Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z instalacją Windows XP

deelock 26 Paź 2010 00:25 1241 8
  • #1 26 Paź 2010 00:25
    deelock
    Poziom 8  

    Witam,

    od kilku dni miałem problemy z systemem WIN XP. Postanowiłem sformatować dysk C: i zainstalować Windowsa od początku. Przy formacie podkusiło mnie usunąć partycje do odzyskiwania systemu. Windows się zainstalował działał 2 dni a potem ... włączam kompa pojawia się okno Windows przez sekundę niebieski ekran i restart. Nie mogę wejść w żaden sposób do systemu (tryb awaryjny itd.) Chce zainstalować Windowsa od początku ale w tej chwili nie chce wystartować instalacja pomimo ze jest to dysk bootowalny. Proszę o pomoc i podpowiedzi co mógłbym zrobić. Dodam ze jest to laptop Toshiba Satelite. Mam płytę recovery z Vista ale tego chce uniknąć.

    0 8
  • #2 26 Paź 2010 00:45
    yogi009
    Poziom 41  

    A co na tym "niebieskim ekranie" ? Może to jakiś błąd np. pamięci operacyjnej, albo innej części tej złożonej elektroniki.

    0
  • #3 26 Paź 2010 06:33
    Matuzalem
    Poziom 43  

    Bez sygnatury błędu oraz wiedzy o modelu oraz sprawności sprzętu i parametrach jego pracy (np. OC) można tylko teoretyzować, a i to pod warunkiem, że podasz czy coś instalowałeś/zmieniałeś przed awarią.
    Możesz - po diagnostyce RAM-u i dysku - użyć konsoli odzyskiwania, by sprawdzić czy system na dysku jest rozpoznawany, a potem dalsze kroki przedsiębrać.

    0
  • #4 26 Paź 2010 09:11
    deelock
    Poziom 8  

    Model A200-1CR
    PSAE0E

    Po wciśnięciu F12 i wybraniu napedu CD zaczyna migać kursor i czyta płyte ale nic sie nie dzieje.

    Po uruchamianiu poprzez zazanaczenie uruchom system win normalnie:

    Niemożna uruchomić systemu windows ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony:

    <katalog główny windows>\system32\hal.dll.

    Zainstaluj ponownie kopię tego pliku

    Sprzęt jest ok.

    Ja tylko chce uruchomić instalkę

    0
  • #5 26 Paź 2010 09:21
    gbury
    Poziom 10  

    A masz ustawiony w biosie priorytet CD?

    0
  • #6 26 Paź 2010 09:24
    deelock
    Poziom 8  

    Tak juz próbowałem również dzieje się to samo.

    0
  • #7 26 Paź 2010 09:59
    gbury
    Poziom 10  

    Komunikat o błędzie pliku hal.dll najprawdopodobniej jest błędny i tak naprawdę dzieje się coś z plikiem boot.ini
    Ale zastanawiam się czego wynikiem może być brak czytania napędu w twojej określonej sytuacji.

    0
  • #8 26 Paź 2010 11:46
    deelock
    Poziom 8  

    Ja również sie cały czas zastanawiam, w BIOSIE jest ustawione ok ale dalej nie mogę uruchomić instalki która jest na bank ok i instalowałem juz z niej na tym laptopie.

    Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:

    zwiększyłem pamięć i dalej lipa, wyjąłem dysk zruce co sie da i sproboje oryginalna viste a potem od nowa xp

    0
  • #9 26 Paź 2010 15:56
    helmud7543
    Poziom 42  

    Podmień napęd, spróbuj inną płytę albo pożycz od kogoś CD/DVD/BD przenośny na USB. Nawet przy problemie z dyskiem przy wybraniu jako pierwszego urządzenia do boot-owania CD powinien wyświetlić się przynajmniej komunikat w stylu "Naciśnij dowolny klawisz aby rozpocząć instalację...". Ta część jest niezależna w żaden sposób od innych napędów.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo