Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW Transporter T4 1.9TD 1992 - brak sygnałów ostrzegawczych

Butek10 29 Paź 2010 00:47 8629 1
  • #1 29 Paź 2010 00:47
    Butek10
    Poziom 14  

    Witam. Naprawiam T4 z 92 roku po wymianie silnika z 1.9 Diesel na 1.9 TD brak sygnałów ostrzegawczych na liczniku. Mianowicie silnik został przełożony bez ingerencji w elektrykę instalację. Po podłączeniu instalacji pod silnik nie działało: sygnał świetlny LED ostrzegawczy niskiego poziomu płynu chłodzenia oraz sygnał świetlny LED ostrzegawczy niskiego poziomu oleju i ciśnienia w silniku. Sprawdziłem w pierwszej kolejności czujniki ciśnienia oleju. Ten u góry i na dole są sprawne. Następnie wsuwki na krótko podłączyłem do masy i po przekręceniu zapłonu dioda się w ogóle nie zapala tak jak od płynu chłodzącego. Następnie sprawdziłem przewody od czujników do skrzynki bezpieczników. Całe. Po wymianie licznika na drugi dalej to samo. Gdzie dalej szukać usterki? Dodam iż ściągnąłem schematy instalacji. Dopatrzyłem się iż przewody idą do licznika gdzie znajduję się niby moduł sterujący. Do niby modułu dochodzi jeszcze jeden przewód oznaczony na zdjęciu poniżej. Co to jest i czy może być on przyczyną usterki? Czy wina leży gdzie indziej? Dodam iż reszta kontrolek na liczniku działa normalnie ( od ręcznego świec i ładowania)
    VW Transporter T4 1.9TD 1992 - brak sygnałów ostrzegawczych [/b]

    0 1
  • #2 01 Lis 2010 23:04
    Butek10
    Poziom 14  

    Problem rozwiązany. Przewody idą z czujników prosto do licznika poprzez skrzynkę bezpieczników. Usterka była w liczniku. Drugi licznik który podmieniłem również okazał się nie sprawny. Licznik naprawiony i wszystko śmiga aż miło.

    1