Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Optymalne ustawienia pieca Immergas Eolo Star 23Kw zamknieta

lukaszkrzeszowiak 30 Oct 2010 16:44 43921 22
    lukaszkrzeszowiak
    Level 2  
    Witam. Od niedawna jestem posiadaczem kotła Immergasa Eolo Star z zamkniętą komorą spalania. Dokupiłem do całości sterownik również Immergasa CRD (Comando Remoto digitale). Bardzo fajny sterownik, ale jeżeli umiemy go skonfigurować. Serwisanci z mojej okolicy jednogłośnie przyznają, że nigdy jeszcze nie zakładali takich sterowników i klaps. Trochę poczytałem w instrukcji, ale wiecie państwo jak to jest. Po jednych ustawieniach, grzejniki mało co się nie stopią, takie są gorące. Po ponownych ustawieniach, piec nagrzewa się godzinę i grzejniki letnie. Nie wiem o co chodzi. Proszę o pomoc w ustawieniu optymalnych parametrów tego pieca i nie zrujnowania budżetu domowego ustawieniami na maksymalne parametry kotła. Mieszkanie ma ok. 70m, pięć grzejników i drabinka w łazience, jeszcze jest podłogówka w łazience, ale nie była jeszcze odpalana. Mieszkanie jest na ostatniej kondygnacji i jest ciepłe.

Pozdrawiam
    Łukasz
    piotrkam1982

Level 16  
    Witam.

Zakupiłem ten sam piec. Ale z tego co wiem nie istniej możliwość zamontowania w nim pogodowego programatora (kondensaty)...tylko tygodniowy/dzienny. Ja osobiście mam RADIO TYPEBOX 810 z immergazu... Podaj czy serwisant zmienił tobie MOC grzania w ustawieniach pieca....może dlatego masz taką gorączkę na kalorach... ja mam taki sam metraż i moc skręconą na 65% w domu cieplutko a sterownik sam zarządza kiedy i na ile ma się włączyć. Może problem tkwi w obsłudze serwisowej. Znajomy ma piec podobny i drobną naprawą borykał się przez 3 lata aż w końcu zmienił serwisanta i problem zniknął...

ODPISZ co to za sterownik... typ... może coś podpowiem.

Pozdrawiam
    lukaszkrzeszowiak
    Level 2  
    Witam. Jak już napisałem wyżej jest to sterownik tygodniowy o nazwie Comando Remoto Digitale, oczywiście Immergasa. Serwisant nie wiedział jak podejść do tego sterownika, bo nigdy takiego nie zakładał i dup.... W instrukcji jest coś napisane o funkcjach serwisowych, ale jak czegoś nie jesteś pewien to raczej tego nie rób. Grzejniki startują od razu jak szalone. A mogę jeszcze zadać dyskretne pytanie o rachunki za gaz?

Pozdrawiam
    piotrkam1982

Level 16  
    Witam.

CRD http://pl.immergas.com/options/termostaty/termostaty/crd.htm

Wprowadziłem się sam w błąd...

U mnie w instrukcji PIECA na stronie o ustawieniach dokonywanych przez serwisanta podczas pierwszego uruchomienia jest dokładnie opisane jaka moc jest potrzebna do ogrzania mieszkania... chodzi mi tu o moc wszystkich grzejników / w rubryce jest to podane w % w stosunku do mocy / może to przegapił....

Na początek podaj jaką temperaturę zadałeś na piecu - C.O. i C.W.U, ja osobiście ustawiłem z serwisantem C.O na 60'C, C.W.U na 45'C w/g jego wiedzy jest to optymalne ustawienie. Czy masz kaloryfery z termostatami ?
    Aha i jeszcze jedno: ponieważ przed zakupem krążyłem po forach tam i ówdzie dowiedziałem się żeby nie stosować niskiego zasilania kaloryferów 30'C w piecu atmosferycznym - w piecu kondensacyjnym ma to znaczenie na jego sprawność dochodzącą do 106% TYLKO przy 30'C !! im więcej tym mniejsza sprawność tego typu piecy.

Jeżeli chodzi o $$$ za rachunek - to powiem, że instalacja działa dopiero od zeszłego piątku... przez te parę dni licznik gazu nabił 24 m3 czyli około 30 zł (0,98 zł + VAT/1m3)
    lukaszkrzeszowiak
    Level 2  
    Witam. Odnośnie sterownika to oczywiście jest sterownik tygodniowy. Przejmuje on wszystkie funkcje pieca. W tym momencie nic nie zdziałamy na piecu. Wszystko przez programator. I tu właśnie zaczyna się problem, a mianowicie jest coś takiego (w jednej z funkcji na programatorze) - ustawienia serwisowe. Kolego sympatyczny, jak do tej pory wszystkie parametry były ustawione na maksimum. Temperatura na piecu 80 a woda 60. Zmniejszyłem te parametry jak podajesz i jest o niebo lepiej. Grzejniki nabierają mocy po ok. 40 min. Ale jest jeszcze kilka funkcji jak krzywe korekcji itp. Na grzejnikach nie mam zaworów termostatycznych, gdyż powiedziano mi iż nie ma sensu kupować zaworów, gdyż cała regulacja odbywa się na sterowniku. Jeszcze jedno, rozmawiamy tu cały czas o piecu kondensacyjnym, a z tego co wiem to nasz piec jest piecem tzw. turbo.

Pozdrawiam
    piotrkam1982

Level 16  
    Witam. Problem troszku rozwiązany...nadal nalegam abyś spojrzał na stronę 77 DTR naszego piecyka i w tabeli jest coś takiego jak P5 i P6 - ustawia się tam moc minimalnego i maksymalnego grzania C.O. Jak się w te parametry wchodzi i ustawia jest też opisane w DTRce...moim zdaniem powinieneś tego instalatora za sznupę i przed piec doprowadzić - bo to aż się nie chce wierzyć, że nie ustawił ci pieca.
    Nie chcę używać wulgaryzmów i nie zrobię tego choć mam ochotę...to że nie masz pojęcia jak pewne rzeczy zrobić - to jest wina tylko i wyłącznie instalatora z IMMERGAZU. Mój po podłączeniu odpowiedział mi na wszystkie pytania dotyczące sterownika i pieca, komina, temperatur - ten twój to się nadaję do USTERKI w pewnej TeleVizjNi . A propo termostatów - to jak nagrzejesz szybciej w pomieszczeniu bez sterownika to termostat wyłączy zasilanie na grzejniku i piec nie grzeje już zbędnej ilości wody...

ofkors że mówimy tutaj o PIECU 2F IMM Z ZKS:D

pozdrawiam ciepło !!! koniecznie !!!
    piotrkam1982

Level 16  
    Witam.

Minął tydzień od kiedy zacząłem grzać, zużycie ok 40 m3 co daje :

40x0,98+22%= 40x1,19= 47zł na zeszły tydzień

jeżeli będzie taka tmp. na zewnątrz to rachunek wyniesie ok 190zł za zużycie

do tego mam 40 zł abonamentu i przesyłowych takich tam... czyli ok 250 zł/1 miesiąc

zużycie gazu w programie : 5+2 dni, grzanie rano i popołudniem na 20'C w międzyczasie na 18'C i weekend od rana do południa 20'C, 3 godziny 18'C i do wieczora 20'C...

średnio wyszło 6,5m3 w programie na 5 dni i 7,4m3 w programie 2 dni, jakoś tak...
    piotrkam1982

Level 16  
    Witam po dłuższym czasie !!

Zużycie w końcu realne !

3 domowników 2+1 , krótki prysznic, gotowanie wieczorem...częste mycie rąk.

CO
    temperatura - programamtor 19/17

5d - 0:00-6:00 17
    6:00-8:00 19
    8:00-17:00 17
    17:00-22:00 19 i po 22 17

2d - 0:00-8:00 17
    8:00-10:00 19
    10:00-14:00 17
    14:00-22:00 19 i po 22:00 17

zużycie od ostatniego razu od stanu licznika 0000000,03 do teraz to 653 m3

ustawienia pieca zostały nie zmienione - P4 45%,P5 60% temperatura zadana na CO to 60'C CWU 50'C

czyli 653*1,3zł = 848zł/2miesiące

Zadowolenie EKSTRA !!! polecę każdemu kto zapyta się o ten przedział cen...(PIEC) wcześniej miałem KAFLOKI bleeee.... teraz mam czas na rodzinę i klikanie, a nie latanie od kotłowni do kotłowni !!
    piotrkam1982

Level 16  
    Witam, w związku z prośbą użytkowników piecy EoloStar23 KW

NIE ODKOPUJĘ !

lecz dodaję instrukcję która zawiera szczegółowe informacje dotyczących ustawień serwisowych tj: moc, temp CO CWU itp.

Życzę miłej lektury - zapraszam na PW w razie pytań.
    ircihumax
    Level 1  
    Dajesz instrukcje do pieca 24kw, a temat jest o 23kw ???
    dominik_ryka
    Level 14  
    parametry są te same w 23kW i 24 3E, mowa oczywiście o serii star
    dexter74
    Level 13  
    Powiedzcie mi proszę - dlaczego ten piecyk szumi nawet jak nie ma ikonki płomyka?
    Jak ma ikonkę, to podgrzewa, ale czasem szumi bez tej ikonki.
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    dexter74 wrote:
    ...dlaczego ten piecyk szumi nawet jak nie ma ikonki płomyka?

Bo nie masz zamontowanego regulatora pomieszczenia.
    dexter74
    Level 13  
    OK, a co on robi, że szumi? Tak ma być?
    dexter74
    Level 13  
    Wybacz, nie mam o tym zbytniego pojęcia - to normalny objaw? To nie szumi ciągle, jedynie co jakiś czas.
    nopro
    Level 11  
    Myślę, że szum, który słyszysz prawdopodobnie pochodzi od wentylatora wyciągowego (położony w górnej części pieca), który po zgaszeniu płomienia przez pewien czas jeszcze wyciąga nagromadzone spaliny z komory spalania. Jest jeszcze inny dźwięk - pompy C.O., ale myślę, że raczej ten wentylator zwrócił twoją uwagę.
    piotrkam1982

Level 16  
    Witam wszystkich użytkowników... Piec wciąż pracuje bezawaryjnie - robię co roku przegląd wraz z czyszczeniem gruntownym wnętrza - trwa to około 20 minut .. więc tak sobie myślę że może warto by było gdyby wszyscy z użytkowników tak zrobili - napewno nie zaszkodzi!

Co do szumu - 100% WENTYLATOR WYCIĄGOWY
    Co do opisu pieca i instrukcji - proszę napierw czytać a później cokolwiek wpisywać.
    Bu19Ka87
    Level 1  
    Witam serdecznie. Mam problem z piecem. Włącza się co 17-20 minut, a z tego co mi wiadomo powinien się włączać średnio co godzinę. Moje mieszkanie ma 27m2 nie wiem jaka temperaturę ustawić na piecu. Póki co mam 45 c.o.w.u i 60 c.o ale nie mam pojęcia czy to dobrze. na termoregulacji mam ustawione 20 stopni. Proszę pomóżcie...
    piotrkam1982

Level 16  
    Bu19Ka87 wrote:
    Witam serdecznie. Mam problem z piecem. Włącza się co 17-20 minut, a z tego co mi wiadomo powinien się włączać średnio co godzinę. Moje mieszkanie ma 27m2 nie wiem jaka temperaturę ustawić na piecu. Póki co mam 45 c.o.w.u i 60 c.o ale nie mam pojęcia czy to dobrze. na termoregulacji mam ustawione 20 stopni. Proszę pomóżcie...

Przepraszam że dopiero teraz, nie mam czasu na wpisy na forum - nie często tu zaglądam.

Temperatury -
    CWU 45 to trochę za wysoka temperatura zmniejsz proszę do 40
    CO 60 to jest optymalna temperatura

Czas działania oraz "szybkość" z jaką piec osiągnie moc nominalną zależy od ustawień P6 i P7 w DTRce str 77 - tak jak wcześniej pisałem bardzo łatwo jest ograniczyć częstotliwość załączeń. W tak małym metrażu warto również ograniczyć moc grzania w % kW na najniższy (chyba 30%) nie ma sensu używać 23 kW, a moc grzania CWU pozostaje bez zmian przy wyborze niższego parametru mocy CO czyli 23kW.

Mój RadioBox się wykończył i obecnie stosuję Auraton - jest o wiele lepszy, okresy między załączeń są większe , czas załączenia dłuższy . Nie przekłada się to niestety na rachunki ale pozwala nie denerwować się ciągłymi załączeniami ...

Obecnie mam piec od 8 lat - nie wiem czy ktoś szuka na forum i czyta stare wpisy , ale mogę śmiało napisać że ten piec służy mi bezawaryjnie - nie zdarzyła się sytuacja w której piec musiał zostać naprawiany. Pilnowałem serwisów corocznych - i nie żałuję tych 80-120 zł . Obecnie serwisant twierdzi, że wystarczy serwis co dwa lata, jednak ja uparcie wzywam go co roku i mam spokój.

Pozdrawiam.

PS. gdyby ktoś kiedyś chciał skorzystać z mojej pomocy i czekał zbyt długo na odpowiedź z forum - proszę o kontakt osobisty - na pewno każdemu pomogę.
    piotrkam1982

Level 16  
    Nataliaaaa2626 wrote:
    Witam. Czy mogłabym prosić o pomoc e ustawieniu pieca? Mam piecyk w kuchni immergas. Mieszkanie wynajmuje od miesiąca. Kompletnie nie mam pojęcia jak ustawić piecyk żeby nie zapłacić fortuny.za grzanie. Mieszkam w ocieplony budynku, mieszkanie raczej ciepłe. 3 pokoje ok 70m2. Grzejniki z pokrętłem 5 stopni.
    Wodę ustawiłam na 35 stopni i puki co ogrzewanie mieszkania też. Do tej pory miałam ustawione na okres letni więc grała się tylko woda. Teraz.juz robi.sie.zimno i tu pytanie. Czy jeśli mam włączone ogrzewanie to mogę mieć wyłączone całkowicie grzejniki? Np w kuchni i w garderobie? Mogę.zrobic zdjęcie piecyk i.wyslac. Pozdrawiam serdecznie.

Witam,

Ustawienie pieca - podejrzewam że nie czytała Pani instrukcji (podaję w pdf na forum)

Przy ustaleniu że mieszkanie ma 70 m2 i ocieplenie minimum 10 cm - można liczyć 80W/m2 - ustawić piec na 6 kW mocy grzania CO . Parametr P6 i P7 w instrukcji. Z wiedzy jaką posiadam - własną zdobytą - mogę śmiało powiedzieć, że nie ma żadnej różnicy między 19 i 21 stopni CO w rozliczeniu rocznym. Woda CWU powinna być ustawiona na 40'C , CO powinno być ustawione minimum na 55'C. Zakładam, że posiada Pani sterownik temperaturowy - gdzieś na ścianie etc. jeżeli tak to kierowanie ciepłem z pieca wykonuje tylko ten sterownik - termostaty są tu nie potrzebne - chyba że jest w domu za ciepło, ale wtedy dobiera się inną tmp pracy. Jeżeli nie posiada Pani sterownika - piec załącza się w/g histerezy i wpisanego programu (również ładnie opisane w instrukcji) który można edytować w pętlach załączań.

Co do wyłączania w kuchni i garderobie - to wszystko "zależy" ... co Pani lubi - wolę osobiście dogrzewać nie używane miejsca - niż wychłodzić ściany działowe.
    kandt
    Level 2  
    A co moze być powodem, że ten piec się załącza co kilka miunt, nagrzewa do 55-60stopni, spada do 34 i od nowa to samo? Mieszkanie65m, na kaloryferach termostaty, sterownik tybox, temp. kaloryferów 50, wody 38stopni. W domu ustawione na czujniku na 20,5 stopnia, a piec ciagle chodzi :?
    piotrkam1982

Level 16  
    kandt wrote:
    A co moze być powodem, że ten piec się załącza co kilka miunt, nagrzewa do 55-60stopni, spada do 34 i od nowa to samo? Mieszkanie65m, na kaloryferach termostaty, sterownik tybox, temp. kaloryferów 50, wody 38stopni. W domu ustawione na czujniku na 20,5 stopnia, a piec ciagle chodzi :?

Odpowiedź na to pytanie widnieje powyżej w komentarzach - proszę prześledzić temat. Piec załącza się poprzez histerezę załączeń - to taki własny program pieca, w nim wpisana jest ilość cykli oraz czas pomiędzy nimi. Co do temperatury - to nic dziwnego się nie dzieje - temperatura rośnie - grzejniki grzeją, temperatura spada - grzejniki oddają ciepło...tu nie ma filozofii. Na grzejnikach nie powinno być zamontowanych termostatów - ta opcja jest przeznaczona przede wszystkim dla piecy stałopalnych , a gazowy takim nie jest - jest cyklicznym piecem który załącza się gdy wykryje zbyt niską temperaturę w otoczeniu w przypadku użycia np.TYPEBOXa który uważam za nieskuteczny . Osobiście wymieniłem to urządzenie na EUROSTER 2000TX który załącza piec w dłuższych cyklach ale rzadszych. Założę się że piec nie "chodzi" ciągle...lecz właśnie w takich cyklach jak wpisałem powyżej - instrukcja pieca w rękę i do dzieła !

Dodano po 55 [minuty]:

kandt wrote:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2968511.html