Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czujnik temperatury do centrali Satel Integra 128 WRL

Cybermir 25 Oct 2010 17:00 17913 13
Optex
    Cybermir
    Level 10  
    Witam,
    mam pytanie chciałbym do centrali Satel Integra 128-WRL podłączyć czujnik temperatury, dzięki któremu mógłbym otrzymywać z centrali komunikaty sms o temp. w pomieszczeniu. Firma Satel nie oferuje jak na razie takiego urządzenia.

............................................................
    mod:suworow
    Warto przeczytać również:

Satel Integra -instalacja i konfiguracja systemu - wybrane zagadnienia

Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi i artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń:
    Zabezpieczenia stacjonarne. Systemy alarmowe, Kamery, Domofony, Napędy bram i rolet, Automatyka domowa. Tematy Wyróżnione i poradniki.
    Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum77.html

Zachęcam również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum510.html
  • Optex
    puchatek69
    Level 16  
    Satel na Securex-ie 2010 zaprezentował czujkę temperatury do ABAX-a. Więc należy uzbroić się w cierpliwość, za kilka miesięcy będzie można to kupić.
  • Optex
    Cybermir
    Level 10  
    To prawda, będzie to dwukierunkowa bezprzewodowa czujka temperatury ATD-100, ale to jeszcze trochę potrwa. Myślałem żeby do tego czasu wykorzystać jakiś inny czujnik.
    crunky
    Level 32  
    LM35 + komparator + przekaźnik.
    Rozwiązanie oczywiście przewodowe. Smsa dostaniesz po przekroczeniu bądź spadku temperatury względem zadanej.
    Misiek1233
    Level 19  
    Nastał czas na odświerzenie tematu ;)
    Satel w końcu umieścił w ofercie czujnik temperatury ;) Hurra :)
    Cierpliwość popłaca ;)
    rokycky
    Level 23  
    Z przykrością stwierdzam, że Satel schodzi na psy... miała byc czujka temperatury umożliwiajaca wyświetlanie wartości na klawiaturze sensorycznej, od samego początku widnieją zdjęcia reklamowo/marketingowe ukazujące ta funkcjonalność i od samego początku Satel nie wie kiedy w koncu to umożliwią, kiedy to wyprodukują ... itd itp a co mamy - najzwyklejszy detektor przekroczenia zadanej wartosci "up" i "down" czyli to co na rynku jest już dawno, tyle ze bezprzewodowo... ale hip hip hurra aż rece opadają...
    humek
    Level 32  
    Dobry czujnik to taki który mierzy temperaturę "na bieżąco" i pokazuje na wyświetlaczu aktualny jej poziom a program umożliwia poza odczytem ustawienie kilku bramek progowych za pomocą których można sterować dowolnymi urządzeniami przy wykorzystaniu np wyjść OUT.Myślę że ten termometr SATELA będzie tak działał. Taki zwykły układ który mierzył próg temperatury pieca CO to już stosowałem kilka lat temu zapewniał on kontrolę pracy pieca (czy w zimie podczas długiej nieobecności właścicieli ) nie uległ on uszkodzeniu co zaowocowałoby wychłodzeniem domu.Stan ten podawany był na komunikator telefoniczny.Ten z oferty kolegi powyzej jest podobny do tego co ja robiłem choć mój był prostrzy na termistorze a efekt działania podobny.
    SMDmaniak
    Level 23  
    "Zupełnie odmienne jest zastosowanie bezprzewodowej czujki temperaturyATD-100. Może ona uzupełniać rozbudowany, hybrydowy system alarmowy o funkcję odczytu temperatury w pomieszczeniu i wyświetlania jej na ekranie manipulatora INT-KSG. Dzięki temu łatwo sprawdzimy temperaturę w interesującym nas pomieszczeniu niekoniecznie w nim przebywając."

Wsad 1.09
    http://www.satel.pl/download.php?f=/instrukcje/integra_e_pl_0511.pdf

http://www.satel.pl/pl/art/175,Czerwcowe-nowosci-Satel
    kris1966
    Level 18  
    Może kombinacja LM35 i wejście analogowe GPRS-T2 . Po przekroczeniu ustawionego progu dostajesz sms z podanym napięciem na tym wejściu. Tak samo ze statusem modułu w odpowiedzi na clip.
    SMDmaniak
    Level 23  
    A ja czekam na zupelnie nowa centrale MEGA cos w stylu NEXO. Integra ma juz 6 lat czas na cos wiekszego.
    Speed76
    Level 14  
    Witam

Satel posiada już programowalną czujkę temperatury przewodową TD-1 lub bezprzewodową ATD-100
    SMDmaniak
    Level 23  
    Fajnie by bylo zeby byla ATD-110 taka z zewnetrzna sonda to by w zamrazalce chodzilo

"12.2.9 Czujka ATD-100
    Klawisze 􀁗 i 􀁘 pozwalają na poruszanie się między programowanymi parametrami czujki.
    Do programowania należy użyć klawiszy z cyframi. Programuje się:
    – temperaturę: wartość z zakresu od -30° C do 70° C (z dokładnością do 0,5°) – znak „-” na
    początku można wprowadzić naciskając jeden z klawiszy oznaczonych cyframi od 3 do 9;
    – tolerancję: wartość z zakresu od 0,5° C do 10° C (z dokładnością do 0,5°);
    – typ progu: H (górny) lub L (dolny)."