Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Atmega bascom przetwornik DC i jakiś CD

iryseee 29 Oct 2010 19:44 2121 7
    iryseee
    Level 14  
    Witam wszystkich.
    Postanowiłem sobie zrobić z starszego radia cd clarionka odtwarzacz bez napędu.
    Po prostu wyjąć napęd cd i zamiast niego wstawić czytnik na atmedze np kart dysku usb i wysłać go do radyjka zamiast sygnału CD spdfi.
    Jak myślicie czy ma to sens. Wiem że się da. Może być np stary mini disc.
    Nie wiem tylko czy ta praca i czas będą opłacalne.( wstawiasz przystawkę np:
    AT8 lub 16 ,32 itp. do jakiego kolwiek wiekowego radia cd nie działającego i masz nowe fajne radyjko )
    Proszę o sugestie tego pomysłu według was jak wam się ten pomysł podoba.
    Jeżeli będzie na ok czyli pomysł fajny to może wspólnymi siłami zrobimy coś nowego i przydatnego.
    Więc zapraszam do dyskusji wszystkich zainteresowanych. :?:
    Kuniarz
    Moderator of Designing
    ...coś mi się wydaje, że "małe" ATMegi będą do tego za wolne. Zresztą, trochę przerost formy nad treścią, chcąc zrobić "z Clarionka odtwarzacz bez napędu" prościej wszczepić tam jakiś MP3 za dwie dychy i problem z głowy.
    iryseee
    Level 14  
    Problem z mp3 jest taki że zawsze jakość dźwięku jest gorsza.
    A takich cd i dvd w domach z nie działającym laserem jest mnóstwo.
    I chodzi mi o to że posiadając większą ilość płytek cd kopiuje je sobie na dysk czy coś w tym stylu bez strat na jakości i w ten sam sposób sobie je odtwarzam.
    Nie za pomocą lasera tylko (atmega jest laserem) i tylko posyła sygnał do przetwornika cyfrowo analogowo cyfrowego i na tym kończy się rola procesora resztą zajmuje się oryginalna elektronika i to wszystko.
    Tak ja to widzę.
    I czy atmega jest za wolna tylko do tego?
    Proszę jaśniej mi to przedstawić.

Dodano po 9 [minuty]:

Zresztą w jakiejś Elektronice Praktycznej był opis magnetofonu cyfrowego który był zbudowany na at128 i nie była za wolna. Ja po prostu chciałbym zastąpić laser część ruchoma na atmege i to wszystko.
    Więc dlaczego ma być do tego za wolna atmega?
    excray
    Level 40  
    A w którym punkcie tej oryginalnej elektroniki chcesz wszczepić atmegę? Lub w ogóle jakikolwiek uP

EDIT>
    Świetnie. A jak chcesz przesłać informację o położeniu lasera, prędkości CD do atmegi?
    iryseee
    Level 14  
    Pisałem zamiast lasera atmega wysyła tylko odczytany jakiś plik dźwięku prosto do przetwornika CA i tyle. Laser czyta i odczytany sygnał podaje na przetwornik.
    atmega czyta plik podaje na przetwornik poco inne informacje skoro napęd nie istnieje.
    excray
    Level 40  
    Po to że układy tego wymagają. Po to że sam przetwornik jest najczęściej zawarty w "wielkiej elektronice" i do samego CA się nie dostaniesz a komunikując się przez złącze lasera zderzasz się z tym że ta elektronika lubi sama sobie sprawdzać gdzie jest laser co się dzieje, jakie są nazwy plików folderów i gdzie one na płycie się znajdują i w tym celu "szura" sobie laserem po różnych miejscach na płycie CD i jeśli nie otrzyma oczekiwanej odpowiedzi to stwierdzi błąd. Dlatego właśnie Twój projekt nie nadaje się do realizacji w takiej postaci.

Dodano po 29 [minuty]:

Najlepszy jest projekt kolegi Kuniarza. Jeśli uważasz że to zbyt trywialne to możesz napisać na atmedze własny odtwarzacz z własnym przetwornikiem CA a sygnał do wieży kierować już jako analogowy. Takie rozwiązanie będzie najbardziej proste do zrealizowania
    iryseee
    Level 14  
    No właśnie o takom wypowiedź mi chodziło.
    mirekk36
    Level 42  
    iryseee wrote:
    .... Laser czyta i .....

A ja myślałem do tej pory, że tylko ludzie potrafią czytać, tymczasem proszę bardzo z elektrody można się dowiedzieć, że czytać potrafią także lasery (oops przepraszam - Lasery)

A tak na poważnie to panie kolego weź ty się w końcu za początki i w ogóle za naukę podstawowego programowania mikrokontrolerów, miganie diodą LED, obsługa przycisków, wszystko po kolei - a kiedyś dojdziesz i do odtwarzania muzyki z odtwarzacza CD .... no może nie koniecznie z wykorzystaniem nadprzyrodzonego zjawiska jakim jest umiejętność czytania przez Laser, ale na pewno sobie poradzisz. Tylko małymi kroczkami ..... a nie od razu rzucasz się jak z motyką na słońce. Dzięki temu nie będziesz na drugi raz takich rzeczy niestworzonych opowiadał jak np także to, że cytuję: "Atmega będzie laserem"

A na przyszłość jak już potrenujesz podstawy to zainteresuj się bibliotekami do obsługi systemu plików FAT. Można to zrobić np przy pomocy "FatFS". I Atmega nie będzie żadnym laserem tylko będzie można ją podpiąć do złącza IDE napędu CD a następnie odczytywać wcześniej zapisane tam pliki WAV w trybie RAW. Dzięki temu rzeczywiście po ich odczycie będziesz mógł puszczać te dane nawet jak się uprzesz to i bez przetwornika tylko wprost z procka na głośniczek. I można to zrobić nawet na procesorze 8 nóżkowym ATtiny85 !!!! ..... tylko trzeba chcieć poprzeglądać choć troszkę internet i poczytać m.inn o bibliotekach "FatFS". Polecam ale to raczej na przyszłość bo na razie z takim podejściem to padniesz nim coś zrozumiesz z kodu programu.

Powodzenia