Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zewnętrzne zasilanie dla dekodera audio GD580 - Creative

abbadon666 25 Oct 2010 15:59 7113 13
Altium Designer Computer Controls
    abbadon666
    Level 10  
    Dekoder dźwięku firmy Creative GD580 jest klonem systemu DDTS-100. Korzysta on za pośrednictwem złącza PS/2 (mini-DIN 6 pin) z zasilania podłączonego bezpośrednio do aktywnego subwoofera. Oryginalny zasilacz dla Inspire Digital GD 580 to dwuliniowy 12V AC, 4.9 Amps oraz 12V AC, 700 mAmps. Potrzebuję stworzyć zewnętrzne zasilanie dla tego dekodera, ponieważ korzystam z innego zestwu głośników (Genius). Najprostsze wydaje mi się zakupienie zasilacza 12V AC 700mA, ponieważ wydaje mi się ze linia ~5A jest przeznaczona na zasilanie głośników, a ta mniejsza dla dekodera. Potrzebuje pomocy, najlepiej od właścicieli zestawów GD580 aby sprawdzili na których pinach złącza ps/2 jest podawane zasilanie dla dekodera z aktywnego subwoofera i dla pewności o jakim napięciu. Mam nadzieje, że zakup potrzebnego zasilacza i przylutowanie do niego złącza ps/2 wystarczy.
    Znalazłem informacje, że ddts-100 posiada zasilacz 16v AC 600mA, wiec 12V 700mA powinien pasować do dekodera GD580

Poniżej schemat złącza ps/2 z wiki, nie chce ryzykować spaleniem urządzania i podłączać napięcie pod piny 3 i 4 bez potwierdzenia. Chciałbym się jeszcze upewnić, dekodera korzysta z 12v AC więc nie ma znaczenia jak się podłączy jedna i drugą żyłę zasilania (w DC + i-)?

Może ktoś jest w stanie doradzić jak sprawdzić za pomocą miernika które piny odpowiadają za zasilanie i jak to jest z tym prądem AC, obojętnie jak podłącze zasilacz jak już znajdę właściwe piny?
    Dla tych którzy chcą pomóc zamieszczam zdjęcie, w czerwonej ramce zaznaczyłem miejsce w którym jest zamontowany bezpiecznik { T3.15A.250V} może to coś pomoże.

Proszę właściwie wstawić drugie zdjęcie.
    Regulamin pkt. 10.11.
    GM
  • Altium Designer Computer Controls
    abbadon666
    Level 10  
    Mały update, zaryzykowałem i udało mi się namierzyć piny w gnieździe mini-DIN odpowiedzialne za zasilanie. Dekoder obsługuje 5 kanałów, wiec pin 6 który idzie do bezpiecznika i obudowa gniazda muszą odpowiadać za podanie prądu. Zakupiłem zasilacz 12v AC 1A, nie mam za dużej wiedzy elektronicznej ale wydaje mi się, że skoro mamy napięcie AC to obojętne jak zmontuje wtyczkę, ponieważ nie ma "stałego + i -". No i sukces, dekoder działa, kanały wszystkie graja, ale nie na długo. Po 10 minutach testów spalił się zasilacz. Moje pytanie jakie mogą być tego przyczyny? Oryginalnie jak pisałem zestaw był zasilany linia 0,7A oraz 4,2A wydaje mi się, że większa moc była zarezerwowana na zasilenie wzmacniacza i głośników, a dekoder korzystał z linii 0,7A zważywszy, że jego klon DDTS-100 ma zasilacz 16v 600mA.
    Zakupiony zasilacz powinien mieć jeszcze zapas mocy, mierzyłem napięcie jakie podaje i było to 14V ale sądzę, że taka mała różnica od znamionowego napięcia nie powinna mieć większego znaczenia.
    Zasilacz jest firmy Indel, przed spaleniem mocno się zagrzał, aż obudowa się lekko odkształciła.
  • Altium Designer Computer Controls
    Sanowiak20
    Level 21  
    Wstaw zdjęcia subwoofera i dekodera od strony złączy a się zobaczy.
    abbadon666
    Level 10  
    Sytuacja jest taka, że nie posiadam oryginalnego subwoofera od tego zestawu. Zakupiłem sam dekoder aby móc dekodować zewnętrzne sygnały w DD i DTS (konsola) i słuchać na głośnikach jakie posiadam, czyli Geniusy. Dlatego zamiast oryginalnego zasilania z subwoofera muszę wykombinować jakieś zewnętrzne i jak pisałem na kilka minut się udało.
    Sanowiak20
    Level 21  
    No to wstaw zdjęcie tylnej ścianki dekodera.
    Rozumiem że poprzez złącze PS2 dekoder komunikuje się z subwooferem?
    Jak zobaczę złącza to podam sugestie.
    abbadon666
    Level 10  
    Tak, przez złącze PS2 (mini-Din) jest komunikacja dekoder-subwoofer. Jak pisałem wyżej dekoder wysyła przez DINa sygnał dźwiękowy do subwoofera 5 kanałów więc 5 pinów. Pin 6-ty i obudowa odpowiadają za zasilenie dekodera, zlokalizowałem już pin odpowiadający za zasilanie (chyba dobrze skoro chwile działało dobrze) i podłączyłem do niego i do obudowy gniazda wtyk PS2 i zasilacz 12v AC 1A który się spalił po 10 min pracy.

Sanowiak20
    Level 21  
    Ja tu nie widzę gniazda zasilania (albo go nie złapałeś na zdjęciu).
    Obawiam się że dekoder nie będzie poprawnie działał bez subwoofera ale mogę się mylić.
    Sygnał audio wcale nie jest przesyłany do subwoofera przez gniazdo DIN ale przez wyjścia JACK.
    Wcześniej podałeś schemat wtyczki PS2 z Wikipedii ale to nie znaczy że piny się zgadzają, producenci ustalają sobie swoje kombinacje pinów.
    abbadon666
    Level 10  
    Nie widziałem wcześniej oryginalnego subwoofera ani instrukcji i chyba masz racje, że sygnał z dekodera do subwoofera idzie 3xjack. W takim wypadku złącze DIN odpowiada tylko za zasilenie dekodera? W pierwszej próbie prąd podałem do pin nr 6 wg. schematu z wiki i obudowy gniazda, wybrałem pin 6 ponieważ on bezpośrednio łączył się na płytce z bezpiecznikiem. Jeżeli złącze DIN odpowiada tylko za prąd w dekoderze to po co aż 6 pinów i tyle wyprowadzenie na płytce drukowanej? Sprawdzałem inne piny i nie są ślepo wyprowadzone. Piszesz na PW aby podać 5v DC na piny 3 i 4 rozumiem, że sugerujesz się schematem z wiki, ale on ma zastosowanie do urządzeń takich jak mysz czy klawiatura, wydaje mi się, że inżynierowie z Creativa wykorzystali tylko kształt złącza PS2, a funkcje pinów nie mają tego samego zastosowania w tym przypadku. Najbardziej intryguje mnie więc fakt czemu dekoder działał na moim zasilaniu ( 12V AC na pinie 6 i obudowie) w pełni sprawnie przez jakieś 10 min, poza pilotem który wysyłał sygnał ale dekoder nie wykonywał poleceń, chociaż może być uszkodzony bo kupiłem go na allegro w takim stanie jakim jest.
    Sanowiak20
    Level 21  
    Prawdopodobnie przez DIN idzie zasilanie + sygnały sterujące np. balans, volume, bas, mute.
    Wstaw zdjęcie płytki dekodera od strony elementów a postaram się zlokalizować zasilanie.
    Sanowiak20
    Level 21  
    Miałeś racje, dekoder jest zasilany napięciem przemiennym (prosto z transformatora) świadczy o tym obecność mostka prostowniczego, kondensatory filtrujące o dużej pojemności mówią że prąd pobierany przez dekoder wynosi ok. 2 A.
    Podłącz napięcie do punktów na zdjęciu (w dowolnej kolejności).

Odczytaj jeszcze cyfry na stabilizatorze napięcia (ten przykręcony do radiatora) a podam napięcie zasilania dekodera.

abbadon666
    Level 10  
    L7809CV
    WK09C0329
    "china" :P
    Jeżeli napięcie ma być w tych punktach co podałeś, to wcześniej popełniłem błąd podając pod pin 6 i obudowę gniazda, wg ścieżki powinien to być pin 6ty i 5ty. Oby jeszcze działało...
  • Helpful post
    Sanowiak20
    Level 21  
    Stabilizator jest na 9V czyli napięcie zasilania powinno być o koło 4V wyższe. Należy zakupić zasilacz AC lub sam transformator o napięciu wyjściowym 12 V i prądzie co najmniej 2 A.
    Powodzenia.
    abbadon666
    Level 10  
    Wszystko teraz dziala, stary zasilacz 12v 1A pozbawilem mostka prostowniczego, pozostaly transformator za pomoca starego kabla od klawiatury podlaczylem do dekodera tym razem pod odpowiednie piny. Temat zamykam, problem rozwiazany. Dzieki za pomoc.