Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Instalacja Kablówki w akademiku

woocashj88 27 Paź 2010 23:57 3631 19
  • #1 27 Paź 2010 23:57
    woocashj88
    Poziom 9  

    Witam, jako ze nasz akademik nie ma kablówki, postanowiliśmy z kolegami coś z tym zrobić, mianowicie: są już pociągnięte kable do każdego z pokoi jest ich około 100 na każdym piętrze schodzą się 2 miejscach, jak trzeba by było zrobić aby wszędzie można było odbierać sygnał kablówki? Czy to możliwe? Czy można by było zastosować splitter 1 na 6 i te 6 kabli które się schodzi puścić przez ten splitter i później jednym kablem do serwerowni i tam zastosować wzmacniacz sygnału. W serwerowni wychodziłoby 14 kabli. Schemat na rysunku o co mi chodzi. Co trzeba by było kupić do serwerowni?


    Proszę o wklejanie obrazków z funkcji Dodaj obrazek w dolnym lewym rogu pola wpisu.
    O to przykład jak wygląda takie wklejenie z tej funkcji :


    Instalacja Kablówki w akademiku

    [SP5ANJ]

    0 19
  • #2 28 Paź 2010 00:12
    cymbi
    Poziom 27  

    W chwili obecnej jest tam jakiś sygnał TV? Co chcecie "nadawac" w tej sieci?

    0
  • #3 28 Paź 2010 01:00
    woocashj88
    Poziom 9  

    nie ma sygnału, jest satelita ale nie wiem czy można by było rozdzielić ten sygnał, tak by każdy mógł oglądać co chce. ale kierowniczka zgodziła się wykupić pakiet np u jakiegoś dostawcy TV kablowej.

    0
  • #5 28 Paź 2010 14:25
    woocashj88
    Poziom 9  

    Bylem w studio telewizyjnym. Jest tam 7x wzmacniacz kanałowy: Alcad ZG-401 (2 sztuki) i Alcad 905-Z9 (5 sztuk), są na nich numery: R7 26 29 63 32 49 56 myślę ze są to oznaczenia kanałów. na akademik wychodzą 3 kable (1 na skrzydło prawe 1 na skrzydło lewe i 1 do salki telewizyjnej) jest tez dekoder satelitarny (Ferguson nie pamiętam jaki model) bez gniazda na kartę. do salki dochodzą 4 kable antenowe, 2 od satelity i 2 od anten naziemnych. Jak to wszystko podłączyć, i czy coś trzeba dokupić tak by oglądać np TVN turbo etc

    0
  • #6 29 Paź 2010 08:17
    irekr
    Moderator

    Niewiele informacji.
    Po pierwsze; czy ta instalacja jest czynna?
    Na początek przestroga: do wzmacniaczy ALCAD nie należy podchodzić bez miernika poziomu sygnałów TV. To normalny profesjonalny wzmacniacz kanałowy do instalacji zbiorczej i jest on dobierany do konkretnej instalacji. Jednym małym wkrętakiem tego nie ustawisz.
    Zakładam ze instalacja działa a ten fergusson jest ustawiony i cos tam odbiera, zapewne TV Polonia.

    Przyłączenie takiej instalacji do jakiejś kablówki to taki średni pomysł. wymagania techniczne sieci kablowych są zdecydowanie większe niż w zwykłych zbiorówkach. Obawiam się ze koszty przekraczają możliwości budżetu akademika.

    Zainteresuj się tym fegussonem, szczególnie sposobowi jego podłącznia i co ten fergusson robi. Jeżeli chcecie "wpakować" jakiś sygnał do tej instalacji to i tak trzeba zrobić to dokładnie w taki sam sposób jak wykonuje to ten fergusson.

    Gdzie jest ten akademik? w Łodzi...?

    Może jakieś zdjęcia....?

    0
  • #7 29 Paź 2010 13:51
    woocashj88
    Poziom 9  

    ok dziś wstawię zdjęcia, jak tylko baterie w aparacie się naładują, a czy np gdyby toya podłączyła kablówkę to dało by rade ten sygnał rozdzielić na cały akademik?

    jaki miernik należało by kupić?
    kable są rozprowadzone na całym akademiku. kwestia teraz podłączenia sygnału. czy to w ogóle możliwe tak by cały sprzęt znajdował się tylko w tej salce?

    Regulamin p. 15. Proszę poprawić. W postach powyżej też.
    Student - aż wstyd. [TS]

    0
  • #8 29 Paź 2010 14:13
    irekr
    Moderator

    Wszystko można "rozprowadzić", pozostaje problem jaką stawką zawoła "kablówka" za taki budynek. Pamiętaj ze w kablówkach płaci się "od gniazda". Jeżeli myślisz że cały akademik podłącza za takie pieniądze jak "odbiorcę domowego" to jesteś w błędzie. Kablówki tez obowiązują przepisy Prawa Autorskiego.
    Osobiście wątpię by akademik stać było na taki prezent dla studentów...

    Jak sprzęt dystrybucyjny jest w jednym z pomieszczeń to nie przeszkadza by np, dekoder czy lokalne studio nie było w innym, to kwestia ustawienia i konfiguracji sieci. Przekładanie całej sieci to zły pomysł....
    Zrób zdjęcia i podaj, najbardziej interesujący jest sposób podłączenia do instalacji. ale jak dokładnie zrobisz zdjęcia całej instalacji i poszczególnych wkładek to tez da wiele informacji.
    Zastanów się co chcesz w tej instalacji zrobić. I bez strzelania z armaty do wróbla czy łapania się z motyką na słońce....
    Jak masz jakiś telewizor to sprawdź na których kanałach występują poszczególne programy. Niektóre z wkładek jakie opisujesz są wkładkami przemiennikowymi, one odbierają program np z kanału 49 (POLSAT w Łodzi) i przemieniają go na kanał no 9ty , czy 12ty....

    0
  • #9 29 Paź 2010 18:31
    woocashj88
    Poziom 9  

    zrobilem zdjecia:

    Instalacja Kablówki w akademiku Instalacja Kablówki w akademiku Instalacja Kablówki w akademiku Instalacja Kablówki w akademiku
    Instalacja Kablówki w akademiku Instalacja Kablówki w akademiku

    0
  • #10 29 Paź 2010 18:56
    irekr
    Moderator

    Analizujemy.....

    niezły bajzelek...

    0
  • #11 29 Paź 2010 19:20
    woocashj88
    Poziom 9  

    Byłem znów w salce, są 3 modulatory, 1 taki analogowy z pokrętłem, i te 2 tecra, 1 sprawdzony - działa:)

    Dziś byłem też u dostawcy tv kablowej, ale dopiero we wtorek pojadę rozmawiać bo dziś były za duże kolejki:/

    Acha sprawdziłem tez dekoder satelitarny - nie działa, pojawia się ekran z logo firmy, po czym zawiesza się na kanale 60- fashion tv:/ i nawet obrazu nie wyświetla, nie reaguje na pilota ani na klawisze na panelu przednim.

    0
  • #12 31 Paź 2010 03:37
    irekr
    Moderator

    1. To co widać na tym zdjęciu jest niekompletne.
    O ile wyjscie z wkładek jest podłączone przewidłowo to pierwsze trzy wkładki nie maja wogóle podanego sygnału z anteny. Do tego w gniazdach wejściowych nie ma oporników zakańczających.
    Ciekaw jestem czy istnieje jakaś dokumentacja tej instalacji?
    2. Nie potwierdziłeś czy to jest instalacja w Łodzi, ale sądząc z układu kanałowego to tak.
    3. Pierwsza wkładka wygląda na kanał R7 (TVP1) ale na wejściu nie ma anteny. ? Czy to wogóle działa...?
    4. Druga wkładka jest chyba na kanał 26, w Łodzi nic tam nie chodzi, w pobliżu jest na tym kanale TVP2 z Częstochowy, być może ta wkładka była stosowana do dystrybucji sygnału z odbiornika satelitarnego. Ona też nie ma anteny...
    5. Trzecia wkładka - teoretycznie na kanał 29 - w Łodzi nie używany, najbliżej z Sierpca i Błeszno w Czestochowie. Równiez nie ma anteny i moze byc wykorzystany do lokalnej dystrybucji.
    6. Wkładka czwarta to TVP3-INFO z EC Łódź, jest podłączona do anteny.
    7. Wkładka piata to TVP2 z EC Łódź
    8. Wkładka szósta to POLSAT z EC Łódź
    9. wkładka siódma to TV4 z EC Łódź

    Brakuje wkładki na kanał 21 TVN
    To co widać na instalacji to było sporo przeróbek i "modernizacji"...

    Na koniec ponowie pytanie: co chcecie uzyskac z tej instalacji.
    Zakładam, że raczej nie będziecie mieli tej kablówki gdyż Toya będzie chciała na tym odpowiednio zarobić a akademik nie ma na to pieniędzy.

    Na chwile obecna można puścić dwa sygnały analogowe na kanałach 26 i 29, może to być satelita i jakiś modulator z DVD...
    Tuner satelitarny jest dość zabytkowy i nie sądzę by się dało go reanimować. I tak trzeba będzie go przeprogramować, zapewne ma jakieś przedpotopowe parametry.
    A antena satelitarna istnieje...?
    ??

    ???

    0
  • #13 31 Paź 2010 15:20
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    irekr napisał:
    A antena satelitarna istnieje...?


    Leży/stoi za dekoderem.

    0
  • #14 31 Paź 2010 20:17
    irekr
    Moderator

    Faktycznie, istnieje. Nie sądzę by w tym miejscu i bez konwertera odebrała cokolwiek... :)

    0
  • #15 02 Lis 2010 19:28
    woocashj88
    Poziom 9  

    Antena jest, i to na dachu :) z konwerterem, działająca :) Byłem dziś w biurze toya, w przeciągu tygodnia dają znać czy podłączą kablówkę (tylko) do salki tv. Jest też antena skierowana na nadajnik tvp1 gdzieś kolo Jeziorska (na zachód). Jak to podłączyć i gdzie dać te zaślepki? 75 Ohm tak?.


    Poprawiłem. [SP5ANJ]

    0
  • #16 02 Lis 2010 22:03
    irekr
    Moderator

    Owszem, 75 omów....
    Ale nie odpowiedziałeś na podstawowe pytanie: co chcesz uzyskać z tej instalacji...
    ?

    0
  • #17 03 Lis 2010 08:40
    woocashj88
    Poziom 9  

    Właśnie tak myślałem i wydaje mi się ze TVP1, TVP2, Regionalna, TV4, POLSAT, PULS, TVN i jakiś jeden kanał z satelity by wystarczyło, (może 2 bo są 2 kable od satelity wiec jak by się kupiło 2 dekodery jakieś tanie to można by je przez modulator dać).

    0
  • #18 03 Lis 2010 10:31
    irekr
    Moderator

    Inaczej mówiąc chcesz reanimować to co jest.
    Szczytna idea.
    NA początek sprawdź stan techniczny istniejących anten.
    Nie potwierdziłeś czy jest to akademik w Łodzi. Jeżeli tak, to w zależności od adresu trzeba użyć dwóch lub trzech anten: jedna skierowana na Zygry, druga skierowana na komin EC i trzecia skierowana na Sienkiewicza.
    Jeżeli na dach wychodzą dwa kable do satelity to warto przeanalizować czy zainstalować podwójny konwerter na jedną pozycję czy dwa konwertery na dwie pozycje - np an astrę i hb.
    Do uzupełnienia są także łączniki i terminatory na wejściach antenowych. Jak wygląda przykładowa instalacja na elementach ALCAD możesz zobaczyć na stronie www.dipol.com.pl i tam szukaj wzmacniaczy kanałowych.

    0
  • #19 03 Lis 2010 13:18
    woocashj88
    Poziom 9  

    Tak, jest to akademik w Łodzi, 6ds, są 2 anteny( na EC4 i gdzieś na Jeziorsko), brak anteny na Sienkiewicza (tam jest TVN0-bardzo pożądany:) ) zasłania widok 7 ds wiec nie wiem czy antena ma tu sens. Ma? Jeśli tak to jaka? I jakie jeszcze kanałowe wzmacniacze trzeba kupić? Bo w nich się nie orientuje:/

    0
  • #20 04 Lis 2010 09:27
    irekr
    Moderator

    Podaj mi pozycje tego DS-a, aż tak dobrze tych rejonów Łodzi nie znam, byłem tam dość dawno i krótko.

    Sam musisz ustalić czy nie da się założyć anteny skierowanej na Sienkiewicza.

    Odnośnie zakupu wkładek to powiem tak; daruj sobie takie inwestycje. Taniej jest zakupić/załatwić jakiś stary magnetowid VHS i użyć go jako odbiornik podłączony do modulatora na jednym z kanałów obsługiwanych przez wkładki.
    Co prawda kanał 21 ma być docelowo wykorzystywany w Łodzi dla DVB, ale to dopiero za parę lat i do tego czasu zapewne ta instalacja polegnie.
    A jaka antena? Zobacz, czy się tam gdzieś coś nie wala, przy tej odległości wystarczy mała prosta YAGA...

    Dodano po 22 [minuty]:

    Zaglądałem na mapę.
    Jeżeli to ten kompleks budynków - dwa połączone łącznikiem i czymś w rodzaju stołówki/sali połączonej z łącznikiem po zachodniej stronie, to rzeczywiście północny budynek jest zasłonięty od Sienkiewicza w sposób dokładny, natomiast niemal cały dach południowego budynku jest w zasięgu Sienkiewicza.
    Pozostaje albo pociągnąć kabel z południowego budynku albo z DS7.

    0