Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

speedstram 4010 + router wifi / dziwny problem.

kropek_69 26 Oct 2010 20:48 1017 7
  • #1
    kropek_69
    Level 10  
    Witam.

    mój problem polega na tym iż:
    chcę podłączyć speedstreama 4101 do routera wifi canyon CNP-WF514A i przy jego pomocy siać wifi na całe pomieszczenie.
    posiadam neostradę na łączu DSL. mam przydzielone jedno (stałe) IP.



    podpinam speedstreama pod port WAN w routerze, wchodzę w konfigurację routera przez przeglądarkę i tam zaczynają się schody.
    otóż nie mogę zmienić IP w ustawieniach WAN. kiedy wpisuję IP jakie posiadam, dostaję informację o błędnej wartości adresu i że powinna znajdować się ona w przedziale 0-9..

    przyznaję się bez bicia, że nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z DSL (tylko z ADSL) kompletnie nie wiem już co mam robić.
    Panowie, możecie podrzucić jakieś info, odnośnie tego co ma zostać zmienione a co ma pozostać bez zmian? dhcp ustawić jako serwer? czy w ogole wyłączyć?

    posiadam z tepsy dane takie jak: IP, maskę, bramę, dns`y, to wszytko.
    ale za nic w świecie nie mogę tego wpisać w ustawieniach routera...


    siedzę nad tym już dwa dni i nie mogę sobie poradzić, proszę pomóżcie :/
    wiecie jak tego dziada skonfigurować? ja już nie śpię przez niego po nocach.
  • #2
    sanatarium
    Level 22  
    router wifi podlaczyc przez LAN z speedstreama i wylaczyc DHCP na routerze
  • #3
    bogiebog
    Level 43  
    sanatarium wrote:
    router wifi podlaczyc przez LAN z speedstreama i wylaczyc DHCP na routerze


    Ale w ten sposób będzie mogł podłączyć tylko jeden komputer do neta.

    @kropek, załącz ekran gdzie wpisujesz te wartości i błąd jaki wyskakuje (tak aby nie zasłaniaj konfiguracji)
  • #4
    kropek_69
    Level 10  
    ok. ale to jutro bo teraz nie mam dostępu do tego komputera.
    też słyszałem, że jeśli "odptaszę" dhcp to będę mógł tylko na jeden komputer neta puścić :/

    postaram się zrobić screeny tak szybko jak to możliwe.
  • Helpful post
    #5
    bogiebog
    Level 43  
    Jak podłączysz kabel do portu LAN to tylko wtedy jeden komputer tylko będzie miał dostęp do neta (z adresem IP od tepsy) i wtedy DHCP ma być wyłączony.
    Jak podłączysz kabel do protu WAN (adres IP od tepsy dostanie ten port) to wtedy na portach LAN i WIFI (DHCP załączone) możesz mieć wiele komputerów.
  • #6
    kropek_69
    Level 10  
    aha, teraz rozumiem. ale ok, chcę wykorzystać port WAN do podłączenia speedstreama. w takim razie gdzie powinienem wpisać IP 192.168.1.1, a gdzie to, które dostałem od tepsy? pytanie dotyczy również maski podsieci oraz bramy domyślnej. dnsów również.
    szczerze mówiąc ja już zgłupiałem.
    wiem gdzie i jak podłączyć router, nie wiem jak ustawić dhpc (jako serwer czy klienta?) rozumiem, że w opcjach gdzie mam do wyboru:
    1 PPPoE
    2 Static IP
    3 PPPoA
    4 PPTP (?)
    powinienem wybrać 2, static IP tak?

    może poczekajmy, wieczorem powinienem zapodać screeny.
    zrobię kilka z różnych ekranów konfiguracji i z errorem też. może będzie łatwiej.
  • Helpful post
    #7
    markonedj
    Level 22  
    Kabel z portu Ethernet modemu wpinasz do WAN routera. W konfiguracji router ustawiasz na Static IP i tam wpisujesz dane od tepsy, czyli adresy w stylu 83.12.x.x. Jeżeli logujesz się na stronę konfiguracyjną modemu przez 192.168.1.1 to DHCP już masz włączone. Więc jeśli nie masz nic więcej nagrzebane w modemie to po wpisaniu danych od tepsy net powinien od razu działać.
  • #8
    kropek_69
    Level 10  
    markonedj, bogiebog, dziękuję wam pięknie za pomoc. "pomógł" kliknięte oczywiście.

    problem rozwiązany. reset do ustawień fabrycznych, odłączyłem WAN (uwaga, przy podłączonym WANie nie chciał mi przyjąć IP! ...), następnie wpisałem IP, brame, maskę, zakres DHCP dobrał automatycznie od 100 do 200, DHCP musiało być ustawione jako server, a IP statyczne, jakimś dziwnym trafem ciągle automatycznie przeskakiwało na PPPoE...

    Więc po poskładaniu wszystkiego krok po kroczku, udało mi się skonfigurować ten router.

    jeszcze raz pięknie dziękuję i pozdrawiam serdecznie.