Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Yamaha RX-797 jak podłączyć zestawy kolumn

28 Paź 2010 20:51 4590 15
  • #1 28 Paź 2010 20:51
    702724
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #2 28 Paź 2010 21:47
    Pablo1964
    Moderator

    Przełącz na stałe w pozycję A+B 8 om. Wtedy przy przełączeniu na 1 parę wzmacniacz będzie pracował w trybie 4-omowym, czyli bezpiecznym.

    0
  • #3 29 Paź 2010 00:17
    702724
    Użytkownik usunął konto  
  • #4 29 Paź 2010 09:51
    Pablo1964
    Moderator

    remik242 napisał:
    No tak, ale przy załączeniu ośmio ohowych Tosilów stracę na mocy.

    Wykorzystujesz moc w 100% ?
    Większość wzmacniaczy łączy kolumny równolegle. Dlatego przy podłączeniu dwóch par wymagana jest wyższa impedancja zestawów.

    0
  • #5 29 Paź 2010 18:09
    702724
    Użytkownik usunął konto  
  • #6 29 Paź 2010 18:48
    Pablo1964
    Moderator

    Pisałeś wcześniej, że jeżeli podłączamy 2 pary kolumn, na przełączniku są opcje: 8 lub 12 i więcej omów. Sprawdź dokładnie bo zaczynasz mieszać.

    0
  • Pomocny post
    #7 29 Paź 2010 19:34
    Mirek Z.
    Moderator

    Co do pomiaru - omomierz wskazuje tylko rezystancję, więc pokazuje mniej niż opisana na kolumnach impedancja.
    Opis na wzmacniaczu dotyczy impedancji.

    0
  • #8 29 Paź 2010 19:56
    702724
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 29 Paź 2010 20:28
    Pablo1964
    Moderator

    I prawidłowo. Impedancję wyjściową wzmacniacza można ustawić ma 4 lub 6 omów. Jeżeli podłączasz dwie pary kolumn, ich minimalna impedancja musi być dwukrotnie wyższa.

    0
  • #10 29 Paź 2010 20:43
    702724
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 29 Paź 2010 21:27
    Pablo1964
    Moderator

    Dokładnie tak. A najlepiej zrobisz podłączając tylko jedną parę.

    0
  • #12 29 Paź 2010 21:47
    702724
    Użytkownik usunął konto  
  • #13 29 Paź 2010 22:19
    Pablo1964
    Moderator

    Jakie głośniczki tylne? O czym Ty piszesz? Do tego potrzeba amplitunera wielokanałowego a nie stereo z możliwością podłączenia 4 kolumn. Szkoda Twoich pieniędzy.
    Przeczytaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1043839.html

    0
  • #14 30 Paź 2010 00:03
    702724
    Użytkownik usunął konto  
  • #15 30 Paź 2010 23:37
    Pablo1964
    Moderator

    remik242 napisał:
    skoro ampli daje taka możliwość, ma dodatkowe wyjścia oraz włączniki do dodatkowej pary to dlaczego z tego nie skorzystać?

    Żeby nie utracić efektu stereo. Poczytaj o stereofonii.

    0
  • #16 01 Lis 2010 21:40
    702724
    Użytkownik usunął konto