Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzbudzanie sie czujnika ruchu - jak zaradzic?

Yanush 26 Wrz 2004 09:48 4140 6
  • #1 26 Wrz 2004 09:48
    Yanush
    Poziom 18  

    Witam!
    Mam przed garazem lampe halogenowa (150W) z czujnikiem ruchu, ale to chyba nic dziwnego, natomiast dziwne jest to, ze ow czujnik sie wzbudza od zaklocen sieciowych, tzn. gdy zalaczam lub wylaczam swiatlo w garazu (swietlowki 40W) zapala sie halogen. Dodam, ze czujnik nie byl nigdy naprawiany, ale gwarancja na calosc juz dawno minela i niestety nie moge go zareklamowac.
    Co zrobic z tym... fantem ? Wlaczyc rownolegle z lampa jakis element p-zakloceniowy? Jesli tak to poprosze o podpowiedz..
    Dziekuje serdecznie i pozdrawiam
    Janusz

    0 6
  • Fibaro
  • #2 26 Wrz 2004 11:32
    _PREDATOR_

    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ja bym najpierw sprawdził same świetlówki, głównie podłączenie obudowy metalowej do "0", styki przeczyścił we włącznikach, póżeniej zastosowałbym w lampie halogenowej odpowiednie filtry. Ja to zastosowałem w piwnicy, sąsiad jak włączał wiertarkę "Celmy" to miałem to samo. Zastosowałem ze starych OTVC filtry, oczywiście cewki przewinołem. I kilowaciki teraz oszczędzam. Pozdrawiam

    0
  • Fibaro
  • #3 26 Wrz 2004 12:01
    adamjur1
    Poziom 39  

    U mnie jest to samo. lampa z czujnikiem łapie od byle czego. Jest trochę głupio zamocowana bo oswietla pomieszczenie techniczne i wisi w bezpośredniej bliskości rozdzielni elektrycznej. Załączaenie czegokolwiek typu indykcyjnego- silniki rolet,wentylatorów, pralka,zmywarka a nawet rozmowa przez komórke powouje załączenia lampy. Ale mam w tej instalacji inne ( na zewnątrz budynku i te się nie załączają. Moim zdaniem powodem może być nadmierna czułość tego egzemplarza, radze (jezeli jest czym) zmniejszyć, moja ma trzy regulatory, pokombinuje i zawiadomię o wynikach.
    Pozdr. J.

    0
  • #4 26 Wrz 2004 13:19
    Yanush
    Poziom 18  

    adamjur1 napisał:
    Moim zdaniem powodem może być nadmierna czułość tego egzemplarza, radze (jezeli jest czym) zmniejszyć, moja ma trzy regulatory, pokombinuje i zawiadomię o wynikach.

    Dzieki za reakcje, troszke mnie to, o ile moge tak powiedziec, podbudowalo, ze nie jestem z problemem sam :)
    Owszem, zgadzam sie z tym, ze jest czuly, ale probowalem roznych regulacji (sa 3 potencjometry) i obecnie czulosc jest ustawiona na "0"...
    Nie zauwazylem poprawy jesli chodzi o wzbudzanie sie a polozenie tegoz potencjometru.
    Jesli nie od OTVC (filtry), to jaki element p-zakl? Czy rownolegly RC w postaci kostki o,1uF + 100 Ohm Waszym zdaniem pomoze?
    Dziekuje raz jeszcze i pozdrawiam
    Janusz

    0
  • #5 26 Wrz 2004 20:42
    adamjur1
    Poziom 39  

    TAki filtr równolegly może być przyczyną ...strat mocy. Raczej coś z grupy lc np. kilkadziesią zwojów drutu 1mm2 na jakimś rdzeniu żelaznym ( np gwoździu) dla l i n nawinięte przeciwsobnie, i wtedy np sugerowany filtr RC. Pomocne może być też przewinięcie szura sieciowego (kabla od lampy) kilka razy przez rdzeń ferrytowy. Przy okazji sprawdzę ten drigi sposób u siebie i napiszę.
    Pozdr. J.

    0
  • Fibaro
  • #6 28 Wrz 2004 14:39
    ed-ek
    Poziom 34  

    Raczej nie włączałbym filtrów w źródła światła,a dokładnie przyjrzałbym się samemu czujnikowi.Niewątpliwie elektronika czujnika zasilana jest przez trafor i ma własny zasilacz.Uzwojenie pierwotne trafora proponuję zablokować kondensatorem 1nF (napięcie przebicia 630V).Do kondensatorów filtru prostownika dołącz równolegle kondensatory 100nF.Sprawdź jak jest połączony sensor z elektroniką.Jeżeli jest podłączony przewodem - sprawdź ekranowanie.Obudowa czujnika musi być uziemiona.Mam nadzieję że jest metalowa.Masa elektroniki czujnika musi być połączona z obudową.Jeżeli obudowa jest plastykowa,zrób pudełko metalowe i postępuj jak wyżej.

    0
  • #7 22 Wrz 2006 21:38
    jarekzczechó
    Poziom 15  

    Mam taki sam problem zakupiłem w obi halogeny z czujnikiem Made In China i okazuje się że włączają się wraz z lodówką co ok 15 min czasem nawet po włączeniu telewizora lub radia.Mam na nich 3 regulatory
    1Noc i dzień
    2długość czasu świecenia
    3czułość
    Czułość ustawiłem na min i nic to nie daje czy ktoś rozwiązał ten problem stosując jakieś proste filtry w czujniku ?

    2
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo