Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jestem nowy na tym forum i mam nadzieje, ze uzyskam kilka pomocnych wskazowek nt problemu w moim aucie.
Samochod to audi a8 z 11.1998r, silnik ABZ, 4.2 quattro, tiptronic, skrzynia 5 stopniowa. Problem polega na tym, ze auto poczatkowo nie mialo biegu wstecznego na rozgrzanym oleju. Wymienilem olej (byl ciemny ale bez opilkow) i bieg wsteczny juz dziala
natomiast pozostaly inne problemy ze skrzynia, ktorych nie usunela wymiana oleju (tzn byly przed wymiana i sa nadal po wymianie). Otoz: gdy olej w skrzyni jest zimny (do 20 minut jazdy) skrzynia gladko przerzuca biegi, natomiast na rozgrzanym silniku, miedzy (jak mi sie wydaje) 3 a 4 biegiem sa falujace obroty, tzn tak jakby skrzynia zmieniala samoczynnie biegi z 3 na 4, i obroty faluja gora-dol z 2tys do 1,5tys obrotow. Gdy mocniej dodam gazu, przerzuca na 4 i tak juz jedzie dalej bez "falowan" obrotow. W moim odczuciu wyglada to tak, jakby miala za male cisnienie oleju lub luz na sprzegle i dopiero na wyzszych obrotach " ma sile" przerzucic bieg na wyzszy. Kolejna sprawa jest taka, ze gdy puszczam gaz lub hamuje to slychac takie jakby metaliczne popiskiwanie, chrobotanie pod dzwignia zmiany biegow (chyba jest to ten caly konwerter, sprzeglo, tak mi sie wydaje). I mam takie pytanie gdyz jestem juz przygotowany na wieksze wydatki, ale moze uda sie jakos taniej usunac ta usterke niz wymieniac cala skrzynie wraz ze sprzeglem na nowa? Moze pomoze wymiana samego sprzegla? A moze jest to usterka elektroniczna? Vag podpiety do komptera silnika (chyba? gniazdo pod przednia popielniczka) nie wykazal zadnych bledow silnika ani skrzyni. Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu problemu. Pozdrawiam!
Samochod to audi a8 z 11.1998r, silnik ABZ, 4.2 quattro, tiptronic, skrzynia 5 stopniowa. Problem polega na tym, ze auto poczatkowo nie mialo biegu wstecznego na rozgrzanym oleju. Wymienilem olej (byl ciemny ale bez opilkow) i bieg wsteczny juz dziala