Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Daewoo DMQ-2895txt uszkodzone trafo.

adam29 26 Oct 2010 20:57 1564 10
    adam29
    Level 15  
    Witam. Mam uszkodzony trafopowielacz i nie ma na nim naklejki. Może ktoś wie co to za model trafo. Jest to Daewoo DMQ-2895txt chassi CP-760.
  • Helpful post
    bogred
    Moderator of TV
    HR7970. Znalezione wyszukiwarką na stronie HR Diemen. A na schemacie oryginał FFA93021L
    adam29
    Level 15  
    Dziękuję i pozdrawiam Adam
    bogred
    Moderator of TV
    Ja bym takiego za 10zł nie kupował. Może jeszcze do 14"...Choć to też ryzyko. Ale do 28"- mogą być problemy. :cry:
    DiZMar
    Level 43  
    bogred wrote:
    Ja bym takiego za 10zł nie kupował. Może jeszcze do 14"...Choć to też ryzyko. Ale do 28"- mogą być problemy. :cry:

Ja je kupuję nawet po 8zł brutto i jak na razie problemy zdarzyły mi się sporadycznie i procentowo rzadziej niż z HR-ami produkcji Diemen gdy tylko takie można było kupić w cenie 50-10zł przed laty. Zresztą biorę zwykle 2 sztuki na wszelki wypadek gdyby pierwsza sztuka nie poszła. Zwykle ta 2 sztuka idzie na półkę i przydaje się do naprawy następnego takiego samego gdy trafi się na trafopowielacz za jakiś czas
    bogred
    Moderator of TV
    Kiedyś na wyraźną prośbę klienta wstawiłem taki za 20zł i po 3 tygodniach padł, drugi chodził jeszcze krócej. Wzięłem z C-T 2 szt. za HR7398- to była masakra, źle nawinięte pierwotne uzwojenie i wszystkie napięcia po wtórnej zaniżone o 10%. Nawet z HG bywały w większych TV problemy np. z geometrią, pływaniem obrazu przy większym kontraście itp. Dość często widzę też posty na Forum typu dziwne zachowanie TV po wymianie trafa (za 20zł), które znika po wstawieniu lepszego. Naprawdę nie miałeś problemów w dużych TV?
    DiZMar
    Level 43  
    bogred wrote:
    ... Naprawdę nie miałeś problemów w dużych TV?

Owszem zdarzyło się, że zamiast trafa za 8-20zł trzeba było wstawić oryginał za ponad 50zł i dopiero TV grał OK. Zdarzyło mi się to w kilku dosłownie sztukach a więc w niewielkim %. Po krótkim czasie padł mi chyba tylko jeden. Dlatego ryzyko niewłaściwej pracy trafa chińczyka jest niewielkie przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia. A padać po kilku tygodniach czy miesiącach to jak napisałem wyzej częściej mi padały HR-y Diemena niż chińczyki (procentowo biorąc). Ale cóż każdy ma swoje doświadczenia.
    mirex
    Level 43  
    No tak, każdy ma.
    Tylko Twoje są chyba jakieś dziwne w stosunku do wielu innych serwisantów. Nie podważam niczego. Farciarz po prostu.

Quote:
    A padać po kilku tygodniach czy miesiącach to jak napisałem wyzej częściej mi padały HR-y Diemena niż chińczyki (procentowo biorąc)

Oooo, a tu pechowiec chyba.
    W swojej wieeeeloletniej praktyce trafopowielacz Diemena, w jego okresie gwarancyjnym, wymieniłem chyba 2 razy. To tak z zakładką powiedziane, bo faktycznie pamiętam tylko jeden przypadek. Więcej grzechów nie pamiętam. Ale przyznaję, zdarzyło się.

Generalnie jednak - w tym i podobnych przypadkach chodzi o coś zupełnie innego niż awaryjność.
    Amator/początkujący serwisant po włożeniu trafopowielacza oczekuje, że sprzęt będzie działał poprawnie. Czyli tak samo jak przed awarią. A okazuje się, że g...
    I szuka, szuka, ryje płytę, czasem niszczy wprost. I nic uszkodzonego nie znajduje! Stracił czas i czasem kilka razy więcej kasy na wymieniane niepotrzebnie elementy niż na tandetny trafopowielacz.
    Oczywiście, bywa też, że wkładamy "badziew" i TV działa poprawnie! Choć stabilność wymiarów obrazu z tej poprawności na dobrą sprawę należałoby wykluczyć.
    Czasem - wobec postępującego braku w asortymencie porządnych zamienników - jesteśmy skazani na "chińszczyznę".
    adam29
    Level 15  
    Zakupiłem HR7970-60zł Telewizor oddany klientowi.Pozdrawiam Adam