Witajcie,
wybudowałem dom i jestem na etapie przygotowania do instalacji elektrycznej i alarmowej.
Chciałbym mieć w domu minimalną automatykę która pozwoli na:
1. sterowanie roletami w oknach
2. sterowanie oświetleniem w zakresie on/off
3. podłączenie pilotów zdalnego sterowania (myślałem o ABAX)
4. możliwość sterowania bramą garażową oraz wjazdową + oświetlenie podjazdu (co prawda może być z centralki bramy garażowej / wjazdowej ale chciałbym "jakoś" zintegrować (co najmniej centralka otwiera drzwi / bramę)
5. monitoring wizyjny - prosta integracja
6. kontaktrony w oknach - rozważam w scenariuszu np. z pomiarem prędkości wiatru - jeśli przekroczona pewna wartość + otwarte okna to zamykamy roletę - akurat ten punkt jako opcja.
7. Powiadamianie / monitoring SMS
8. Możliwość monitoringu via ethernet / GPRS
Zastanawiam się nad:
1. Centralka satel integra 128 WRL
2. piloty ABAX
3. czujki PIR - około 14 sztuk (jestem przed projektowaniem)
4. 28 punktów oświetleniowych do wysterowania + 16 rolet = 44 styczniki / wejścia sterowane przez IORS
5. być może 22 kontaktrony w oknach
Problemem dla mnie może być konieczność dokupienia expanderów do tej centralki. Sama 128 bez WRL ma 16 wejść - WRL daje tylko 8.
Do mojego systemu bez kontaktronów wystarczyłaby również tylko integra 64 (tańsza) oraz moduł ethernetowy (łatwiejsza integracja po lanie + możliwość wystawienia do internetu).
Dobrze myślę? 128 WRL pociągnie te 44 styczniki?+ różne scenariusze (np. scenariusz kino: w salonie zamykamy żaluzje, spuszczamy ekran, włączamy lekkie oświetlenie na kinkietach, które po jakimś czasie lub po naciśnięciu odpowiedniego przycisku na pilocie ABAX wyłączamy)
Inne pytanie: jak długo wystarcza bateria w pilotach ABAX?
Proszę o ocenę pomysłu / sugestie.
pozdrawiam,
Grzegorz Szostak
wybudowałem dom i jestem na etapie przygotowania do instalacji elektrycznej i alarmowej.
Chciałbym mieć w domu minimalną automatykę która pozwoli na:
1. sterowanie roletami w oknach
2. sterowanie oświetleniem w zakresie on/off
3. podłączenie pilotów zdalnego sterowania (myślałem o ABAX)
4. możliwość sterowania bramą garażową oraz wjazdową + oświetlenie podjazdu (co prawda może być z centralki bramy garażowej / wjazdowej ale chciałbym "jakoś" zintegrować (co najmniej centralka otwiera drzwi / bramę)
5. monitoring wizyjny - prosta integracja
6. kontaktrony w oknach - rozważam w scenariuszu np. z pomiarem prędkości wiatru - jeśli przekroczona pewna wartość + otwarte okna to zamykamy roletę - akurat ten punkt jako opcja.
7. Powiadamianie / monitoring SMS
8. Możliwość monitoringu via ethernet / GPRS
Zastanawiam się nad:
1. Centralka satel integra 128 WRL
2. piloty ABAX
3. czujki PIR - około 14 sztuk (jestem przed projektowaniem)
4. 28 punktów oświetleniowych do wysterowania + 16 rolet = 44 styczniki / wejścia sterowane przez IORS
5. być może 22 kontaktrony w oknach
Problemem dla mnie może być konieczność dokupienia expanderów do tej centralki. Sama 128 bez WRL ma 16 wejść - WRL daje tylko 8.
Do mojego systemu bez kontaktronów wystarczyłaby również tylko integra 64 (tańsza) oraz moduł ethernetowy (łatwiejsza integracja po lanie + możliwość wystawienia do internetu).
Dobrze myślę? 128 WRL pociągnie te 44 styczniki?+ różne scenariusze (np. scenariusz kino: w salonie zamykamy żaluzje, spuszczamy ekran, włączamy lekkie oświetlenie na kinkietach, które po jakimś czasie lub po naciśnięciu odpowiedniego przycisku na pilocie ABAX wyłączamy)
Inne pytanie: jak długo wystarcza bateria w pilotach ABAX?
Proszę o ocenę pomysłu / sugestie.
pozdrawiam,
Grzegorz Szostak