Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Błąd w iOS 4.1 pozwala dzwonić z zablokowanego telefonu

lukasker 26 Oct 2010 12:27 2862 15
Computer Controls
  • Błąd w iOS 4.1 pozwala dzwonić z zablokowanego telefonu Blog 9to5Mac opublikował bardzo ciekawy błąd w oprogramowaniu iOS 4.1. Błąd dotyczy niemal tego samego co ostatnio znaleziony błąd w Motoroli Droid 2, mianowicie pozwala on dzwonić z zablokowanego telefonu. iPhone posiada blokadę ekranu, gdzie w celu odblokowaniu należy wpisać hasło/pin. Teoretycznie nasz telefon powinien być wtedy bezpieczny i nikt niepowołany nie powinien mieć do niego dostępu. Jednak jest bardzo prosty sposób by to zabezpieczenia ominąć. Wystarczy nacisnąć przycisk do telefonów alarmowych, wybrać jakikolwiek numer, nacisnąć przycisk dzwoń i szybko nacisnąć przycisk blokuj ekran na górze telefonu. Zostaniemy przeniesieni do menu dzwonienia, gdzie mamy dostęp do kontaktów, dzwonienia, wiadomości głosowych itp. Błąd został już zgłoszony Apple, zobaczymy jak szybko zareagują. Więcej w źródle i wideo.

Źródło

Cool? Ranking DIY
    About Author
    lukasker
    Translator, editor
    Has specialization in: programowanie, strony www
    lukasker wrote 2900 posts with rating 171. Live in city Kielce. Been with us since 2010 year.
  • Computer Controls
  • Computer Controls
    J_Bravo
    Level 27  
    tomek10861: Tak jak w roys-roys. Płacisz za znaczek.
    quniq
    Level 21  
    "Po prostu źle blokujecie telefony"
    basstec
    Level 34  
    Najlepsze, że ajfon jak nie miał tak nie ma mms'ów :D:D:D
    sokoleokoo2
    Level 22  
    Koledzy - ja tam jestem użytkownikiem Windows Mobile bo Ifon za drogi i za bardzo obciachowy, co do tego błędu to malutki babol pewno zaraz załatają. Zastanawia mnie tylko dlaczego w Polsce ifon kosztuje w sklepie 3k ?

A w "Rolsie" z dawnych lat uwierzcie mi nie płaciło się za znaczek - auta z lat 20-tych jeżdżą do tej pory i jak na swoje czasy były naprawdę innowacyjne. Ale dzisiaj to podobno produkcja Szejków - tak czy siak Ajfon za drogi aby mógł mieć takie wpadki - albo brak sygnału albo blokowanie nawale. Pamiętam kiedyś jak na WM zapodałem czasową blokadę klawiatury - niby śmigała ale po kilku dniach nie dało się telefonu odblokować !!! - to samo tylko w drugą stronę

Pozdrawiam
    JmL(TM)
    Level 24  
    basstec wrote:

Jestes pewien? :boss:
    tajny6
    Level 11  
    No fakt luka w IOS 4.1 rzeczywiście jest sam sprawdziłem u siebie ifonie 3G i 4.
    Jutro sprawdze czy ta luka jest też na niższych IOS.

A MMS-y są przynajmniej w moich IPhone 3G i 4.
    basstec
    Level 34  
    JmL(TM) wrote:
    basstec wrote:

Jestem, właśnie wziąłem z półki iphona 4 z softem 4.0.1 i on nie posiada MMS :) Ostanio był klient, który również próbował je odnaleźć ale mu się nie udało. Z tego co wiem trzeba jailbreakować dopiero wtedy można wysłać mms. Sorry... dla mnie to totalna kompromitacja.
    qbaant
    Level 10  
    mms'y są, tylko trzeba sobie skonfigurować punkt dostępu, bo niby co drodzy Panowie samo się zrobi ? telefon jasnowidz i ustawienia od operatora sobie nie ściągnie.
    U mnie na 3gs z softem 4.1 JB bład ten występuję, dodam ze przechodząc multifl0w (multitasking) udało mi sie wejsc w działające aplikacje w tle, natomiast w menu nie da się.

Ogólnie sam błąd śmieszny, prawie jak dziurawe tekstury w grach...

Pozdrawiam wszystkich, były posiadacz HD2, obecnie 3GS 32gb, długoletni użytkownik Symbian, WM Professional (touch), Skromnie Androida połaskotałem zportowanego na HD2.
    JmL(TM)
    Level 24  
    basstec wrote:
    JmL(TM) wrote:
    basstec wrote:

Jestem, właśnie wziąłem z półki iphona 4 z softem 4.0.1 i on nie posiada MMS :) Ostanio był klient, który również próbował je odnaleźć ale mu się nie udało. Z tego co wiem trzeba jailbreakować dopiero wtedy można wysłać mms. Sorry... dla mnie to totalna kompromitacja.

Z tego co wiesz to raczej malo wiesz i pierdoly piszesz jakich malo! MMS'y zostaly dodane do iOS w wersji 3.0 w czerwcu 2009 r. Zobacz np. tu: http://en.wikipedia.org/wiki/IOS_version_history

A tak poza tym to pomine fakt ze MMS'y to tak jak video-rozmowa i praktycznie nikt z tego nie korzysta. Moze jakis Franek i Zenek wysle raz na rok ale wiekszosc uzytkownikow smartow wysle e-mail ktory bedzie zawieral kilka zdjec :boss:

Zreszta Android czy juz w ogole Windows Mobile 7 sa jeszcze gorsze i producenci telefonow powoli ze smartow robia jakies idiotyczne zabawki do gier i "pstrykania" fotek z pseudo dobrymi aparatami a nie praktyczne urzadzenia z dopracowanym systemem. Pomijajac fakt iz system wolno dzialal i nadal dziala nawet w n8 to Symbian byl chyba jeszcze najbardziej dopracowanym systemem bez zbednych malo przydatnych "wizualnych gagetow"...
    basstec
    Level 34  
    Mam na sklepie 5szt iphona 4 z softami 4.0.2 i 4.1, wytłumacz mi proszę jak się wysyła mms bo nie widzę tam takiej opcji... Poza mną różni klienci, którzy przychodzą też takiej opcji nie widzą.
    Widać hamerykańska prostota za trudna jest dla mojego polaczkowego mózgu.

Co do wspaniałości iOS to zobacz jak chodzi 4.0 na 3g ;) Dalej chcesz rozmawiać o szybkości i płynności?
    Może symbian w n8 dobry? Uruchom na nim ze 4 aplikacje w tle to zwolni o połowę... Proszę, nie kompromituj się.
    JmL(TM)
    Level 24  
    basstec wrote:
    Mam na sklepie 5szt iphona 4 z softami 4.0.2 i 4.1, wytłumacz mi proszę jak się wysyła mms bo nie widzę tam takiej opcji... Poza mną różni klienci, którzy przychodzą też takiej opcji nie widzą.
    Widać hamerykańska prostota za trudna jest dla mojego polaczkowego mózgu.

No faktycznie za trudna bo co to wg ciebie jest widoczne na tych zrzutach z mojego iPhone 4 z iOS 4.1?

Błąd w iOS 4.1 pozwala dzwonić z zablokowanego telefonu Błąd w iOS 4.1 pozwala dzwonić z zablokowanego telefonu Błąd w iOS 4.1 pozwala dzwonić z zablokowanego telefonu Błąd w iOS 4.1 pozwala dzwonić z zablokowanego telefonu

basstec wrote:
    Co do wspaniałości iOS to zobacz jak chodzi 4.0 na 3g ;) Dalej chcesz rozmawiać o szybkości i płynności?

A kto tu pisze o wspanialosci iOS? Poza tym to kto instaluje 4.1 na 3G? To jest tak jakbys chcial instalowac Viste na Duronie 700MHz i 256MB RAM i spodziewalbys sie cudow w postaci plynnej i szybkiej pracy. iPhone 3G chodzi na 412MHz i 128MB RAM a iPhone 4 na 1GHz i 512MB RAM!!!

basstec wrote:
    Może symbian w n8 dobry? Uruchom na nim ze 4 aplikacje w tle to zwolni o połowę... Proszę, nie kompromituj się.

Przeczytaj to jeszcze raz:

JmL(TM) wrote:
    Pomijajac fakt iz system wolno dzialal i nadal dziala nawet w n8..

Po raz kolejny nie pisze o szybkosci dzialania systemu bo jak juz wspomnialem wczesniej Symbian jest wolny ale jesli chodzi o dopracowanie np. wzgledem Androida lub WM7 to jest jak dzien do nocy. Ale widac ty nie potrafisz czytac ze zrozumieniem i sam sie kompromitujesz.. :boss:
    basstec
    Level 34  
    JmL(TM) wrote:
    Po raz kolejny nie pisze o szybkosci dzialania systemu bo jak juz wspomnialem wczesniej Symbian jest wolny ale jesli chodzi o dopracowanie np. wzgledem Androida lub WM7 to jest jak dzien do nocy. Ale widac ty nie potrafisz czytac ze zrozumieniem i sam sie kompromitujesz.. :boss:

No jeżeli symbian w N8 jest dopracowany to po raz kolejny powiem: nie kompromituj się.

Jeżeli chodzi o ios 4.1 mówisz, żeby go nie instalować na 3g bo zamula. A dlaczego nowsze wersje androida na starszych hardware'ach chodzą szybciej od starszych androidów? Świadczy to jedynie o tym, że każdy nowy android jest lepszy a ios gorszy od poprzedniego... Tyle w tym temacie
    quniq
    Level 21  
    Nie lepszy i gorszy, tylko bardziej i mniej wymagający. Jakość jest tu pojęciem bardzo względnym.
    J_Bravo
    Level 27  
    basstec wrote:

Jeżeli chodzi o ios 4.1 mówisz, żeby go nie instalować na 3g bo zamula. A dlaczego nowsze wersje androida na starszych hardware'ach chodzą szybciej od starszych androidów? Świadczy to jedynie o tym, że każdy nowy android jest lepszy a ios gorszy od poprzedniego... Tyle w tym temacie

Według Bobby'ego Cha z firmy Enspert, najnowszy system operacyjny Google'a, Android 3.0 znany jako Honeycomb, będzie działać wyłącznie na sprzęcie wyposażonym w dwurdzeniowy procesor i możliwość wyświetlania obrazu w rozdzielczości 1280x720 pikseli.

Producent sprzętu elektronicznego z Korei powiedział w rozmowie z PC World, że system Honeycomb będzie dedykowany wypasionym tabletom, czyli tym, które działają na platformie Tegra 2 lub ARM Cortex A9. Również 7 cali to najmniej, ile będzie mógł mieć ekran wyświetlający działanie systemu Android 3.0.

Wymagania te są o tyle ciekawe, że uniemożliwiają przeskoczenie na nowy system tabletowi Galaxy Tab firmy Samsung oraz dowolnemu (obecnie) smartfonowi z Androidem. Oby tylko Google nie strzelił sobie w stopę tymi wyśrubowanymi wymaganiami.