Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Chłodziarki-zamrażarka Ariston E RFV 402

31 Paź 2010 09:21 2034 6
  • Poziom 19  
    Witam, ostatnio zauważyłem, że prawie cały czas pracuje lodówka, a mianowicie agregat chodzi 25 minut przerwa 10 minut potem 2 minuty chodzi agregat, na tylnej ściance jest szron po pewnym czasie skrapla się, włącza się agregat, i mrozi, nie wiem czy tak powinno być, ustawiałem pokrętło na różne wartości ale jest to samo od 1 do 5 i nic się nie zmienia (w sensie pracy agregatu lodówki, bo temperatura się zwiększa), czy to jest poprawne zachowanie lodówki ?. Proszę o pomoc i pozdrawiam
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 29  
    Witam.
    To są dobre temperatury.
  • Poziom 19  
    czyli, lodówka działa poprawnie, powinna tak często się rozmrażać ?(parę razy dziennie)
  • Poziom 20  
    Tak, to jest normalne. Tylna ściana odmraża się po każdym wyłączeniu sprężarki, czyli np 10 razy dziennie
  • Poziom 19  
    Witam, a co jaki czas powinien się włączać agregat, dajmy na to, że lodówka nie jest otwierana i nie wlatuje powietrze z zewnątrz(ciepłe), od czego to zależy i kiedy właśnie agregat wie, że powinien się włączyć, jest jakiś czujnik w lodówce ?

    pozdrawiam
  • Poziom 20  
    Takie typowe rozwiązanie w chłodziarko-zamrażarce jednosprężarkowej jest takie, że termostat mierzy temperaturę parownika (tylnej ściany) chłodziarki i włącza gdy ta wzrośnie do 4*C a wyłącza np przy -10*C, -20*C (w zależności od ustawienia pokrętła). Czas pracy sprężarki 45min, czas postoju 100min. Oczywiście czasy te mogą się różnić w zależności od ustawienia pokrętła, modelu, warunków atmosferycznych i wielu innych czynników.
  • Poziom 19  
    A, jak to powinno się odbywać przy dwu agregatowych, w przybliżeniu jak powinien pracować agregat od chłodziarki, bo coś mi się wydaje, że za często się włącza, jak to można sprawdzić, czy cykle włączania się agregatu są prawidłowe ?