Witam wszystkich!
Zabieram sie do budowy wzmacniacza lampowego ze schematu Mesa Boogie Dual Rectifier, jesli kogos bedzie interesowal przebieg prac, moge kontynuowac watek. Licze rowniez na pomoc i porady od osob bardziej zaawansowanych.
pozdrawiam
Ja jestem ciekawy efektu Napisz na jakim etapie aktualnie jestes, skąd części i w góle relacjonuj jeśli możesz postęp prac ( i możesz rzucić linka do schematu)
pozdr.
Napisz co już masz ,ja zrobiłem wg. tego schematu kanał przesterowany (Red) preampa.Gra to potężnie ,musiałem odrobinę zmodyfikować wartość kondensatora za pierwszym stopniem bo trudno opanować ten przester.Ale pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne ,półprzewodnikowy przester nigdy tak dobrze nie brzmiał ,nawet w firmowym ,profesjonalnym wykonaniu (miałem combo H&K Attax 80).Zacząłem od schematu z załacznika i teraz eksperymentuję ,za pierwszym stopniem radzę dać 470p zamiast 20n.I do regulatora barwy dodałem contour z Marschalla 6100.
Wszystkie latwo dostepne czesci (rezystory i kondziory) kupuje w sklepie Eles na Wrocławskiej w Krakowie (srednia cena rezystorka to kolo 5 groszy) Lampy i trafa zamawiam w zakladzie Hator (Mehoffera 7) koszt: okolo 100zl od trafa. Na trafa bede czekal okolo 2 tygodni.
Tez mam zamiar robic tylko czerwony kanal preampa, ale za to mysle o wrzuceniu drugiego preampa kanalu czystego (Fender). Wszystkie przelaczniki wywalam zeby nie bylo z nimi problemu pozostaje jedynie kwestia przelaczania miedzy kanalem preampu Fendera i Mesy (chodzi o maksymalne wyeliminowanie trzaskow, ktore przy takiej mocy niechybnie rozwalilyby glosniki).
mnie też ciekawi co z tego będzie
masz jakieś zdjęcia flaków orginalnej mesy? - albo układ wszystkich elementów - do takiego hi-gaina to jest dość ważna sprawa bo , jak napisał Pi-Vo , trudno ten przester opanować
a co to za firma Hator? robią takie tanie trafa? dziwne
jeżeli chodzi o trzaski w przełączniku to wszystko jest na stronie toma
cześć
O trudnościach z opanowaniem przesteru miałem na myśli to że jest inny niż z distortionów i wzmacniaczy półprzewodnikowych ,chodzi o samą technikę grania po innych nawykach.Teraz nie chciałbym wracać do tych półprzewodnikowych.I nie wiem po co firmy takie firmy jak Marshall (któryś z JCM900) dawały do lamp obcinanie na diodach ,jak w zwykłym distortion jeśli przester na samych lampach jest tak dobry.Po opanowaniu tego przesteru dopiero można startować ze swoim szukaniem idealnego dźwięku.Ciekawe że tacy giganci jak Satriani i Vai po latach takiego grania wybrali na swój podstawowy przester jeden z najprostszych ,Boss DS-1.Jak oni to robią?Byłem w lipcu na ich koncercie na Torwarze i brzmieli jak zawsze doskonale.Tyle że mają lampowe wzmacniacze robione pod ich dyktando ale to DS-1 jest przesterem.
a mi chodziło o to że taki hi-gain się może wzbudzać i trzeba odpowiednio poukładać kabelki i częśći- właśnie dlatego dobrze jest mieć zdjęcie
a co do grania faktycznie na lampowym sie trudniej gra - ale warto poswiecić czas żeby się przyzwyczaić
chociaż stompboxy też mają swoje zalety
Ja ze wzbudzaniem nie miałem problemu ,wystarczy stosować się do zasad www.aikenamps.com/StarGround.html
www.geofex.com/Article_Folders/stargnd/stargnd.htm
Ja to na razie zrobiłem na chassis z laminatu i wprowadzam różne mod-y.Trzeba się niestety liczyć ze sporymi szumami ,można próbować dobierać różne egzemplarze pierwszej lampy (różnych producentów).Warto jeszcze spojrzeć tu http://acplink.com/ http://www.ampwares.com/ffg/ www.ampwares.com/ffg/schem/bandmaster_6g7-a_layout.gif
W dalszym ciagu czekam na czesci.
Fotki orginalu miec raczej nie bede, ale zrobie zdjecie kopii podobnej do tej, ktora chce zrobic.
Tam lampki byly z tylu.
Witam!
Troche czasu minelo, sporo sie nauczylem, zebralem rowniez potrzebne rzeczy.
Na pewno jestem winny wyjasnienia, dlaczego nie bylo mnie tak dlugo:
najpierw czekalem na trafka z lampami, potem dokupowywalem kolejne czesci. Kolo zimy mialem juz blache na chasiss. Poprosilem na uczelni o wygiecie tego i zrobienie najbardziej znaczacych dziur (czyli tych od podstawek pod lampy). Mam juz to wszystko i dziesiejszy dzien spedzilem w piwnicy na pracy montazowej. Jesli nadal bede widzial zainteresowanie, to bede wrzucal tutaj zdjecia po kolei - juz wszystko ladnie widac gdzie co bedzie - pozostanie sprawa wnetrza. Tutaj rowniez wiele sie dowiedzialem - przede wszystkim o prowadzeniu masy.
Mam nadzieje, ze bede mial teraz troche czasu, zeby sie za to porzadnie zabrac, chociaz musze jeszcze zamknac sesje, a zostal mi egzamin z... półprzewodników no coz, egzaminu z lamp elektronowych juz raczej nie bede mial
edit: Pi Vo: na tym zdjeciu, zarzenia lamp sa poloczone szeregowo? Przeciez tam powinno byc 6,3V, nie prawda? Chyba, ze jest tam przylozone napiecie: U = ilosclamp X 6,3V
U mnie każda ECC83 jest żarzona napięciem 12,6V ,daję to zasilanie na końcówki 4 i 5 a 9 zostaje wolna.Wtedy włókna obu triod w każdej lampie są połączone w szereg ale poszczególne lampy już są połączone równolegle.
no właśnie już myslałem że cie pokopał prąd przy okazji i nic z tej mesy nie będzie
ale widze że zyjesz
ja jestem wciąż ciekawy efektu
jesteś z krakowa?
sesja niestety mi sie ciagnie... narazie zamieszczam pare zdjec z dotychczasowego stanu. Pierwsze z nich, jest zdjeciem, z ustawionymi lampami i trafami (jeszcze nie przymocowanymi. Kolejne przedstawiaja juz przykrecone podstawki do lamp, natomiast trafka stoja jeszcze nie przymocowane. Zastanawiam sie, czy beda staly jak na pierwszym rysunku, czy jak na innych. Ostatnie zjecie, to zdjecie rezystorkow, kondensatorkow i takich tam dupereli Pozdrawiam!
transforamatory niby powinny stać tak ustawione żeby rdzenie były prostopadle - tylko przy takiej odległości zdaje mi sie że to raczej ma niewielkie znaczenie. ale jakieś ekrany mógłbyś sobie załatwić na nie.
w której uczelni ci wygięli chassis? bo ja utknąłem na agh- myśle że mogli by bez problemu zrobić ...
masz już płytkę pcb ? bo mi by się też przydała- jak bedziesz miał zdjęcie to wrzuć tu ok?
Trafa dam prostopadle. Natomiast PCB jest podobne do Soldano, troszke przerobek i bedzie mozna wytrawiac. Projekt do Soldano mialem, ale gdzies posialem, ale mysle ze znajde.
Studiuje na AGH, w budynku bodajze B3 jest pracownia, gdzie maja rozne takie ciekawe przyrzady do giecia, ciecia itd. jak ladnie poprosisz, to zrobia, tylko wez cos z barku
wiesz co
ja mysle że nie trzeba być studenćakiem żeby sie dostać tam do B3
tylko problem skąd wziąć blachę - za 30 - 40 zyli można kupić kawałek dobry na chassis. z mosiadzu.
a jeśli nie zależy ci na profesjonalnym wyglądzie to weż sie rozejżyj za stalowymi parapetami serio
czym sie zajmuje ten Hator? i dlaczego kupileś u nich lampy a nie w sklepie normalnie?
i czy zrobili porządne transformatory? bo stówa za jeden to tanio
za blache dalem niecale 20zl, jadac z mostu grunwaldzkiego na ruczaj jest po prawej stronie sklep z blachami (aluminium 1mm, 60cm X 40cm)
Zakupow dokonalem w Hathorze z dwoch powodow: kolega ktory robil podobny wzmacniacz tez u nich zamawial, a jego sprzet brzmi niezle a druga sprawa to fakt, ze nie zaplacilem za wszystko wiecej niz 350zl. Niestety nadal nie mam ani minuty wolnej zeby zajac sie cos bardziej, ale moze juz jutro bede po sesji
Witam
Też jestem ciekawy tego wzmacniacza.
Sam buduję coś na wzór soldano slo100
no to soldano jest tutaj stosunkowy blisko.
We wtorek bede dlubal przy wzmaku, postaram sie od razu zamiescic fotki, pozdrawiam i prosze o cierpliwosc aczkolwiek na pewno mnie mobilizujecie
We wtorek w sumie nie dzialo sie nic ciekawego. Jedyne zalety tego dnia to zaprojektowana plytka pod zasilacz. (jesli potrzeba schemacik pod soldano - montazowy - to moge zamiescic z zastrzezeniem ze nie znam zrodla)
Uzupelnilem elementy juz raczej do konca - lacznie z miedniczka do trawienia plytek (chociaz pewnie w trakcie budowy znowu wyjdzie ze nie mam jakiegos glupiego rezystorka) no i jutro pewnie bedzie dzien nad wzmacniaczem. Zdjecia zamieszcze jedynie wtedy, gdy stanie sie cos ciekawego wizualnie.
Witam panów. Plagiatowanie "MESY" mam już za sobą.Bardzo jestem ciekaw efektów Twojej pracy przy niej. Na dzieN dzisiejszy mogę powiedzieć, że tego wzm. nie da się źle zrobić. Chętnie słóżę pomocą.
Witam panów. Plagiatowanie "MESY" mam już za sobą.Bardzo jestem ciekaw efektów Twojej pracy przy niej. Na dzieN dzisiejszy mogę powiedzieć, że tego wzm. nie da się źle zrobić. Chętnie słóżę pomocą.
Pozdr. Powodzenia.
Kolejny pasjonat "MESY'.
hmm, to moze masz juz gdzies zaprojektowane plytki? Jak bys mial, to bym nie musial przerabiac tych spod soldano. Pozdrawiam.
Występuje tutaj niewielki problem w postaci skanera, ale jak tylko go znajdę (wiele nie trzeba) to z przyjemnością a i owszem prześlę.
Projektowane były oba kanały i red i orange.