Witam, jak wyżej... Posiadam dysk seagate 7200.11 ST3500320as, pewnego dnia się już nie uruchomił. Objaw jest taki, że bios go nie wykrywa, a sam dysk wydaje jedynie ciche krótkie cyklicznie powtarzające się co około sekundę "buczenie"(tak jakby silnik nie mógł ruszyć). Czytając fora postanowiłem kupić terminal do naprawy na usb i dwóch przewodach. Wszystko podłączyłem według opisów i niespodzianka... w instrukcji jest napisane:
Jeśli dysk ma uszkodzony smart i translator w terminalu zobaczymy
LED:000000CC FAddr:0024A051
LED:000000CC FAddr:0024A051_
Po tym komunikacie terminal zostaje zablokowany i nie możliwe jest wydanie komend. Dlatego trzeba go rozblokować
Aby rozblokować terminal trzeba odizolować HSA (głowice) od PCB w tym celu wystarczy odkręcić 3 śrubki i włożyć zapałkę taka jak na Foto-> ...
podłączyć zasilanie. Dysk odpali silnik i po chwili go zatrzyma gdy już będzie zatrzymany silnik możemy wyjąc zapałkę i przykręcić pcb jak należy. Po przykręceniu PCB w terminalu wciskamy CTRL+Z i w programie zobaczymy komunikat:
F3 T>
natomiast mi pojawiło się
LED:000000CE FAddr:0028E153
stwierdziłem, że pomimo innego błędu uda mi się w opisany sposób odblokować terminal, jednak pomimo odłączenia pcb dysk nadal wydawał dźwięk cykliczny( tak jakby silnik nie mógł ruszyć) przez około 10 min. jak przestał znów przykręciłem pcb.
Po wciśnięciu ctrl-z pojawił się inny błąd
LED:000000CC FAddr:0025BEA3
a w tym wypadku ni skończyło się na podwójnym wyświetleniu tylko co około 2 min pojawia się kolejna taka sama linijka.
Jeżeli ktoś się orientuje jak to rozwiązać to proszę o pomoc
Pozdrawiam
Jeśli dysk ma uszkodzony smart i translator w terminalu zobaczymy
LED:000000CC FAddr:0024A051
LED:000000CC FAddr:0024A051_
Po tym komunikacie terminal zostaje zablokowany i nie możliwe jest wydanie komend. Dlatego trzeba go rozblokować
Aby rozblokować terminal trzeba odizolować HSA (głowice) od PCB w tym celu wystarczy odkręcić 3 śrubki i włożyć zapałkę taka jak na Foto-> ...
podłączyć zasilanie. Dysk odpali silnik i po chwili go zatrzyma gdy już będzie zatrzymany silnik możemy wyjąc zapałkę i przykręcić pcb jak należy. Po przykręceniu PCB w terminalu wciskamy CTRL+Z i w programie zobaczymy komunikat:
F3 T>
natomiast mi pojawiło się
stwierdziłem, że pomimo innego błędu uda mi się w opisany sposób odblokować terminal, jednak pomimo odłączenia pcb dysk nadal wydawał dźwięk cykliczny( tak jakby silnik nie mógł ruszyć) przez około 10 min. jak przestał znów przykręciłem pcb.
Po wciśnięciu ctrl-z pojawił się inny błąd
a w tym wypadku ni skończyło się na podwójnym wyświetleniu tylko co około 2 min pojawia się kolejna taka sama linijka.
Jeżeli ktoś się orientuje jak to rozwiązać to proszę o pomoc
Pozdrawiam