Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z piecem Beretta Kompakt Green 16s

franz998 26 Oct 2010 08:22 8979 19
  • #1
    franz998
    Level 9  
    Witam serdecznie!

    Czytałem posty kolegów odnośnie problemów z tym piecem,ale nie znalazłem odpowiedzi dla siebie.
    Mój problem jest taki,że piec ma problem z włączeniem się np rano i dogrzewanie grzejników lub po dogrzaniu wody nie przełącza się na grzanie grzejników.
    Zawiesza się i wyskakuje błąd 10 lub bywał 11 i 12.Ale zazwyczaj jest 10.
    Jak widzę,że piec milczy pokręcę pokrętłem od wody i zaczyna grzać,ale jak to samo robię pokrętłem od grzejników to nic się nie dzieje,albo jak zaskoczy to i tak się zawiesi i wyskoczy błąd 10.
    Denerwujące jest to bardzo,po to mam sterownik i nastawione temperatury noc/dzień żeby on to sam robił i żeby było ciepło a nie muszę robić resety i biegać tu i tam.
    Serwisanci są opieszali i nie śpieszą się z przyjazdem,przynajmniej w Lubelskim.
    Przeczyściłem elektrodę jonizacyjną i nic się nie zmieniło.

    Czy jest ktoś,kto pomoże mi z tym problemem??
    Proszę o jakiekolwiek informacje w tej sprawie,jeśli to możliwe.

    Radek




    Proszę usunąć słowo PROBLEM z tytułu
    mod - mirrzo
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    zybie
    Level 30  
    wdaje mi się kolego że masz problem z zapłonem żle ustawione elektrody lub problem z elektrodą jonizacyjną może być żle ustawiona
  • #3
    ol_an
    Heating systems specialist
    Jak długo użytkujesz ten kocioł? Błędy, które występują w twoim kotle wskazują na zanieczyszczony wymiennik spaliny-woda. Przy ogrzewaniu wody użytkowej kocioł uruchamia się i pracuje z pełną mocą, natomiast przy ogrzewaniu z mocą ograniczoną. Zapchany wymiennik przy ograniczonej mocy nie pozwala na właściwy przepływ mieszanki gazowo-powietrznej i stąd brak zapłonu przy ogrzewaniu na CO. Przy większych obrotach wentylatora na CWU zapłon następuje, choć na pewno kocioł nie pracuje z pełną mocą znamionową.
  • #4
    franz998
    Level 9  
    o dzięki!już coś się dzieje w tym temacie...

    a słuchajcie,jak ustawić ten zapłon/elektrodę,jeśli problem jest w tym?


    co do pieca...ma z 4-5lat,na początku nie był używany,później tylko w zimie na dogrzanie domu(był stan surowy zamknięty).
    Wcześniej dogrzewał pomieszczenia chyba normalnie,nie korzystaliśmy z wody,był ogrzewany tylko budynek.

    Gdzieś ze 2 miesiące temu był serwisant,ale w sprawie dogrzewania kotła,sprawdzał czujnik w nim.Co do pieca to powiedział,że dobrze pracuje i nie ma zastrzeżeń.Wszystko wziął na słuch...żadnego miernika,czujnika itp,nic nie czyścił.Przestawił tylko temperaturę w piecu na zasobnik,żeby woda nie zeszła do minimum i żeby w miarę ciepła była jak będzie się kończyła.Żeby temperatura minimalna wody była taka,żeby można było się jeszcze umyć i powoli będzie się dogrzewać.

    Więc co ja mogę teraz sam zrobić?I czy mogę?
    Mam instrukcję obsługi...jeśli tj możliwe to mogę coś sam wyczyścić,wymienić?

    dzięki za odpowiedzi.
  • #5
    zybie
    Level 30  
    zacznij kolego od prawidłowego ustawienia elektrody jonizacyjnej,nie pomyl to jest to na której nie ma iskry ale musi się znajdować w płomieniu kiedy piec odpali

    Dodano po 1 [minuty]:

    podaj też czy piec w ogóle odpala a potem gaśnie
  • #6
    franz998
    Level 9  
    zybie- a możesz jaśniej?Jak ją ustawić?Ona jest tylko przykręcona 1 blachowkrętem...
  • #7
    zybie
    Level 30  
    elektroda jonizacyjna to kawałek drutu na końcówce który trzeba delikatnie wygiąć i tak ustawić aby znajdował się w palącym płomyku ognia

    Dodano po 2 [minuty]:

    zwróć uwagę że płomyk przy mocy min. jest bardzo mały
  • #8
    franz998
    Level 9  
    ok,w takim razie zerknę na elektrodę i dam znać jutro.

    Dzięki

    Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

    przyznam,że patrzyłem na ten wymiennik(tj taka duża "puszka"w którą wchodzą elektrody,podłączona jest woda i gaz?)
    Jest możliwość rozłożenia jej,ale co mam dalej wyczyścić?

    No i kwestia tej elektrody...na tym wymienniku jest takie kółko przez które widzę spalanie/płomień.Ale elektrody nie widzę,chyba,że całkowicie ją wyciągnę/odkręcę.
    Czy ten płomień powinien być cały czas?
    Piec jak grzeje to turbina zasysa powietrze,głośno syczy i po chwili pokazuje się ten płomień na chwilę.Zaraz gaśnie,znów zasysanie,płomień spalanie itd.

    Tak jakby męczył się ten piec...myślałem,że ma pracować jednostajnie,równo...a nie takimi falami.Ale nie znam się i piszę to co zaobserwowałem rozbierając obudowę.
    To chyba wszystkie moje obserwacje i uwagi co do pieca.
  • #9
    zybie
    Level 30  
    kocioł powinien pracować dłuższy czas przy pracy normalnej, z tego co opisałeś wszystko wskazuje że to elektroda musisz kolego odkręcić tę płytę [z okienkiem ] wtedy dostaniesz się do środka i zobaczysz ustawienie elektrody czy znajduje się nad dyszą gazu. Możesz popróbować odpalić kocioł [z tym bardzo ostrożnie] będziesz widział płomień i elektrodę
  • #10
    ol_an
    Heating systems specialist
    Nie zawracaj sobie głowy elektrodą jonizacyjną, którą ustawiła fabryka, Na pewno jest dobrze. Zaufaj temu co piszę, o słabym przepływie spalin przez wymiennik. Kocioł taktuje, bo przy rozruchu chodzi na większej mocy, potem z mocą schodzi i gaśnie, bo wentylator nie ma siły przepchnąć spalin.
  • #11
    franz998
    Level 9  
    i bądź tu mądry...

    a co do wymiennika...mogę sam go wyczyścić? i co dokładnie?

    Dodano po 10 [minuty]:


    a powiedzcie mi...dlaczego ta elektroda ma być źle ustawiona,uszkodzona np skoro piec grzeje mi wodę?
    Ma problem z grzaniem grzejników,trochę je grzeje i zawiesza się z magiczną "10".
    To do grzania wody jest ok a do grzejników nie?
  • #13
    franz998
    Level 9  
    2 godziny pracy ze wszystkim...

    elektrody wyczyściłem,wymiennik też,zdjęcie do wglądu...o ile załadują się.
    teraz cierpliwie czekam z nadzieją,że będzie ok.
    Jak widać pełno syfu było,wyskrobałem wszystko.

    Problem z piecem Beretta Kompakt Green 16s

    https://obrazki.elektroda.pl/12_1288173122.jpg
  • #14
    franz998
    Level 9  
    więc Panowie...

    błąd nadal pojawia się:( ale raz rzadziej.Ten błąd "10" nie daje mi spokoju.

    Nie wiem co dalej...

    Dzięki za te namiary w lubelskim,dryndnę o był ktoś kto się na tym zna.
    Mam wrażenie,że grzejniki nie są tak ciepłe jak w zeszłym roku,są letnie pomimo nastawienia temperatury w piecu na 46 st.Sprawdzałem odpowietrzanie grzejników i są ok.
  • #15
    ol_an
    Heating systems specialist
    Czy aby na pewno wymiennik jest dobrze wyczyszczony?
    Czy jest przepłukany?
    Czy jesteś pewien, że po twoim czyszczeniu spaliny bez problemu przedostaną cię do komina,?
    A co z drugą stroną wymiennika, tą za tym panelem izolacyjnym?
    Też wyczyściłeś?
    Czy nic nie zmieniałeś w ustawieniach serwisowych?
  • #16
    franz998
    Level 9  
    nie jestem pewien niczego...

    wyczyściłem w środku wymiennik z tego nagaru tylko.Ta druga strona to ta z tą śrubą co widać na zdjęciu po środku?Tego nie czyściłem.
    Tam jak widać jest taka jasna powłoka,wygląda jak zbita wata,rozumiem,że to jakaś izolacja/podkład?
    Pod wymiennikiem był zbiorniczek,tak jakby taki wyrównawczy i było w nim pełno piachu/białego proszku.Też wyjąłem ten pojemnik i wypłukałem go.Zastanawiałem się czy w układzie nie ma tego syfu też skoro był tutaj.

    Proszę o podpowiedź jak wypłukać go itd i co wyczyścić jeszcze i jak?

    Elektroniki nie ruszałem.Może przywrócić ustawienia fabryczne jak się da?tylko jak?

    Dzięki
  • #17
    zybie
    Level 30  
    wykręć kolego elektrodę jonizacyjną i wyczyść ją papierem ściernym do gołego metalu i dobrze wyczyść koło porcelany
  • #18
    Nieczytelny
    Level 10  
    Pozwolę sobie podpiąć się pod temat...
    Mam taki sam kocioł uruchomiony jesienią 2006. Później w 2008r. przeglądnięty (dość pobieżnie) i podregulowany z analizatorem spalin.
    Teoretycznie (o tym później) wszystko działa OK, ale nie wiem czy wołać serwis bo jak widać wymiennik może się nieźle "zapaprać" przez te 4 lata. Czy takie oczyszczenie wymiennika:
    1. po pierwsze wystarcza i coś pomaga,
    2. czy jest do wykonania przez przeciętnie uzdolnionego człowieka przy użyciu standardowych narzędzi
    3. wymaga późniejszej regulacji??

    A teraz dodatkowe pytanie:
    Całość jest tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1528730.html
    Ale chodzi o to: "..... Problem polega na tym, że woda użytkowa jest duuuuużo cieplejsza niż ustawiona na piecu (45C).Obserwując wskazanie temperatury na wyświetlaczu kotła (piec pokazuje temp wyjścia z pętli grzewczej) po włączeniu się podgrzewania wody użytkowej piec grzeje, aż na "uda" mu się dojść do 80C. Po takim podgrzewaniu woda użytkowa ma właśnie kolo 80C. Nie mierzyłem termometrem, ale to na pewno jest duuużo więcej niż ustawione 45C - da się herbatę zaparzyć ."
    Czy występuje u kogoś podobny problem????
  • #19
    franz998
    Level 9  
    Hej,

    słuchaj ja wyczyściłem wymiennik w środku(odkamieniłem go wewnątrz) w środku wyczyściłem nagar,elektrodę też przetarłem papierem.
    Nadal piec włącza się i wyłącza i pojawia się błąd "10" a nawet"50" czyli płyta główna.
    Było kilku serwisantów i jeden z tych co się zna na kondensatach stwierdził,że to płyta główna 1300 pln.
    Mam możliwość załatwienia takiej płyty z Torunia(serwis beretty) za 800 pln.
    Wymienię płytę i dam znać co jak jak z piecem i objawami.
  • #20
    franz998
    Level 9  
    i.....problemem była płyta główna.
    Teraz z nową śmiga i grzeje jak trzeba.

    pozdrawiam.