Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomiar czasu i odejmowanie - ciekawy problem

leburaque 25 Oct 2010 15:48 3294 13
    leburaque
    Level 17  
    Potrzebuję zmierzyć w programie czasy reakcji użytkownika i czas operacji. Dokładność ma być maksymalna, interesują mnie milisekundy. Oczywiście najczęściej procesor "odzywa się" co jakieś 55 milisekund, ale o to akurat mniejsza. Bo problem leży w odejmowaniu.

Dokonując pomiaru czasu w większości języków programowania otrzymuje się cztery zmienne - odpowiadają one za godzinę, minutę, sekundę i sekundę setną zegara. Oczywiście każdy, kto chciałby obliczyć ile czasu trwa operacja postąpi wg. algorytmu:

Pomiar_czasu1
    Operacja
    Pomiar_czasu2
    Porównanie_pomiarów.

W teorii po prostu wystarczy odjąć od czasu2 czas1, prawda? Schody zaczynają się, kiedy łapiemy, że nie otrzymujemy 1 danej dla pomiaru czasu, tylko cztery. Odejmowanie przebiega więc etapowo. Można pomijając jakość algorytmu np. sprowadzić cztery zmienne do jednej - czyli do wartości setnych sekund. Godzina to 60 minut, czyli 60*60=3600 sekund, czyli 60*60*100=360000 milisekund. Mnożymy poszczególne dane, sumujemy i mamy:

GG:MM:SS:S100
    11:35:56:81 = 11*360000+35*6000+56*100+81

To przynajmniej proponują widoczne w sieci algorytmy. Po sprowadzeniu obu pomiarów do takich danych mamy dwie liczby całkowite, które odejmujemy od siebie i powinniśmy dostać w milisekundach ile czasu upłynęło między pomiarami...

NIC bardziej MYLNEGO!

Ten algorytm nie ma prawa działać, bo działa do momentu w którym każda z liczb pomiarowych1 jest większa od liczb pomiarowych2:

GG1<GG2
    MM1<MM2
    SS1<SS2
    S1001<S1002

W przeciwnym razie dostaje się dane błędne

Weźmy na przykład dwa takie czasy:
    czas1 - 23:59:00:02
    czas2 - 00:00:01:07

Jak widać minęło między nimi 1 sekunda i 55 milisekund.
    Powyższy algorytm zaś przedstawi:

czas2 - czas1 =
    GG1*360000+MM1*6000+S1*100+S1001
    - GG2*360000+MM2*6000+S2*100+S1002

107 - 83154002 = -83153895 milisekund, co jest wynikiem absurdalnym. Można by znaleźć więcej problemów, ale chodzi o zwrócenie uwagi na coś. Taki algorytm w najlepszym wypadku liczy arbitralną odległość w milisekundach od północy. Nie tyle problem tkwi w tym, że licznik czasu "przeskoczył" o północy i dlatego algorytm się wysypuje, tylko o odwieczną sprawę związaną z odejmowaniem pisemnym: "pożyczkę". Jeśli odejmuję czasy s1002-s1001 = 2-7 = -5, otrzymuję liczbę ujemną. Warto było by odliczyć to z sekund, jak przy odejmowaniu pisemnym odlicza się z pożyczki. Hmm... Tu zauważyłem, że trudno mi to opisać, ale wiadomo o co chodzi?

W ogóle format czasu nie sprzyja takim prostym operacjom jak odejmowanie. Odejmowanie pisemne i jego algorytmy działają dobrze dla liczb które mają zakres 0-9 w każdym z pól. W takim czasie mamy cztery pola, gdzie jedno ma zakres 0-99, dwa 0-59, a jedno 0-23.

Czy ktoś z Was ma pomysł, jak napisać algorytm odejmowania od siebie czasów pomiaru? Może być schemat. Preferuję Pascala, C, Assemblera. Ale chodzi o rozważenie problemu. Proszę o pomoc, bo muszę skończyć szybko badania;). Kto się zmierzy?
    krzychoocpp
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Te schody sam sobie wybudowałeś, większość funkcji operujących (w różnych bibliotekach i językach programowania) na czasie używa do tego znaczników czasowych które są jedną liczbą. Poszczególne pola uzyskuje się wtedy za pomocą funkcji formatujących. Zwykle, żeby poznać różnicę w czasie, wystarczy odjąć dwie liczby.

Przy większej dokładności może być to tylko ciut bardziej skomplikowane: http://www.gnu.org/s/libc/manual/html_node/Elapsed-Time.html

A jeśli już masz wszystko gotowe, metodę z postu zaimplementowałeś i jedynym problemem jest to że dzień się przekręca, to zawsze do pola godzin z drugiego czasu dodawaj 24 (lub wielokrotności tej liczby).

Pozdrawiam, Krzysztof.
    leburaque
    Level 17  
    Widzę w C bibliotekę time.h i jest tam "struct tm *localtime(const time_t *timep)", który zwraca ilość sekund od 1 stycznia 1970 r. na czas lokalny w postaci wskaźnika do struktury tm.

Jest też "difftime" które porównuje dwa czasy. Także w sekundach.

Po pierwsze to nie milisekundy o które mi chodzi, więc i tak byłoby trzeba pisać jakiś dodatkowy kod różnicowania do kontroli milisekund. A zakładając powyższe wcale nie byłoby łatwo, zwłaszcza, kiedy chodzi o "pożyczenie" tych milisekund z sekund.

Po drugie nie mam pojęcia jak wygląda funkcja wewnętrznie, a potrzebuję ALGORYTMU który mógłbym implementować do różnych języków, np. assemblera, a nie zasadniczo ezoterycznej funkcji dostępnej z jednego języka programowania i to konkretnej jego biblioteki.

Dziękuję jednak za odzew i pozdrawiam!

P.S. Właściwie to muszę dodać: dotychczas większość algorytmu do swoich badań pisałem w pascalu/assemblerze. Stąd pytanie o algorytm, bo będzie mi go łatwo przenosić między językami, a uzależniony też jestem od swojego promotora, który zadecyduje co "wygląda czytelniej".
    User removed account
    User removed account  
    leburaque
    Level 17  
    Piszę w jak najprostszych językach, kompiluję w praktycznie w dosie, bo zależy mi na tym, żeby analizować algorytmy i upraszczać kod do maximum. Nie wiem, może jestem laikiem, ale jak skompiluję ten sam kod w środowisku np. Lazarusa, to mam 250% objętości programu i spadek formy każdej wykonanej operacji o min. 20%. Widać to od razu po całych algorytmach. Pamięta ktoś jeszcze o wydajności kodów?

Analizuję przesunięcia w matrycach 100x100x3, w dużym skrócie są to analizy wpływu. Mniejsza zresztą o to - nie przerzucę teraz wszystkiego do języków wysokopoziomowych. Widzę jednak, że rady sprowadzają się do: "zmień język". A zadałem przecież absolutnie konkretne pytanie.

W wątkach podanych powyżej są takie kwiatki jak "wykorzystaj Time2Long(h,m,s,s100);", które są po prostu czyjąś prywatną procedurą, bez opisu jej działania zresztą.

Jeśli napiszę niewydajną procedurę, to spadnie mi szybkość wykonywania przesunięć w matrycach. W takiej procedurze jak powyższe mam 4 mnożenia i min 16 porównań, a ja tu walczę o każdy ruch procesora... :/ Zresztą - lepsze przeca porównania niż mnożenie... ;)
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    leburaque
    Level 17  
    OK, to już do mnie trafia. Zobaczę, co wygrzebię w ASM, ale w międzyczasie zrobiłem sobie plan takiego superprostego algorytmu. W zasadzie czas oczekiwania pomiędzy pomiarami waha się od kilku milisekund do kliku sekund. W zasadzie więc porównania zawierają się w zakresie dwóch operacji, pomijam przy pomiarze minuty i godziny (na razie, potem to pewnie dopracuję).

Idea wygląda tak:

1) Odejmij milisekundy od siebie: pomiar_obecny - pomiar_początkowy.
    2) Jeśli wynik jest ujemny, odejmij 1 od sekund_pomiaru_początkowego.
    3) Użyj na sekundach wartości bezwzględnej.
    4) Odejmij od siebie sekundy, a wynik przemnóż przez 100.
    5) Zsumuj wyniki odjęć sekund i milisekund.

Mało operacji porównawczych, dwa razy tłukę w procek mnożeniem. Wydajne powinno być. Przynajmniej na razie. Jak to wygląda?
    trol.six
    Level 31  
    Dodawanie i odejmowanie z przeniesieniem to chyba najprostsze operacje ;) i wcale nie takie wolne. Mnożenie też jest szybkie. Zdecydowanie ładowanie zmiennych do rejestrów może być dłuższe.

Jak chcesz mieć wydajnie to nie mierzysz czasu i tyle :) Jeśli pomiar trwa więcej jak 3% algorytmu, to imho nie ma sensu, poza początkowym testem na bawienie się w takie rzeczy. Myśle ze krzychoocpp dość sensownie napisał.

Tak to wygląda po rozważeniu :)
    User removed account
    User removed account  
    leburaque
    Level 17  
    Tak to wygląda: prosto i w pascalu.

type czas_operacji = record
                           G, M, S, S100 : word;
                         end;

var
    CzasOstatniej, CzasAktualnej : czas_operacji;

procedure ObliczCzas;
    var a, b, c, d: integer;
    begin
      CzasOperacji := 0;
      a := CzasAktualnej.S100;
      b := CzasOstatniej.S100;
      c := CzasAktualnej.S;
      d := CzasOstatniej.S;

if (a - b) < 0
        then begin
               Dec(c);
               Inc(a, 100);
             end;

if (c - d) < 0
        then begin
               Inc(c, 60);
             end;

CzasOperacji := Abs(a - b) + Abs(c - d) * 100;
    end;

procedure CzekCzas;
    begin
      CzasOstatniej := CzasAktualnej;
      GetTime(CzasAktualnej.G, CzasAktualnej.M,
              CzasAktualnej.S, CzasAktualnej.S100);
      ObliczCzas;
    end;

To na początek, jest w miarę zrozumiałe?

Dodano po 24 [minuty]:

W zasadzie to po wszystkich przesunięciach w tablicy czas mierzalny oscyluje w okolicach 250ms. Jak skompilowałem w środowisku win to mi skoczył do 600-800. Traktuję komplet przesunięć jak jedną ogólną operację, której czas mierzę. Oczywiście to nie jest optimum, powinienem to przerzucić w ASM, ale kurczę muszę wyniki podać promotorowi, to ważne;).

Optymalizację mogę jeszcze poczynić tak, że będę pobierał czasy co 10, albo i 100 operacji i wyciągał średnią. Wyjdzie w zasadzie na to samo, ale mogę wówczas zapomnieć o "widoczności" dużych odchyłów od średniej. A to też dla mnie ważne.

Przez chwilę też próbowałem implementować ten ASM powyżej, ale pojawia mi się wtedy problem konwersji otrzymanych danych na setne sekundy. Co sądzicie? W którą stronę poprawiać?

Dodano po 3 [minuty]:

Aha - bo nie wiem, czy to widoczne, w starym Pasku się kiepsko pracuje na Wordach, bo nie można wykonać działania odejmowania w locie (od razu runtime error;). Operacje na wordach są traktowane jak wordy, więc żeby mieć ujemne musiałem dodać 4 zmienne. Chyba je jednak przerzucę na globalne. Różnica może znikoma, ale podziała chyba?

Proszę pamiętać o używaniu znaczników code. - arnoldziq
    User removed account
    User removed account  
    leburaque
    Level 17  
    W sumie 2ch zwraca cztery różne liczby. Ale skoro jest bliższe procesora, to może coś zaoszczędzę? W sumie te Gettime w Pasku są na nich bezpośrednio robione, więc szybkość się nie zmieni jakoś widocznie, a i tak będę musiał wykonać szereg porównań. Na razie chyba to co mam tam to jakiś środek między wydajnością a prostotą.

Swoją drogą to muszę się przyznać, że nie pamiętam/nie wiem jak w ASM sprawdzić znak wartości. Oświeciłby mnie ktoś?
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    leburaque
    Level 17  
    Czegoś takiego potrzebowałem. Chyba nieco pomodyfikuję, ale cieszę się, że jest odzew.

Zapomniałem podziękować:).