Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nowa instalacja w nowym domu na integra WRL czy słabsza?

nyxnyx 27 Oct 2010 11:54 3014 4
Computer Controls
    nyxnyx
    Level 10  
    Witajcie,
    wybudowałem dom i jestem na etapie przygotowania do instalacji elektrycznej i alarmowej.
    Chciałbym mieć w domu minimalną automatykę która pozwoli na:
    1. sterowanie roletami w oknach
    2. sterowanie oświetleniem w zakresie on/off
    3. podłączenie pilotów zdalnego sterowania (myślałem o ABAX)
    4. możliwość sterowania bramą garażową oraz wjazdową + oświetlenie podjazdu (co prawda może być z centralki bramy garażowej / wjazdowej ale chciałbym "jakoś" zintegrować (co najmniej centralka otwiera drzwi / bramę)
    5. monitoring wizyjny - prosta integracja
    6. kontaktrony w oknach - rozważam w scenariuszu np. z pomiarem prędkości wiatru - jeśli przekroczona pewna wartość + otwarte okna to zamykamy roletę - akurat ten punkt jako opcja.
    7. Powiadamianie / monitoring SMS
    8. Możliwość monitoringu via ethernet / GPRS

Zastanawiam się nad:
    1. Centralka satel integra 128 WRL
    2. piloty ABAX
    3. czujki PIR - około 14 sztuk (jestem przed projektowaniem)
    4. 28 punktów oświetleniowych do wysterowania + 16 rolet = 44 styczniki / wejścia sterowane przez IORS
    5. być może 22 kontaktrony w oknach

Problemem dla mnie może być konieczność dokupienia expanderów do tej centralki. Sama 128 bez WRL ma 16 wejść - WRL daje tylko 8.

Do mojego systemu bez kontaktronów wystarczyłaby również tylko integra 64 (tańsza) oraz moduł ethernetowy (łatwiejsza integracja po lanie + możliwość wystawienia do internetu).

Dobrze myślę? 128 WRL pociągnie te 44 styczniki?+ różne scenariusze (np. scenariusz kino: w salonie zamykamy żaluzje, spuszczamy ekran, włączamy lekkie oświetlenie na kinkietach, które po jakimś czasie lub po naciśnięciu odpowiedniego przycisku na pilocie ABAX wyłączamy)

Inne pytanie: jak długo wystarcza bateria w pilotach ABAX?

Proszę o ocenę pomysłu / sugestie.

pozdrawiam,
    Grzegorz Szostak
  • Computer Controls
    eworks
    Level 19  
    Bierz integrę z WRL opłaca się bardziej niż 64 + abax bo na 128-wrl masz już gsm'a

Pozdrawiam.
  • Computer Controls
    rokycky
    Level 23  
    WLR ma pewne ograniczenia względem 128. Moim zdaniem sprawdza sie w pewnych tylko rozwiązaniach/instalacjach.

Lepszym rozwiazaniem jest zakup 128 i dodatkowo moduly. Daje to mozliwosc indywidualnego rozmieszczenia elementow w celu uzyskania najlepszego zasiegu zarówno dla ABAX'a jak i GSM. O kwestiach serwisu nie wspominajac.

Inną sprawą jest możliwość indywidualnego zasilenia oraz możliwość odseparowania od systemu nadajnika GSM.
    nyxnyx
    Level 10  
    Dziękuję za porady. Przemyślę jeszcze raz biorąc je pod uwagę.

Pozdrawiam,
    Grzegorz Szostak