Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Debian, wiele monitorów po skrętce z różnym obrazem, jak?

PSmiecho 27 Oct 2010 09:24 2207 10
    PSmiecho
    Level 10  
    Długo zastanawiałem się, jaki dział będzie najlepszy na mój problem (bo to w sumie styk hardware i software), ale tutaj chyba będzie najlepiej.

Mam Debiana (z KDE), który generuje mi różnego rodzaju wykresy i raporty w postaci odświeżających się co chwilę stron HTML z obrazkami (jest tam Apache). Sprzęt siedzi w piwnicy, ale raporty powinny pojawiać się na monitorach umieszczonych w całym budynku - na każdym monitorze inna grupa raportów, więc na każdym monitorze musi być inny obraz. Jedyna możliwość przesyłania obrazu to nieekranowana skrętka Cat5e, bo budynek jest całkiem nieźle okablowany. Problem: jak to zrobić?

Mam kilka pomysłów, ale każdy ma wady, których nie mogę przeskoczyć...

Pomysł 1: na serwerze odpalam kilka przeglądarek, w każdej otwieram jeden raport, obraz przesyłam po skrętce do monitorów.

Wydaje się, że wszystko gra. Znalazłem przejściówki DVI -> RJ-45 -> DVI]Link, więc teoretycznie mogę podłączyć w ten sposób jeden monitor do każdego wyjścia na karcie graficznej. Ale pojawia się kłopot z maksymalną ilością monitorów. Serwer nie jest najnowszy i mogę co najwyżej włożyć jedną kartę graficzną, więc pewnie będę mógł podłączyć max 2 monitory. To ciut mało. Dodatkowo jeden monitor chciałbym zostawić na działania administracyjne i serwisowe podłączony bezpośrednio do sprzętu.

Pytanie: czy jest jakieś magiczne urządzenie, które multiplikowałoby wyjścia graficzne? Znalazłem coś takiego: http://www.gembird.nl/default.aspx?op=products&op2=item&id=5464, ale mam niejasne przeczucie, że wszędzie będę miał ten sam obraz, a tego bym nie chciał.

Pomysł 2: monitory podłączam do laptopów stojących tuż obok, na laptopach odpalam przeglądarkę, które po sieci odpytują serwer www z raportami.

Kiepskie rozwiązanie. Wiem. Po pierwsze nie podoba mi się kupno kilku laptopów/netbooków tylko po to, żeby odpalić na każdym przeglądarkę i więcej do nie dotykać. Paskudne w zarządzaniu (dużo sprzętu do utrzymania, aktualizacji, co jeżeli jakiś mi zwiśnie?). W dodatku pozostaje sporo niewykorzystanej mocy obliczeniowej - taki laptop działaby przecież tylko na 0,001% swoich możliwości. Że o kosztach nie wspomnę.

Pomysł 3: streaming po sieci.

To jest wybitnie luźny pomysł, bo nie wiem, czy coś takiego jest w ogóle możliwe. Jeżeli monitory mają mają wejście RJ-45, to może dałoby radę podłączyć je nie bezpośrednio do serwera, tylko do jakiegoś switcha? Każdy miałby swój IP, a serwer może dałoby radę tak skonfigurować, żeby obraz (z odpaloną przeglądarką) wysyłał na odpowiedniego IPka. Tylko czy taki sprzęt istnieje?

Pomysł 4: coś innego?

Tylko co?

Nie ukrywam. Zaciąłem się z całym problemem. Będę wdzięczny za jakikolwiek pomysł, nawet najdziwniejszy...
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    Kilka pytań:
    - Jaki jest cel wysyłania tego obrazu na kilka monitorów i kto będzie oglądać w nich obraz?
    - Jakie to będą monitory i jak długo mają wyświetlać obraz? (czas na dobę itp)
    - Czy będą to same monitory, czy może komputery lub odbiorniki TV?
    PSmiecho
    Level 10  
    Pracuję w niewielkiej firmie tworzącej dosyć wyspecjalizowany soft i całość ma na celu nadzór i monitoring tego, co się dzieje z naszym sprzętem i softem u klientów. Będą to oglądać ludzie u mnie w firmie (wdrożeniowcy, szefostwo). Nie będzie to pokazywane nigdzie publicznie.

Uporaliśmy się ze zbieraniem danych (Nagios, Pnp4Nagios plus kilka innych rozwiązań open sorce i autorskich). Problem jest tylko z wizualizacją. Pomysł polegał na tym, żeby w każdym pokoju wyświetlać na ścianie dane/wykresy przeznaczone dla ludzi w tym konkretnym pomieszczeniu.

Monitorów jeszcze nie wybraliśmy. Zresztą nie muszą to w ogóle być monitory komputerowe, mogą być odbiorniki TV. Ważne, żeby można było uzyskać stosunkowo dużą rozdzielczość (pewnie full HD), żeby sporo informacji się zmieściło na ekranie. Ilość klatek na sekundę ma znikomy priorytet.

Obraz będzie generowany 24h7, ale jak znam życie, to sprzęt wyświetlający będzie włączony w godzinach pracy, czyli 8h od poniedziałku do piątku.
    Ibuprom
    Level 26  
    Kupujesz do każdego monitora jakiś prosty terminal bezdyskowy. W sklepach sprzedających sprzęt poleasingowy kupisz całkiem przyzwoite sprzęty do 200zł/szt. Mają one zainstalowany przeważnie windows CE + przeglądarka IE + klienty zdalnego pulpitu (np vnc). Terminal mały, ma pełną sieć TCP/IP i bez kombinowania podepniesz ile będziesz chciał przez wspomniany vnc. A jak Ci WinCE nie będzie odpowiadać to w większości sprzętów da się zainstalować jakiegoś linuksa przeznaczonego do pracy jako terminal - nowsze oprogramowanie i większe możliwości.
    PSmiecho
    Level 10  
    Dzięki za cynk. Czyli jednak idziemy w kierunku sprzętu generującego obraz na miejscu, zamiast przesyłać go po sieci? Może to nie jest zły pomysł, ale...

Na szybko sprawdziłem ceny takich terminali i nówki są w granicach 1000zł (Komputronik). Drogo. Niestety nie znalazłem niczego w rozsądnych cenach... Jeszcze pogoogluję, choć przyda się jakaś podpowiedź, albo namiar. :)

Na prawdę nie da rady generować obrazu na serwerze i przesłać go po skrętce?
    zen3x
    Level 34  
    Do wyświetlania na 4 monitorach innego obrazu można użyć np tej karty G45X4QUAD-B lub tej Matrox M9188, ewentualnie dwóch pracujących pierwszych jednocześnie. Sterowniki matroxa umożliwiają dużą swobodę w pracy z obrazem na każdym z monitorów.

Odbiornik obrazu po skrętce to najlepsze rozwiązanie w formie terminala. Jeśli monitor to rozwiązanie drogie bo monitor nietypowy.
    PSmiecho
    Level 10  
    Wysyłanie obrazu po skrętce jest około 100-120zł droższe od sytuacji, gdy monitor jest podpięty bezpośrednio do komputera. Taką przejściówkę jestem w stanie dostać za 97,14 zł netto, a to akceptowalna cena.

Coraz bardziej podoba mi się pomysł z kartą z kilkoma wyjściami. Na razie potrzebuję czterech, w przyszłości niewiele więcej. Taki Radeon 5870 HiS 2GB 6x mDP (PCI-E) Eyefinity ma 6 (!) wyjść, a to mi na razie wystarczy. To dość popularny chipset, więc chyba nie będzie kłopotów z działaniem pod Debianem... To tego płyta główna z dwoma slotami PCI-e i w przyszłości może będzie można podłączyć drugą taką kartę. 12 monitorów to już dużo. :)

Mam tylko nadzieję, że to wykonalne.
  • Helpful post
    Ibuprom
    Level 26  
    Pisałem POLEASINGOWE. Przykładowo Allegro HP COMPAQ T5500 139 zł. Ma złącze na hdd ATA 2,5 cala, wpinasz jakąś kartę CF 1GB z przejściówką, lub jeśli potrafisz to skonfigurować to ładujesz system po TFTP i dysk wówczas niepotrzebny, ładujesz na to http://pl.wikipedia.org/wiki/Linux_Terminal_Server_Project . I w cenie ok 200 zł/szt (150 z przesyłką bez dodatkowego dysku) masz gotowy zestaw którego wydajność będzie zależała tylko od wydajności Twojego serwera z Debianem. Kupujesz 2 szt na zapas, jakby się któryś zepsuł to konfigurujesz nowy MAC dla PXE pod Debianem (jeśli będziesz używał) odpalasz terminal i monitor nadal działa.
    PSmiecho
    Level 10  
    @Ibuprom: Dzięki, niesamowicie kuszące rozwiązanie. Zrozumiałem za pierwszym razem ;) tylko googlowałem po złym słowie kluczowym. Szukałem wcześniej po haśle "terminal bezdyskowy" i nie było nic ciekawego. Ale szukając po "T5500" robi się już ciekawiej... Jeszcze tylko poszukam jakiegoś modelu z wyższą rozdzielczością i jestem szczęśliwy. Np. taki "T5735"...
    Ibuprom
    Level 26  
    A że zapytam, potrzebujesz więcej niż 1600x1200? Wadą jest fakt że jest to złącze D-SUB a nie DVI, ale dla obrazu praktycznie statycznego nie robi to większej różnicy.
    PSmiecho
    Level 10  
    Szczerze? Nie wiem. To trochę zależy od dostępnej kasy i od tego, ile tych raportów na raz szefowie i wdrożeniowcy chcą zobaczyć na ekranie. Nie umiem w tej chwili dokładnie określić max rozdzielczości. Po prostu większa rozdzielczość jest bardziej kusząca i jeżeli będzie dostępna, to ją na pewno wykorzystamy.