Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot 306 zasilanie pompa paliwa

dezmontnikus 29 Paź 2010 19:27 10973 5
  • #1 29 Paź 2010 19:27
    dezmontnikus
    Poziom 21  

    Witam...
    Już na samym wstępie chce powiedzieć że nie posiadam wyłącznika bezwładnościowego. Peugeot 306 z 93r. Opisze jak to wszystko wygląda. Przyjechałem do domu, auto postało jakąś godzinkę potem chciałem odpalić i już kaplica, doszliśmy do tego że na pompie paliwowej nie ma napięcia, albo inaczej, napięcie tak jakby się pojawiało 0.15V ale było gdzieś zwarte do masy( miernik pokazywał zwarcie przewodów), bo po próbie zapalenia silnika to 0.15V znika. Potem doszedłem do bezpiecznika w komorze silnika i był dobry, wyciągnąłem go i sprawdziłem odcinek od bezpiecznika do pompy paliwa, nie był nigdzie zwarty. Zatrzymałem się za tym bezpiecznikiem i szukam jakiegoś dobrego schematu instalacji. Na razie mam takie coś:
    http://peugeot.mainspot.net/wiring_diagram.shtml
    jest tam 5 schematów do 306 i w każdym przewód od bezpiecznika idzie do przekaźnika zespolonego, sprawdzałem go u siebie i wydaje się być dobry, nawet po jego wyjęciu zwarcie w obwodzie dalej występuje. Na tym schemacie występuje jeszcze element 1203 nie wiem co to jest i gdzie. Może pomożecie, jakieś inne sugestie albo coś. Będę bardzo wdzięczny.

    0 5
  • Relpol
  • #2 29 Paź 2010 21:38
    mariuszspa
    Poziom 20  

    To 1203 to wyłącznik bezwładnościowy.

    1
  • Relpol
  • #3 29 Paź 2010 22:29
    juzef22
    Poziom 12  

    Problem dotyczy jedynie pompy paliwa czy również tylne światła nie działją prawidłowo?

    0
  • #4 30 Paź 2010 13:18
    dezmontnikus
    Poziom 21  

    pompa działa OK, podawałem napięcie na bezpiecznik w komorze silnika i pompa ładnie pompuje 3,5 A poboru prądu. Wywalam instalacje i po koleij dotarłem do tego że w wtyczce od przekaźnika dwu funkcyjnego jest coś nie tak.
    Peugeot 306 zasilanie pompa paliwa
    z schematu wynika że pin 8 i 9 są od siebie oddzielone, a w moim przypadku przy pomiarze przejścia w pinie 8 i 9 jest połączanie do masy (przewód 9 odcięty, wisi tylko przy wtyczce). Przewód 1 załącza u mnie pompę paliwową, wychodzi na to że przekaźnik chce podać napięcie na pin 1 (pompę) ale napięcie ucieka przewodem 9 do masy. Macie może schemat takiej wtyczki, kolory lub czy nie są zwarte w środku z sobą.

    1
  • #5 13 Sie 2012 07:15
    juri12321
    Poziom 9  

    mam ten sam problem.. Ma ktoś jakieś propozycje rozwiazania tego problemu??

    2
  • #6 17 Sie 2012 18:35
    juri12321
    Poziom 9  

    Wymieniłem dużo części i doszedłem do rozwiązania.. Okazało się że paliwo które zatankowałem na Orlenie jest poniżej jakiegokolwiek oczekiwania!!! Syf!!! Wyczyściłem cały zbiornik, zalałem nowego i wszystko pięknie chodzi.. Co za ulga;)

    -1
  Szukaj w 5mln produktów