ładna, uchwyt (futerko) ułożyskowanie, obudowa nie "wytłuczona- chodzi o mocowanie stojana- to możnaby zastosować włacznik od np. GSB 18-2 RE do tego zamocować przełącznik lewo/prawo i to powinno wytrzymać spokojnie. Bo powyższy oryginalny włącznik jest drogi, a to co proponuję to nie powinno przektoczyć jakieś 100zł netto. A połaczenia polecam ze stony BOSCH`a;

http://www.powertools-aftersalesservice.com/public/boschprof/service?p_p_id=BoschWSRP&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_BoschWSRP_wsrp-urlType=blockingAction&_BoschWSRP_wsrp-navigationalState=%2FWFS%2FPTASA-PT-SIS-Site%2Fpl_PL%2F-%2FPLN%2FViewProduct-Dispatch%3Bpgid%3Db43eb54d56f28a406a87a95bbdd5b_1g-eWy%3Bsid%3DtSCB1DtnYQmE5nepGTANLjTsfh7iFPBZ1uA%3D&_BoschWSRP_proxyportlet-remoteInvocation=true
    andy1978
    Level 16  
    A czy od takiej wyłącznik będzie pasował: WIERTARKA BOSCH CSB 680-2RE 680W
    siwy1956tbg
    Level 12  
    Powinien się nadać, jedynie polecam wejść na stronę Bosch`a i podpiąć podobnie kabelki jak w tej wiertarce. Po prostu podepnij w młotku ten włącznik tak samo jak w wiertarce i powinien hulać. jeśli jest dobry. Bo dość często siada przełącznik lewo/prawo jeśli stosuje się wiertarkę typu csb 680 jako "wkrętarki". A cha, nie pamiętam czy grubość przycisku bedzie pasował w otwór, ale powinien.
    Sławek K
    Level 22  
    andy
    odgrzebałem twój temat ponieważ właśnie dzisiaj nareperowałem swoją taka samą wiertarkę z takim samym problemem- braku możliwości załączenia. u mnie problem polegał na zaśniedziałych stykach wsuwkach do wyłącznika . jeżeli już naprawiłeś to OK , a jeżeli nie to może akurat u ciebie to samo....
    sławek
    andy1978
    Level 16  
    Odświeżam temat bo dalej borykam się z problemem wyłącznika. Na bazarze kupiłem niesprawną wiertarkę GSB 18-2 RE (uszkodzony komutator) ale wyłącznik podobno sprawny. Podmieniłem wyłącznik i zero reakcji. Czy można w jakiś sposób sprawdzić czy wyłącznik jest sprawny?
    Sławek K
    Level 22  
    .... dzisiaj 'przywlokłem" do domu 550RE z podobnym problemem. posiada wyłącznik Code 09-0
    Mod;10-03
    type: 2 607 200 188
    6A 230V
    i usiłuję go przywrócić do życia.
    Rozebralem go - miał nadpalone styki , wyczyściłem - wydaje się Ok.
    Aby sprawdzić swój zewrzyj zasilanie, włącz wyłącznik, wyjmij kable które idą do stojana i w to miejsce włóż elektrody omomierza - jeżeli masz wskazanie to jest Ok , jeżeli brak wskazania to niesprawny.

Sławek
    Sławek K
    Level 22  
    Ciekaw jestem czy rozwiązałeś problem??????
    W tech wyłącznikach oprócz ww. nadpalenia styków może być również uszkodzony klin dociskający styk .
    Aby to naprawić zrób tak:
    1. wykręć śrubki ze styków zasilania,
    2. otwórz wyłącznik zaczynając od "cyngla"
    3.wyciągnij sprężynę rozpierającą suwadło ,
    4. wyjmij suwadło.
    5. teraz możesz swobodnie wyczyścić styki,
    6. sprawdź stan klinów dociskających kotwiczki, znajdują się w suwadle! Jeden z nich jest najpewniej uszkodzony a sprężyna dociskająca nie spełnia swojej roli.
    Falezy sprężynę lekko podgiąć a uszkodzony klin wymienić!!!
    Sławek
    andy1978
    Level 16  
    Dalej borykam się z problemem wyłącznika do tej wiertarki. Kupiłem identyczny wyłącznik jak ten co był oryginalnie. Po podłączeniu znowu brak reakcji. Pomyślałem że może to wiertarka jest spalona. Podłączyłem ją na krótko i działa choć zauważyłem ciągnącą się smugę ognia wokół komutatora. Wcześniej tak nie iskrzyło jak był wyłącznik sprawny. Nadal jestem w punkcie wyjścia.
    ElDiablo1212
    Level 18  
    Sprawdź czy dobrze podłączyłeś albo czy styki dobrze dolegają.
    Pisałem ze bez problemu mogę się tym zająć.
    machlanskijan
    Level 11  
    Na rynku można dostać wyłączniki ze zmianą kierunku i regulacją obrotów.
    Ważny jest prąd takiego regulatora-dla 800W powinien wytrzymać 5A.
    Ja taki założyłem kilka lat temu-działa do teraz, brak tylko stabilizacji obrotów.
    W mojej wiertarce CSB 800-2RE (zielona) wpasował się idealnie.
    Skorzystam z okazji - w moim egzemplarzu b.szybko zużyło się łożysko wirnika obok komutatora(szwajcarskie), wyminiłem na radzieckie z odkurzacza Czajka.
    Pracuje bezawaryjnie od 1993r. W regulatorze wytarły się śceżki oporowe suwaka regulatora obrotów.
    misiekpb
    Level 22  
    Mam taki problem. W mojej młotowiertarce skil padł wyłącznik (mechanicznie, pękł plastik). Wiertarka miała wyłącznik F2A-4/1BEK (4A) z regulacją. Wymieniłem go na FA2-6/1BEK (6A) również z regulacją. Wyłączniki wyglądają identycznie, mają takie same zaciski i wyprowadzenia. Niestety po wmontowaniu nowego nie mam regulacji obrotów, od razu staruje z pełną mocą. Ma ktoś pomysł dlaczego?
    PtasiorWro
    Level 28  
    FA2-6/1BEK (6A)
    A znasz numer katalogowy tego wyłącznika 10cyfr.
    Jest szansa ze źle podłączony, lub uszkodzony.
    iceman137
    Level 2  
    Witam,
    Mam ten sam problem z wiertarką CBS 800-2RE, tzn padł włącznik, mógłby ktoś mi powiedzieć jaki zamiennik kupić bo nie mogę znaleźć oznaczenia na nim.
    Matis19932002
    Level 1  
    Witam... Mam wiertarke power up i nie chodzi mi na pierwszym biegu ( gdy wcisne włącznik lekko to nie chodzi a gdy wcisne mocniej na drugi bieg to chodzi..) jaka może być tego przyczyna??
    hasselhoff_volkodov
    Level 1  
    Witam,
    odkurzam stary temat, bo właśnie się nim zajmowałem w piwnicy.
    Dokładniej to wymieniałem włącznik z młoto-wiertarki "prostar" 500W, do BOSCH CSB 400-2. Z niczym nie kombinowałem, włącznik jest prostej konstrukcji, bez regulacji prędkości obrotów. Podłączyłem odpowiednio włącznik i hula jak ta lala ;)
    Pozdrawiam:)
    Ω